LCD 40-46 cali

rzdr

New member
Witam wszystkich uzytkownikow forum.

Decydujemy sie wlasnie z rodzina jaki TV LCD zakupic. Licze ze pomozecie drodzy forumowicze odnalezc na rynku taka perelke, ktora zadowoli nasze oczekiwania.

Napisalem w tytule ze chce 40-46 cali, bo slyszalem, ze kupowanie telewizora full HD o rozmiarze 37 lub mniejszym nie ma sensu, gdyz ludzkie oko tego 1080p i tak nie wychwyci na tak malym ekranie. Prawda to?

wielkość pokoju - chyba jakies niecale 20 m^2
jaki sygnał ? - na razie zwykla kablowka z UPC, w przyszlosci kablowka z jakiejs platformy cyfrowej
jaka odległość od ekranu ? - 2-3 metry
jakie urządzenia do podłączenia? - Playstation2, Playstation3, byc moze jakis odtwarzacz DVD, rowniez starsze konsole podlaczane na zwyklych chinchach, a takze podobnie aparat cyfrowy, ew. do PS2/PS3 cyfrowo podlaczony dzwiek
jaka klasa cenowa? - do 4000 złotych, ale lepeij tak w granicach ok. 3500
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - mniej wiecej pol na pol
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - okna sa z boku telewizora, na ogol swiatlo sloneczne nie ma wiekszego wplywu na ogladanie
ile osób zasiada przed telewizorem? - na ogol 1-2, najwiecej 3
jaki masz telewizor? - Thomson black diva, chyba 25 cali:)
Ma stać czy wisieć? - stac
Dodatkowe wymaganie? Full HD (1080p), 100 Hz, panoramiczny 16:9 - to juz dzis standart, prawda?, no i zeby dawal dobry obraz na razie, poki nie zmienimy kablowki na cyfrowa. Aha, preferuje tez ekrany z ekranem tym takim "matowym" a nie szklacym sie, jakos tak mam wrazenie, ze od tego drugiego za bardzo sie swiatlo odbija co wplywa na komfort ogladania. No ale moge byc w sumie w bledzie, bo nigdy nie mialem na dluzsza mete do czynienia z zadnym takim ekranem. Wiec jakby co mnie z niego wyprowadzcie:)

Aha, ew. jeszcze moglby miec tuner do tv cyfrowej. Tylko nie mam pojecia jak to wyglada w praktyce potem, jak juz zamowimy sobie kablowke cyfrowa. Czy firma dostarczajaca kablowke da nam i tak swoja "magiczna skrzynke";) czy tez bedzie wystarczylo ze taki tuner bede mial wbudowany w telewizorze i w ten sposob unikne dodatkowego grata kolo telewizora? Czy tez zalezy to od czegos?

Marka nie odgrywa jakiejs decydujace roli, choc wiadomo, ze wolalbym SONY niz Grundiga:) Ale wiadomo, ze w takiej cenie to raczej ciezko bedzie (???), ale z pewnoscia zadowalaja mnie marki na takim srednim poziomie np. LG itp. Tym bardziej, jesli za sama marke mialbym doplacic np. 500 zl. wiecej.

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo dobrze to ująłeś. Tylko z tą perełką będzie gorzej w tej klasie.
Po prawdzie potrzeby masz na taką perłę , ale środki finansowe nie.
I zaczniemy od 42" full hd i 100 Hz - JVC 42 V 80 za 4500 zl
Dalej Sharp 42 Xl2 , Toshiba 42 RV 555 , Panasonic 42 PY 80.
Sygnał cyfrowy dostaniesz już z kablówką . Nię bedzie Ci potrzebny w telewizorze.

rzdr

New member
kiki napisał:
Bardzo dobrze to ująłeś. Tylko z tą perełką będzie gorzej w tej klasie.
Po prawdzie potrzeby masz na taką perłę , ale środki finansowe nie.
I zaczniemy od 42" full hd i 100 Hz - JVC 42 V 80 za 4500 zl
Dalej Sharp 42 Xl2 , Toshiba 42 RV 555 , Panasonic 42 PY 80.
Sygnał cyfrowy dostaniesz już z kablówką . Nię bedzie Ci potrzebny w telewizorze.

A takie cos: LG 42LG6100 ??? Mozna go znalezc juz od ceny 3500.

Po co w takim razie w niektorych telewizorach na wyposazeniu jest tuner TV cyfrowej?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tuner Cyfrowy potrzebny Ci będzie do telewizji cyfrowej naziemnuiej - jeśli masz antenę dachową , lub do kablówki o ile administracja wprowadzi taka do kablówki i o ile nie da Ci swojego tunera.
Podałem Ci dobrą wysoką pólkę za którą nie muszę się wstydzić.
LG odpuszczam - ale decyzja oczywiście należy do Ciebie.

tomi5

New member
Witam Panów, pozwolę się dołączyć do tematu poniewarz mam taki sam dylemat i takie same wymagania jak ,,rzdr'' i zastanawiam się nad Toshiba 42 RV 555 lub Panasonic 42 PY 80(z tym że to chyba jest plazma) i tańsza od toshiby o prawie 400zł,2 pozostałe które podał kiki przerastają mój budrzet.
Też bede korzystał z kabłowki UPC, do tego dojdzie N-ka, jakieś kino domowe może laptop.
I teraz z tych 2 który jest lepszy jeden to LCD drugi Plazma, czy to jest ta sama pólka, i jedynie co je różni to wygląd.
Jak by postawić jeden koło drugiego i obraz będzie taki sam czy różnica bedzie zauważalna??

tomi5

New member
Właśnie wróciłem z Media był akurat Panasonic jeżeli chodzi o wyglą to taki sobie, kańciasty itd. ale obraz rewelacja jak dla mnie, co prawda były puszczane jeakieś pokazówki które były napewno w najlepszym systemie nagrane, ale byłem mile zaskoczony, żałuje tylko że nie było toshiby żebym mógł porównać obraz. Może ma ktoś takie porównanie.
Widziałem też samsunga PS 42 A451, też obraz był bardzo ładny wyrazisty itd. i sam już zgłupiałem, na pewno Samsung był ładniejszy zewnętrznie, ale jest to plazma a ja jakoś nie jestem przekonany do plazmy a może niepotrzebnie??

mateo2121

New member
Bez reklam
Musisz zobaczyc jak odbierają na normalnym sygnale sd...bo to co jest puszczane w marketach to chwyt marketingowy...nagrywane programy w najwyzszej jakosci i dostosowane do danej marki...

tomi5

New member
Jednak zostaje przy opcji Panasonic PY80 ale zastanawiam sie nad 46 a 50 cali, bądz Toshiba 42RV 555D,
Panasonik na forum zebrał dużo pozytywnych opini i jest troszke tańszy, ale napewno nadrobi poborem prądu w stosunku do Toshiby zato na temat Toshiby za wiele nie znalazłem i to mnie martwi i nie daje mi spokoju. nie chciał bym później żałować bądź pluć sobie w brodę że może Toshiba miała by ładniejszy obraz itd. Czy jest osoba na forum która jest posiadaczem tej Toshiby i mogła by sie wypowiedzieć jaki to ma obraz przy cyfrze + , polsacie bądź N czy też kablówce, najlepiej jak by była osoba która by się wypowiedziała jak to odbiera właśnie na zwykłych kanałach tzn kablówka czy któraś telewizja satelitarna (c+, polsat,n) bo wiadomo HD to HD.
A może użytkownik rzdr już coś kupił i się pochwali.

rzdr

New member
Jeszcze nie podjalem zadnej decyzji ale chce juz robic to na dniach. Doszlismy do wniosku, ze jednak musi to byc TV 40". Nie mniejszy, nie wiekszy.

Zastanawiam sie powaznie nad Samsungami.
Mam tylko 2 watpliwosci.
Pierwsza, to czym sie rozni Samsung LE 40 A 656 (ceny juz tak od 3300, w sklepach typu MM czy Euro - 4000) od Samsunga LE 40 A 756 (cena od ok. 4300 wzwyz)?
A druga kwestia, to czy ten obraz-lustro nie bedzie przeszkadzal w ogladaniu przy duzej ilosci swiatla z innych zrodel w pokoju (slonce, sztuczne swiatlo)...

A moze ma ktos inna propozycje co do 40-tek full hd 100Hz? Moze byc w sumie tak do ok. 4500 zl. Choc wiadomo, im mniej tym lepiej. Mysle, ze gdyby nie ten ekran-lustro to juz bym byl na 99% zdecydowany na tego Samsunga. A tak mam jeszcze zgryz.:roll:

Aha, jeszcze jedno. Rozumiem, ze jesli wezme sobie kablowke cyfrowa to problemow z wyswietlaniem zadnych nie bedzie, niezaleznie czy dany kanal bedzie HD czy nie? O jakims interpolowanym obrazie (przetwarzaniu z SD) mozemy mowic dopiero przy zwyklym kablowkowym sygnale analogowym?

Pomozcie.;)

Ostatnia edycja:

mateo2121

New member
Bez reklam
Model 7 jak zauważyłeś jest nowszy...no i ma jedną znaczącą róznice...jest on na LED-ach...czyli dadatkowym podświetlaniu matrycy:)

skylla1

Member
Bez reklam
786

mateo2121 napisał:
Model 7 jak zauważyłeś jest nowszy...no i ma jedną znaczącą róznice...jest on na LED-ach
LED ma 786 a nie 756.
A co do sygnału SD, także sygnał cyfrowy jest skalowany, ponieważ ma on mniej linii niz telewizor nawet HDready, dodatkowo obraz 4:3 będzie pewnie skalowany lub powiększany i przycinany.

skylla1

Member
Bez reklam
ciekawe

mateo2121 napisał:
Samsung 756 ma podświetlenie panelu diodami Smart LE....lepiej najpierw sprawdź a później poprawiaj
A to ciekawe bo na oficjalnej stronie Samsunga 756 i 656 mają takie samo podświetlanie - CCFL i kontrast dynamiczny dla 7 = 70 000.
Dopiero 786 ma podświetlanie LED i kontast 2 000 000:1.
To gdzie mam niby sprawdzac jak nie u źródła????

rzdr

New member
Orientowalem sie w sprawie SAMSUNGOW - i faktycznie, z serii 7 tylko 786 ma diody LED, model 756 to to samo co seria 6 tylko ze w innym opakowaniu.

Obecnie moj wybor przedstawia sie tak: 40-calowy SAMSUNG LE40 786 lub 42-calowy SHARP LC42XL2E.
Ktory polecacie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym wybrał Samsunga :
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=31599

006_P1100899.JPG

013_P1100955.JPG

tomi5

New member
A powiedzcie mi co było by lepsze samsung 40 a656 czy ta toshiba 42rv555 ceny są takie same, a ja zaczynam siwieć od tego dylematu, a może jeszcze coś innego od40" tak do 3,5tyś zł. Samsunga mogę kupić za 3300 na miejscu a Toska musiala by przyjśc aż z Łodzi.

kac11

New member
rzdr napisał:
A takie cos: LG 42LG6100 ??? Mozna go znalezc juz od ceny 3500.

Ja kupiłem ten telewizor i jadę go wymienić na inny - design super, jakoś obrazu super - pełen bajerów , bardzo cienki ale dźwięk po prostu beznadziejny...

Do góry