LCD 32"

wizjer

New member
Od kilku m-cy sledze posty na tym forum (sam tez juz zamiescilem jedno) bo chce kupic 32" LCD, ale powiem szczerze ze im wiecej czytam tym mniej wiem i rozumiem i mam wiekszy metlik w glowie.
Czy ktos moze mi doradzic? Mialem/mam nast. opcje:

1. Sony KLV A10E - odpadl, bo zobaczylem w MM, ze ma wejscia po lewej stronie (patrzac od przodu). Nie sa one w ogole chowane pod zadna klapka, a ja z tej strony mam wejscie do pokoju, wiec nie chce patrzec na kupe kabli zwisajaca z boku.

2. Panasonic LX500 - tez odpadl, bo duzo pisze sie o tej mgielce po HDMI - nie chce ryzykowac

3. JVC S60 - kiedys widzialem b. dobre opinie, teraz widze ze C50 lepszy (??), ale chyba nie ma wejscia HD, a takowe chcialbym miec

4. Samsung M51B - czytalem ze jest OK, ale teraz widze ze chyba M61B jest jeszcze lepszy, a cene ma zblizona - jakie sa miedzy nimi roznice? Poza tym ostatnio widzialem dziwne komentarzy n/t kiepskiej jakosci i awaryjnosci Samsungow - czy to regula czy raczej pojedyncze wpadki?

5. Sharp GA6E - o ile pamietam, ma tylko tuner analogowy naziemny (co to jest?) w przeciwienstwie do GD7E, ktory ma tez cyfrowy (tylko czy ja go bede do czegos potrzebowal?

6. LG LP1R - doszedl ostatnio do mojej listy opcji, choc go jeszcze nie widzialem na oczy, ale komentarze ma tu bardzo pozytywne.

7. Moze ktos zaproponuje inna alternatywe?

Pokoj jest nasloneczniony, bede ogladac glownie kablowke (Multimedia) i filmy DVD, odleglosc ok. 3m. Chcialbym tez miec wejscie HDMI, choc o ile sie orientuje to przez nast. kilka lat do niczego mi sie to chyba nie przyda (a moze bede mogl podlaczyc DVD po nim, jesli kupie z takim wyjsciem ??? - poradzcie jak to mozna obecnie wykorzystac)

Chcialbym juz wreszcie cos kupic, nie znam sie zbytnio na technologiach TV, wiec prosze o proste, zolnierskie slowa :)
Sorry za przydlugi tekst, ale potrzebuje rozjasnienia umyslu...

awujotka

New member
Bez reklam
Philips 32PF9830 - trochę kosztuje (9300-9600 w necie i 13000 w MM) ale warto. Ja mam model 37-calowy i jest po prosru suuuuper.

ortax360

New member
Zainteresui sie LCD TOSHIBA32WL58 własnie sprzedaie 32lx500 i biorę toshibe .Obraz idealny !!! ma go znajomy .Miałem juz kilka lcd w tym jvc 32s60 ,sharpa 32p50 , Panasonica 32lx500 itd zapewniam Toshiba 32wl58 zjada te modele jakoscią obrazu ,wyposaeniem itd .

ANDREW

New member
lafinion lg , co prawda troche z innrej beczki

wracajac do mgielki lx 500 ;)
ta mgielka wystepuje przy odbiorze hd czy po hdmi ?
rozumiem ze pod hdmi moge podlaczyc np dvd z hdmi i ogladac np "zwykla" plyte dvd- czy wtedy ta mgielka tez wystepuje?

ortax360

New member
Nie To nie tak obraz tylko HDTV 720P i 1080i jest leciutko za delikatną mgieł. Na innych lcd w hd obraz jest bardzo wyrazny na lx 500 delkatnie rozmyty tytlko w HDTV . Złącze nie ma znaczenia .

ANDREW

New member
ortax360 napisał:
Nie To nie tak obraz tylko HDTV 720P i 1080i jest leciutko za delikatną mgieł. Na innych lcd w hd obraz jest bardzo wyrazny na lx 500 delkatnie rozmyty tytlko w HDTV . Złącze nie ma znaczenia .

ciekawe czym spowodowana jest ta przypadlosc? tvp odbiera rzeczywiscie bardzo dobrze

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
zostaje Ci :
1. JVC 32 s 60
2. Loewe 32 Xelos
3.Samsung 32 M 61
4. LG 32 Lp1
Jest tu duża rozbieżność cenowa- więc musisz podać klasę cenowa
Nastepnie ustal pokaz w domu i sam oceń wygląd i jakość. Doatkowo sprawdzisz też sposób podłączania - bo wiekszość ma złacza z boku.
Rzeczywiście złacze HDMI w Twoim przypadku to lata przyszłe.
Komponent wystarcza w zupełnosci
Odwarzacz Bufalo - ma też tylko komponet a gra rewelacyjnie
pozdrawiam

wizjer

New member
Dzieki Kiki - konkretnie i na temat :)
Max. pulap cenowy to ok. 6500 - 7000 PLN.
Gdzies czytalem, ze patrzac pod pewnym katem na JVC s60 widac biale pionowe pasy, bo w niektorych wczesniejszych egzemplarzach lampy podswietlajace matryce swiecily z roznym natezeniem. Czy w tych, ktore teraz sa w sklepach ten problem zostal juz usuniety?
Odnosnie HDMI - czytalem tez foldery n/t kina domowego i doszedlem do wniosku, ze aby skorzystac z HD w TV tu musialbym kupic DVD z wyjsciem HD i amplituner z wejsciem i wyjsciem HD. Inaczej to chyba nie ma sensu za to placic w przypadku telewizora - mam racje? Skoro na kino domowe chce wydac max. 3000 PLN, to chyba na cos takiego nie mam szans?
A moglbys po krotce scharakteryzowac te 4 modele, ktore wymieniles? Za i przeciw przy korzystaniu glownie z kablowki i DVD?
Chetnie uslyszalbym cos wiecej zwlaszcza na temat Samsunga M61B i LG LP1, bo o nich nie wiem prawie niczego.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
JVC nie ma już tej przypadłosci.
Płynniej jeszcze niż wszystkie wymienione grał JVC 32 C50.Ten przygotowany byl perfekcyjnie. Zauważylismy to zawsze że modele topowe są wyposażone zawsze we wszystko co najlepsze na rynku- później liczy sie tylko kasa.
Jeśli chodzi o HDMI - wystarczy na początek DVD Samsunga 950 lub Jeszcze tańsze dvd Thomsona / nowość za kilka dni/

JVC - obydwa modele- najlepsze czasy reakcji,czysta paleta barw, najmniejsze smużenie, najlepsze formatowanie,
extra dźwięk BBE, DIST, wysoki kontrast ,Pip
http://e-panasonic.pl/product_info.php?cPath=23_26_29&products_id=75

Loewe Xelos
http://www.dsv.com.pl/loewe/index.html
znakomite wyposażenie
Wzmocnienie poziomu czerni (BLE)
Poprawa przenikania kolorów (CTI)
Cyfrowa interpolacja linii (DLI)
Cyfrowa kontrola sceny (DSC)
Cyfrowa kontrola obrysu (DCC)
Cyfrowy interpolacja ruchu (DMI Plus)
Cyfrowa redukcja zakłóceń (DNC)
cyfrowa poprawa przejścia (DTI Plus)
Cyfrowy filtr grzebieniowy
-mały pobór mocy
-duże możliwosci rozbudowy

Samsung 32 M61 - extra design , super współpraca z komputerem.
wysoki kontras , szybka matryca
http://www.samsung.com/pl/products/television/tfttv/le32m61b.asp
technologia DNIe

LG- nowoczesny wygląd, bardzo rozbudowane menu, czytelna obługa , dobra współpraca z komputerem Łatwa regulacja , no i nowa szybka matryca która znacznie zmniejszyła smuzenie nawet z PAL.

ale i tak najlepiej sprawdzisz sam
u siebie w domu.
pozdrawiam

ANDREW

New member
Skoro chcesz tv do DVD i kablowki to mysle, ze mozesz jednak brac pod uwage Panasonica 32 lx500. Mam ten tv od miesiaca i gra bardzo dobrze.
Moze kiki oceni ten model bardziej profesjonalnie i bardziej szczegolowo ;)

kowalc

New member
Witam!
Ja od dwóch tygodni użytkuję Loewe Concept L32 i do kablówki (Multimedia) oraz dvd sprawdza się bardzo dobrze. Jest też fajnie wyposażony i moim zdaniem za rozsądną cenę. Myślę, że warto wziąć go pod uwagę przy zakupie.

Pozdrawiam

sebex

New member
Philips 26PF3320

@ kowalc

piszesz że użytkujesz LCD Loewe Concept L32,w związku z tym mam do ciebie pytanie
czy podpinałeś do niego tuner sat i pc?jestem ciekaw jak się sprawdza z tym sprzętem
Pozdrawiam

kowalc

New member
pc-a nie podpinałem, nie mam do tego kabli i prawdę mówiąc potrzeby. co do tunera to widziałem w salonie przy zakupie jak grał na cyfrze+. jak dla mnie bez zarzutu.
Pozdrawiam

Do góry