I dalej bicie piany

.
Oj tam, oj tam, dysputa jak to na forach poszła trochę w kierunku w ogóle sensowności wyposażania telewizorów w funkcje smart/multimedialne - jeśli to miałeś wyżej na myśli.
Telewizor to nie jest smartfon. Aktualnie smartfony zastępują w dużej części komputery <....
>
Aktualnie telewizory też są w zasadzie komputerami, tylko może bardziej specjalizowanymi (np. raczej trudno zabrać ze sobą 50 czy 60'' do gry np. w Pokemony, zresztą chyba żaden tv nie ma modułu GPS. Jeszcze

)
W TV mi nie są potrzebne takie bajery bo i po co? Wystarczy mi żebym mógł puścić film przez wifi z komputera bo z niczego innego nie korzystam, narzeczona czasem włączy YT i to na tyle.
Skoro puszczasz do telewizora film z komputera przez wifi (domyślam się przez DLNA), zatem telewizor jest wyposażony, że tak napiszę w całą warstwę sieciową, zarówno do strony sprzętowej (karta bezprzewodowa, zapewne jest również port ethernet), jak i programowej (obsługa TCP/IP, itd.). Skoro odpalasz DLNA, YT, zatem także jest jakiś system/środowisko, w którym aplikacje są uruchamiane, zaimplementowana obsługa kodeków, itp. etc. Czyli korzystasz ze smart, czy to Ci się podoba, czy nie

A że nie używasz innych dostępnych w danym modelu funkcji, innych aplikacji, mozliwości (np. innych platform VOD), to hm, nie znaczy, że nie korzystają z nich inni użytkownicy. Myślę również, że nawet gdyby pozbawić Twój tv funkcji/aplikacji smart, z których nie wykorzystujesz, cena istotnie by nie spadła (bo cały "trzon" hardware i software smart i tak pozostaje).
Skoro już OT, jeszcze zupełnie z ciekawości. Pytanie chyba najbardziej do @kiki, skoro para się sprzedażą - jako do chyba najbardziej tu kompetentnego. Chodzi mi o wcześniej wspomnianą ideę "gołych" monitorów (powiedzmy 50-60'') przeznaczonych dla wielbicieli NJO (Najwyższej Jakości Obrazu), oraz chcących kompletować swój zestaw, że tak powiem: według swoich reguł, wyposażony tylko w to co chcą. Czy takie coś w ogóle ma miejsce "w przyrodzie", czy jest zainteresowanie? Niekoniecznie sprzęt od Panasonic. Na szybkiego wygooglałem np. take coś:
MONITORY SHARP PNE601 - monitor LCD - 60 cali - sklep internetowy SHARP
ale czy tu najbardziej imponująca nie jest tylko cena?