LCD 32" - wrazenia z prezentacji

Stef

New member
Witam. Jakis tydzien temu mialem przyjemnosc porownac trzy modele LCD. Nie mam w tej materii doswiadczenia, wiec to, co napisze, mozna traktowac z rezerwa. Zalozeniem byl budzet ok 6 tys., dobra wspolpraca z komputerem Media Center oraz reszta spraw zwiazanych z obrazem, dzwiekiem i gniazdami.

Dzieki kiki przyjechaly do mnie: Samsung LE32M61, JVC LT-32X70BU oraz Panasonic, ale nie LX500F tylko LX60 (braki towaru). Niestety tez z braku czasu, nie mialem okazji zobaczyc Loewe Concept, ale moze niedlugo do mnie przybedzie jeszcze raz, ale o tym pozniej.

Na poczatek kablowka ASTER. We wszystkich testowanych modelach obraz byl nienajgorszy; po spacerach w MM mialem gorsze obawy i tutaj rozczarowanie bylo raczej pozytywne. Panasonic mial bardzo ubogie menu oraz to, co dyskwalifikowalo go na poczatku brak wejscia PC oraz wyjsc audio. I pomimo tego, ze mial dwa HDMI (tak jak JVC), to moja karta graficzna daje obraz tylko po D-Sub oraz HDTV po komponencie (S-Video nie licze) to nie moglem z nich skorzystac. Najlepsze kolory mial JVC, bo Samsung tak mial jaskrawe, ze po pewnym czasie mi obrzydly. Porownujac JVC do Samsunga, musze przyznac, ze przy obrazie meczu pilkarskiego, mniejsze smuzenie pilki bylo widoczne na Samsungu. Duzy minus za menu JVC, trzeba sie przyzwyczaic, bo intuicyjne nie jest i nonstop z niego wychodzilem. Za to duzy plus za dzwiek i ladny pilot.

Na drugi ogien poszedl odtwarzacz HD po komponencie i obraz z pliku 1080i. Obraz w Panasonicu wydawal sie jakis zamulony, rozmyty, w przeciwienstwie do konkurencji, gdzie musze przyznac, ze obaj spisali sie bardzo dobrze.

Trzecim sprawdzianem byl PC i niestety tylko Samsung dal 1:1 bez scalingu. Swietnie sie sprawdza jako monitor, bowiem w filmach nie ma wiekszej roznicy, przynajmniej ja nie zauwazylem znacznej, choc nie mialem tez mozliwosci porownac ich w akcji obok siebie. Pozostale modele mozna podlaczyc z duzo mniejsza rozdzielczoscia po D-Sub, albo 720p/1080i po komponencie. O ile do czytania czcionek nie bardzo sie juz to nadaje, to przy filmach nie ma to wiekszego znaczenia, ale sprobuje porownac jeszcze raz.

Zostal wiec u mnie Samsung, ale z powodu jednek martwego pixela, kiki obiecal go wymienic. Wykorzystujac ta okazje, bede mial mozliwosc porownania go jeszcze raz do JVC i Loewe.

Z drugiej strony, czy ktos juz ma patent jak ustawic Samsunga, zeby nie bil po oczach nasyceniem kolorkow? Przyznam sie ze efekty moich ustawien byly raczej malo efektywne, ale moze zadzialala tu podwiadomosc.

szarp

New member
mam ten model w domu od pół roku. Poza faktem że przez chwilę miał jakiś dziwny objaw lewego, dolnego ciemniejszego rogu (teraz nie ma) to sprawuje się super. Kolory wg mnie są ekstra ale jeśli tobie przeszkadzają to może wylącz tryb obrazu dynamiczny a włącz ręczny gdzie już zgodnie z własnymi upodobaniami ustawisz sobie nasycenie kolorów.

Stef

New member
No i przyjechaly, JVC i Loewe. Jesli chodzi o obraz, to tak jak juz pisalem, Samsung mial zbyt mocno nasycone kolory (zwlaszcza idace w czerony), a kazda moja proba ich zdjecia powodowala, ze obraz robil sie mdly. Konkurencja wypadla duzo lepiej, choc Loewe mial fioletowa poswiate na czerni, ale za to znacznie lepiej radzil sobie ze skalowaniem, bowiem podlaczajac obraz z komputera poprzez komponent na 720p obraz byl akceptowalny do czytania czcionek, gorzej z JVC. Minus dla Loewe za obsluge pilota i menu, nie dosc ze reagowal na przyciski w zolwim tempie, to brakowalo podstawowych przyciskow na pilocie - jakakolwiek zmiana wymagala wejscia do menu. Tutaj pod wzgledem ergonomicznym Loewe sie nie popisalo. No i ten design, ktorym jednym moze sie podobac, a drugim nie. Moim zdaniem Loewe jest za szeroki. JVC jest pod tym wzgledem mistrzem, choc moze denerwowac ta srebrna ramka wewnarz dookola matrycy. Matryca w JVC nie wyswietla chyba pelnej palety kolorow, albo to wina kiepskiego polaczenia komponentowego, bowiem przy zmianach gradientowych widac czasami schodkowanie odcieni, przynajmniej z komputera. Dodatkowy plus dla JVC za ilosc wejsc, np. 2x HDMI oraz za obrotowa podstawke. Reszte spostrzezen opisalem chyba w poprzednim poscie.

Biorac pod uwage wszelkie za i przeciw na stale zagoscil u mnie JVC LT-32X70BU. Jestem swiadom, ze nie wyswietla tak dobrze obrazu z komputera, co bylo moim priorytetem, ale jednak kolory sa dla mnie bardziej naturalne. Niniejszym chcialbym podziekowac kikiemu i jego pracownikach za porady i okazana cierpliwosc.

GIMI

New member
Witam

Concept ma po bokach głośniki dlatego jest szeroki. Xelos ma głośniki na dole i jest węższy. Co do posługiwania sie menu i pilotem to po prostu trzeba sie przyzwyczaic. Nie widziałem tak dobrze zrobionego menu i sterowania w innym TV (CRT/LCD/PDP).

Pozdrowienia

GIMI

grygiel

New member
Stef napisał:
Porownujac JVC do Samsunga, musze przyznac, ze przy obrazie meczu pilkarskiego, mniejsze smuzenie pilki bylo widoczne na Samsungu. .
Witam mam pytanie czy model jvc x70 cofnął się z jakością? ja powiem szczerze na moim jvc 37s60 po 3 miesiącach użytkowania ani razu nie zauważyłem smużenia, mecze oglądam dosyć często, także nikt ze znajomych (a paru się przyglądało) nie widział żadnego smużenia. Dziwna sprawa.

Stef

New member
grygiel:

Nie potrafie odpowiedziec jak X70 ma sie do S60. Wiem jednak, ze majac obok siebie dwa telewizory z wlaczonym tym samym kanalem, na Samsungu M61 lecaca pilka byla ostrzejsza, niz na JVC X70.

GIMI:

Nie neguje funkcjonalnosci Loewe, przekazuje tylko spostrzezenia. Jak wiemy do kazdego modelu mozna sie przyczepic, ale zwracalem uwage na to, co najbardziej przeszkadzalo mnie samemu. Twoj zwiazek z firma Leowe jest tak silny, ze straciles obiektywnosc jaka ja sie posluguje.

UPDATE
--------
Musze przyznac, ze po kilkudniowej przygodzie z Samsungiem, brakuje mi w moim X70 czerni. Musze sie przyzwyczaic. A schodkowanie w kolorach mozna poprawic wylaczajac ulepszacze w postaci "picture-" i "color management".

Do góry