LCD 40-42 cale

annie

New member
Witam,
powoli przymierzam się do zakupu pierwszego w swoim życiu telewizora LCD.
Ma on wisieć na ścianie w pokoju o pow. 16 m2 połączonym z ok. 7 m2 kuchnią. Odległość z której będzie oglądany to ok. 3-3,50 m, więc myślę że będą to 40 lub 42 cale.
Marki przeze mnie preferowane to Panasonic, Toshiba, Sharp.
Telewizor będzie głównie wykorzystywany do oglądania telewizji-obecnie za pośrednictwem Cyfrowego Polsatu przez dekoder Echostar DSB 717A (nie HD) oraz do oglądania filmów przez dvd Pioneer DV-410.
Kwota - do 2500 zł.
Chciałabym żeby telewizor można było tak zamontować by możliwy był obrót ekranu na boki (będzie oglądany raz z pokoju, a raz z kuchni)
Jaki telewizor HD Ready ze 100 Hz moglibyście polecić?

Ostatnia edycja:

skylla1

Member
Bez reklam
W tej cenie i wielkości to tylko plazma PV80 czy nawet PV8.
Jesli pomieszczenie jasne i wolisz LCD to trzeba dołożyć. Sensowne LCD 40'' zaczynają się od ok 3500.

annie

New member
Pomieszczenie nie jest za jasne, wychodzi na południowy wschód, słońce świeci w okna do ok. południa. Telewizor ma być na ścianie pomiędzy oknem a balkonem.
Naprawdę nic sensownego nie znajdzie się za tę kwotę? Dziwne, myślałam że plazmy są droższe od lcd...

annie

New member
A czy można tę plazmę zawiesić na ścianie? TV będzie wisiał na ścianie na jakimś lekko obrotowym wysięgniku...

annie

New member
A jak to jest z "prądożernością" plazm w stosunku do LCD. Czy te nowsze, w tym polecana przez Was TH-42PV80 są już mniej prądożerne? Wyczytałam ze pobiera 255 W, zdaje się że na godzinę. Ciekawa jestem jaki to koszt miesięcznie przy założeniu oglądania codziennie przez kilka godzin....
Czy są jakieś alternatywy wobec tej plazmy? Mówię o tv 40-42 cale, HD Ready, nie trzymając się tak kurczowo ceny do 2500 zł, tym bardziej, ze nie zamierzam kupować na dniach, więc do tego czasu pewnie i tak stanieją inne modele...

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Ile płacisz za 1 KWh ?
Sprawdź rachunek z energetyki.
Reszta to matematyka na poziomie podstawówki.
Czy stanieją inne modele, bo nie kupujesz na dniach?
Być może, te, których produkcja się kończy lub zakończyła.
Weź pod uwagę tendencję kursu złotówki.
Również jak wejdą nowe modele to raczej taniej nie będzie,
przynajmniej w dzisiejszej sytuacji gospodarczo-ekonomicznej.

mateo2121

New member
Bez reklam
Kup spokojnie tą Plazme Panasonica PV80...z tą prądożernością to juz mity...plazma najwięcej pradu pobiera przy bardzo jasnych, biłaych scenach i tylko w tym wypadku weźmie ciut więcej pradu od lcd...

annie

New member
Gatar -w tym sęk że właśnie nie wiem ile płacę za 1 kwh, dlatego pytam.
Nie kupuję na dniach, to znaczy że może kupię za 3 miesiące, za pól roku lub nawet za rok. Myślę więc że pewna różnica w cenie może występować. Dobrze się wcześniej wywiedzieć jakie modele są polecane:)
Co do kursu złotówki, jestem ostrożną optymistką;)...
Dzięki Mateo, właśnie o to chodzi że człowiek nasłucha się, nasłucha i potem jest uprzedzony...

Ostatnia edycja:

gatar

Active member
Bez reklam
annie napisał:
Gatar -w tym sęk że właśnie nie wiem ile płacę za 1 kwh, dlatego pytam.
Nie kupuję na dniach, to znaczy że może kupię za 3 miesiące, za pól roku lub nawet za rok. Myślę więc że pewna różnica w cenie może występować.
Co do kursu złotówki, jestem ostrożną optymistką;)...
Cena jest różna w zależności od dostawcy. U mnie jak dobrze odczytałem ze skomplikowanego rachunku coś ok. 0,34 zł/kWh.
Jeśli zaś chodzi o prądożerność to 42PY80/85, wg. producenta "żre" 385W (nie mierzyłam), mój JVC 42S90 wg. producenta max 185 W, przy moich ustawieniach max 120 W (zmierzyłem). Sama oceń różnicę.
Jeśli nie kupujesz na dniach to na razie więcej czytaj a mniej pytaj.
Za 3 - 12 m, dużo się zmieni.
Co do złotówki to także jestem optymistą, ale 1$ za 2 PLN to raczej już nie będzie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nowe modele ECo - pobierają nie wiele prądu.
A tych modeli będzie ciągle przybywać
http://www.eisa.eu/eisa/awards/2008-2009

European Green TV
62.jpg
Panel
Audio & Home Theater, In-Car Electronics, Photo, Video, Mobile Devices
Brand
JVC
Model
LT-42DS9
Description
They say small can be beautiful, but in the case of JVC's exquisite LT-42DS9, slim is the most attractive of all. This LCD TV demonstrates outstandingly low energy consumption in both daylight and dark surroundings, utilises only a moderate quantity of materials, and complies fully with European RoHS regulations to minimise hazardous materials use. And while this set performs superlatively in daily use, easy disassembly means it will also excel at the end of its life. Finally, a standard sea container can hold at least 50 more boxes of the LT-42DS9 than any of its direct competitors for this year’s EISA Green Award, because its slim design is such an efficient use of space.

. Do wakacji szkoda dywagacji , jeszcze się wiele zmieni.

Do góry