Laptop + telewizor + wzmacniacz

elteran

New member
Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum.
Dziś przyjechał do mnie cały zestaw głośników + wzmacniacz.

TV: Samsung ue55h6400
Ampl: Sony str-dn850
Laptop: Lenovo y510p
Głośniki: Klipsch 5.0

Aktualne podlaczenie:
TV -> Ampli: Optyczne
Ampli -> TV: HDMI
Laptop -> TV: HDMI

I teraz tak. Dźwięk 5.0 działa jeżeli puszczam go z aplikacji YouTube w TV. Podobnież, jeżeli poleci film z USB wpiętego do Ampli.
Problem pojawia się w momencie puszczenia 5.0 z laptopa. Dźwięk najpierw leci przez HDMI po czym wysyłany jest po optycznym do ampli. Niestety po drodze gdzieś następuje konwersja do 2.0 - koniec końców działają tylko fronty ( chyba, ze na ampli ustawie multistereo ).

Moje pytanie to: Czy takie połączenie jak zaprezentowałem powyżej jest poprawne oraz czy to kwestia ustawienia oprogramowania, aby dźwięk 5.0 z laptopa wybrzmiał na wszystkich kolumnach.

Jestem świadomy, że takich pytań na forum pewnie już trochę było, ale liczba wątków przerosła moje oczekiwania. Chętnie zadowolę się linkiem do odpowiedniego topicu.

Pozdro
Elteran.

elteran

New member
Poszukałem trochę w Internecie o oto co znalazłem:
forum.kodi.tv/showthread.php?tid=126666

The optical out on my tv will only output Dolby Digital 5.1 when the source is DTV (OTA HD). For everything else including cable box, DVD, XBMC, or anything HDMI it simply outputs stereo through the optical out.

Czyli wygląda na to, że żeby wszystko śmigało powinienem przepiąć laptopa w taki sposób, aby był on podłączony bezpośrednio do amplitunera, a ten tylko wysyłał dalej sam obraz do TV.

Dobrze mi się wydaje?

hp13

New member
Dobrze Ci sie wydaje - to do amplitunera powinien byc podlaczony caly sprzet.
TV robi wtedy tylko na duzy wyswietlacz (monitor) a ampli przejmuje dzwiek.

elteran

New member
A jak wyglada sprawa, gdybym podlaczyl wzmacniacz z telewizorem poprzez ARC?

Czy też są jakieś kwestie licencyjne, które powodują, że 5.1 zmienia się w 2.0?

Do góry