Ładniejszy dźwięk za 700-800zł

Dudziek

New member
Witajcie, potrzebuję porady.
Ojciec uparł się, że głośniki w naszym Sharpie 50LE750V słabo grają i chce coś do niego podłączyć. Do wydania mamy 700-800 zł, więc domyślam się że cudów nie zdziałamy, ale może jednak uda się uzyskać jakość lepszą niż na głośniczkach w telewizorze.
Nie potrafię powiedzieć czy zależy nam na Stereo czy zestawie 5.1. Ojcu marzyło by się jakieś tanie kino domowe (przy budowie domu nawet w ścianie już schował kable od audio, więc kolumny można by rozstawić raczej bez problemu), ale kiedy powiedziałem mu ile taki zestaw ciągnie watów to jego zapał troszkę ostygł. Wydaje mi się, że lepiej kupić przeciętne stereo, niż słabe 5.1 ? Na telewizorze oglądana jest w 90% NC+, w 10% filmy Blu-Ray (odtwarzacz Sony BDP-S370). Nikt w domu nie jest melomanem.
Kwota nie jest wysoka i jestem pogodzony z tym, że będę być może musiał szukać używek na allegro itp. Nie mam jednak pojęcia czego? Czy potrzebny będzie jakiś wzmacniacz, amplituner, jakich kolumn szukać? Dla mnie to wszystko czarna magia. Jak się do tego zabrać? Możecie polecić konkretne modele?
Myślę, że w tej cenie nie ma sensu rozrysowywać Wam jak wygląda salon? Bo i tak większej różnicy w polecanych zestawach raczej nie zrobi?

Z góry dzięki za pomoc!!! Z Waszą pomocą kupiłem już trzy telewizory i ze wszystkich jestem bardzo zadowolony :)

Dudziek

New member
Poczytałem troszeczkę o soundbarach i chyba faktycznie będzie to najlepsze dla nas rozwiązanie.

Czy znajdę coś w takim low-mid endzie o lepszym stosunku jakość/cena niż Samsung HW-H355 (ok. 500zł)? Widziałem pochlebne opinie, chociaż ja nie jestem przekonany do tej firmy (odrzucają mnie jej plastikowe smartfony). Istnieje coś innego, wyraźnie lepszego w cenie do 800zł?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak jesteś z Warszawy, to w zasadzie masz problem z głowy.
Wystarczy podejść do większego sklepu i odsłuchać, ja jakiś czas temu zrobiłem sobie mały rekonesans i mi się spodobało brzmienie LG, gdybym miał kupować to wziąłbym go pod pachę i tyle się przejmował.
Tutaj też niespecjalnie przejmuj sie marką, to soundbar. Kieruj się brzmieniem.

wysek

New member
a czy ktoś z Was testował dłużej taki soundbar? Zastanawiam się jak Kolega nad czymś niedrogim... kino domowe czy zwykły soundbar..?

Dudziek

New member
Czy ten LG będzie wyraźnie lepszy od wymienionego przeze mnie Samsunga HW-H355 albo Sonego HT-CT60? Warto dopłacać prawie drugie tyle?

Karpaj

New member
Bez reklam
Dudziek odsłuchaj sobie, w tych granicach powinieneś mieć już coś w miarę ciekawego do odsłuchania :
Panaś HTB170
Yamaha 101
JBL SB200

I oczywiście sporo innych, weź coś własnego do odsłuchu i lecisz :>

Dudziek

New member
Tylko, że boje się że dla mnie wszystko będzie brzmiało tak samo :D Więc wolałbym się nastawić czego w tym brzmieniu szukać, żeby wyłapać różnice między zestawami.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Skoro uważasz że wszystko dla Ciebie zagra tak samo, to bierz najtańszy lub najładniejszy, proste ;)
Natomiast jak faktycznie chcesz czegoś poszukać, to szukaj przyjemności, ja tak podchodzę do soundbarów. Nie liczy się dla mnie marka.

BurnerPL

New member
Skoro uważasz że wszystko dla Ciebie zagra tak samo, to bierz najtańszy lub najładniejszy, proste ;)
Natomiast jak faktycznie chcesz czegoś poszukać, to szukaj przyjemności, ja tak podchodzę do soundbarów. Nie liczy się dla mnie marka.
Możesz zdradzić, przy którym soundbarze znalazłeś tę przyjemność? ;-)
Pisałeś niedawno, że zrobiłeś mały rekonesans i wspominałeś coś o LG, napisz proszę który model Ci się spodobał :)

psiaja

Member
Ja brałem w ciemno LG NB4530A i jestem zadowolony..
Generalnie w sklepach internetowych dostępny jest tańszy NB4540 - prawdopodobnie zagra podobnie, bo mają podobny sub - basik na 4530 jest przyjemny dla ucha, miękki i głęboki.

Ale jak radzą koledzy - najbliższy weekend wybierz się na obejście 3 sklepów i będziesz wiedział co kupować ;)
Spisz tylko średnie ceny, by nie przepłacać na weekendowych "promocjach"

Do góry