Laptop nie wykrywa amplitunera po HDMI- głos tylko z laptopa

katka10

Member
Witam.
Mam problem który nie daje mi spokoju.
Proszę o pomoc.
Problem polega na podłączeniu Lenovo y510p z Denonem x1000 i TV Samsung.
Gdy chcę oglądać film z laptopa to mam obraz na TV ale dźwięk jest tylko z laptopa.

Podłączenie urządzeń:
Obraz
Laptop (po HDMI) do Amplitunera. Z Amplitunera do TV po HDMI.
Z TV mam optic do Amplitunera- przy normalnym użytkowaniu dźwięk jest ok.

Dźwięk jest tylko z laptopa.

Warunkiem wykrycia Denona przez Laptopa jest ponowne uruchomienie laptopa.
Wtedy jest obraz i dźwięk ale jest to uciążliwe

Nie mogę znaleźć rozwiązania, by Lenovo wykrywał mi dynamicznie podłączenie amplitunera przez HDMI bez potrzeby ponownego uruchomienia.
Proszę o pomoc.

Rafal7

Banned
Jesli chodzi o dźwięk to w ustawieniach dźwięku jako urządzenie domyślne ustaw Denon lub wyjście HDMI albo nazwę karty graficznej, w zależności co tam będzie wykryte.

katka10

Member
Jesli chodzi o dźwięk to w ustawieniach dźwięku jako urządzenie domyślne ustaw Denon

Właśnie tak zrobiłem, ale to nic nie daje.
Wygląda to tak:
Uruchamiam laptopa z podłączonym Ampli który jest wykryty jako urządzenie do odtwarzania(domyślne).
Jeżeli wyjmę wtyk HDMI:cry: i na nowo podłączę amp bez resetu kompa to Amplituner nie zostaje wykryty- laptop w ogóle go nie widzi- brak go na liście urządzeń do odtwarzania.
Widoczny jest tylko Realtek.:cry:

katka10

Member
Nie jestem zorientowany w tej tematyce, ale to nie znaczy że chętnie poznał bym ten temat.
Najgorsze jest to że drugi laptop ( dell) jest wykrywany bez problemu fonia jak i wizja...

Ostatnia edycja:

woytaski

New member
Bez reklam
Jeśli masz w domu sieć ethernet i wykorzystujesz wifi a Twój telewizor i amplituner obsługuje protokół dlna, to możesz rzeczone filmy oglądać na TV wysyłając je bezprzewodowo przy użyciu serwera DLNA.
Instalujesz na lapku programik (darmowy), udostępniasz folder lub foldery i pilotem TV wybierasz interesującą Cię pozycję.

katka10

Member
Witam, temat się fajnie sie sam rozwiązał, wystarczyło, odinstalować i usunąc sterowniki z laptopa. Kolejnym krokiem była instalacja na nowo sterownika audio ze strony producenta.

Do góry