LCD 36-42 do 2200

damloz

New member
1. Odległość od ekranu: ~3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: z prawej strony, wylacznie latem
3. Jak duży jest pokój: 4x5 m
4. Preferowana technologia: wolalbym LED (wydaja sie dawac 'zywszy obraz' choc podejrzewam ze to kwestia promowania produktow w sklepie a nie realia, wiec nie zamykam sie na lcd, szczegolnie, ze wydaja sie byc tansze.
5. Jaki masz obecnie telewizor: brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, muzyczne, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie -> wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: 50/50
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia, ale skłaniałbym się do matowej
11. Preferowana wielkość telewizora: 36-42"
12. Preferowana marka: Sony, Sharp, Panasonic
13. Czego nie lubisz w telewizorach: brak konkretnych zarzutów
14. Jakie urządzenia będą podłączone: b-r, audio, dysk twardy z filmami, czasami laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% tv, 30%
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: częściej z boku (max 45 st)
17. Czy ważne jest wifi: tak, najlepiej w zestawie, jeśli brak to bezwzględnie lan po kablu
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą, to się czasem zajrzy
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak (przydałaby się klasyczna przeglądarka)
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: jak będą, to się sporadycznie zajrzy
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: raczej tak, ale jeśli już naprawdę byłby to problem, to myślę, że dam sobie radę z wmixowaniem ich w obraz...
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: b. przydatny
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: usb - najlepiej z opcją nagrywania (pendrive, ew. HDD ), hdmi , euro, opcjonalnie PC
26. Jaki masz sygnał: póki co kablówka (UPC warszawa-miło byłoby podłączyć bezpośrednio do TV)
27. Ile programów HD: -
28. Ma stać czy wisieć: raczej wisieć (cienki)
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: bezawaryjności, obsłudze dysku i pendrive, możliwości podłączenia kablówki z pominięciem dekodera, internecie (głównie youtube i serwisy informacyjne), estetycznym wyglądzie i cienkości; drugoplanowo pobór prądu, ergonomia obsługi (b. podoba mi sie to rozwiązanie w braviach, innych nie widziałem)
32.Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-8h
33.Ile osób ogląda: standardowo 1-2
34.Jaka klasa cenowa? najlepiej 2000-2300 (choć jeśli sprzęt naprawdę będzie spełniał wszelkie moje wymagania, to jestem skłonny te kilka złotych dorzucić)

Aktualnie skłaniam się ku Bravii LED 40EX520-jeśli Wasza opinia byłaby ok, to minusem jest fakt, ze trzeba dokupic wifi (dodatkowo nie wiem jak wygląda kwestia podłączenia do niej kablówki).

pozdrawiam

Damian

don111

Banned
dołożysz jeszcze 200zł i masz Panasonica 42G30 z 5 letnią gwarancją, zwłaszcza, że z tego co piszesz ważne są kąty i nie masz jasno w pokoju
jeśli chodzi o otwartą przeglądarkę - żaden tv w tej cenie nie ma takiego bajeru

damloz

New member
Czemu polecasz mi plazmę? Jeśli możesz, podaj trochę więcej argumentów.
Może ktoś jeszcze pokusi się o wypowiedź?

p.

edit: a jak wypada w tym porownaniu Samsung UE50D5500?
Swoja droga - kiedy mozna sie spodziewac iz technologia fullled zejdzie w przypadku 40 cali ponizej bariery 2500 zl? Bo rozumiem ze na dzis dzien nie ma co szukac TV na fulled bez praktycznie 2x takiego budzetu?

Ostatnia edycja:

don111

Banned
poleciłem Ci wg mnie najlepszy TELEWIZOR w tej cenie a jaka technologia to chyba bez znaczenia
więc dlaczego plazma a nie LED ?
a dlaczego LED ? czy to jakiś wyznacznik jakości ?
bierze mniej prądu ale w czym niby jest lepszy ?
przewagi plazm na starcie z podstawowych rzeczy:
- idealnie równe podświetlenie matrycy
- dowolne kąty oglądania
- szybkość matrycy

damloz

New member
Odstrasza mnie od plazm (tudzież tej plazmy) opinie ludzi, iż buczenie jest drażliwe. Trudno to jednoznacznie zweryfikować, ale dla mnie to jest dostateczny powód żeby pomyśleć o plazmie nie dwa a dziesięć razy nim ją kupie.

aeMaeTH

New member
Moja G20 buczy na 3m, ale ja jestem trochę przewrażliwiony i żona twierdzi, że słyszy dopiero jak przyłoży ucho do TV ;)
Swoją drogą to buczenie jest zależne od sygnału i natężenia jasności - na SD jest prawie niesłyszalne, a z HDMI (komputer) mnie drażni.
Jak chcesz oglądać ze słońcem za oknem to na plaźmie będzie gorzej niż LCD (z matową matrycą), ja muszę zasłaniać okna. Jeśli chodzi o kąty, to przy Twoich 45st. raczej różnicy między plazmą a lcd nie uświadczysz.
Na koniec prąd: moja 42" G20 ciągnie w zależności od sceny (jasna/ciemna) 130-250W, a kolegi samsung 37" ~50W, więc różnica jest spora. Jak dużo oglądasz to odczujesz na rachunku, ja się zamykam w 10h tygodniowo ;)

Do góry