Kupno TV i kablówka Toya- dylemat

Bluzz

New member
Witam serdecznie wszystkich.

Tak jak większość osób mam ten sam problem- jaki TV wybrać?
Na początek standardowo:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
ok 18 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
Około 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
za dnia wcale, po południu z lewej strony, ale są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Samsung- jakiś stary lcd 37 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
jak najlepszy obraz, smart tv
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
telewizja kablowa toya
10. Jakie urządzenia?
dekoder kablówki, konsola, laptop, odtwarzacz BD
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Około 8 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Obojętne (chyba)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Filmy, sport
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Mam konsole, ale gram mało, pewnie z 10%
16. Preferencje co do marki?
raczej obojętne
17. Preferencje co do wielkości?
40"- 48"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Smużenie, gdy tv nie nadąża za akcją (w czasie meczu np.)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Powiedzmy do 3000 (maks 3500)
21 .Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne?
Może, ale nie musi, jakie nie wiem.

Ok, teraz może kilka słów uzupełnienia.
Przeprowadzam się do nowego mieszkania, gdzie niestety nie będę miał możliwości podłączyć nc+.
Pozostaje mi telewizja kablowa Toya. Z tego co widziałem, kilkanaście programów hd, reszta sd, także oglądane będzie pół na pół. Jaka jest jakość sygnału w tej sieci kablowej- nie mam pojęcia.
I dlatego mam dylemat- przede wszystkim jaki rozmiar matrycy?
Chciałbym 47-48, ale boje się, że jeśli sygnał jest kiepski, to z takiej odległości (ok 2,4 m), obraz sd będzie bardzo słaby i męczący, a jak wspomniałem kilka programów, które będę oglądał na pewno nie będzie w hd (z tego co czytałem, to i hd w tej sieci to raczej "kiszka").
Także może coś 40-42 cale lepiej?
Chciałbym aby tv miał możliwie jak najlepszy obraz, oraz przystępny smart.
Oglądam dużo sportu, także musi być "szybki" i nadążać za akcją.
Poczytałem sporo, pooglądałem u znajomych i w sklepach no i wstępnie wybrałem po dwa modele w ob rozmiarach:

Samsung UE40H6700
Panasonic TX-42AS650E

lub te same tylko większe:
Panasonic TX-47AS650E
Samsung UE48H6700

Nic innego chyba nie chcę, dlatego prosiłbym bardzo o pomoc, szczególnie osoby posiadające kablówkę toya.

Z góry dzięki:bober:

jacekcy

New member
Jesteś osobą zdecydowaną. Skoro już dokonałeś wyboru modelów telewizorów, to w zasadzie pozostaje Ci do podjęcia dwie decyzje:
- jaki rozmiar przekątnej telewizora, czy przy SD na większym rozmiarze nie będzie Cię denerwować rozmycie obrazu - "pikselizacja"
- czy więcej oglądasz oglądasz w dzień czy w nocy, aby wybrać TV z odpowiednią matrycą (IPS lub VA), choć widzę że większość skłania się na VA. Panasy, które wymieniłeś są na IPS, ale mają odpowiedniki w serii 640 na VA. Samy są na VA.

Kablówki Toya nie znam, więc nie pomogę.

Powodzenia. Myślę, że sam dokonasz trafnych wyborów.

Ostatnia edycja:

Bluzz

New member
Dzięki za odpowiedź.

Dokładnie o to się rozchodzi, dlatego bardzo zależy mi na opinii kogoś, kto ma tą sieć kablową i napisze coś o jakości nadawanego sygnału.
Co do matrycy- TV będzie stał na wprost, także nie potrzebuje dużych kątów (więc pewnie VA).
Masz rację, pewnie padnie na Samsunga tylko pozostanie dobranie odpowiedniej przekątnej.
Aha, jeszcze jedno do posiadaczy modelu H6700, jak radzi sobie z dynamicznymi scenami, szczególnie z szybkimi akcjami podczas oglądania sportu?
Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

jacekcy

New member
Samsung H6700 idealny do sportu nie jest. Była o tym mowa w innych wątkach na tym forum. Najlepiej sam zobacz kawałek sportu, czy "wyhaczysz" pewne niedogodności oglądając mecz piłki nożnej, F1, czy siatkówkę. Po kalibracji Sam gra całkiem ładnie.

digitalus

Banned
Witam
Kupilbym plazme panasonica ale nie ma juz w sklepach.
Samsunga raczej nie warto kupowac.Po aferze z kondensatorami o niskiej zywotnosci w telewizorach samsung lepiej kupic panasonica TX-42AS650E lub wiekszy 47 calowy.
Link do filmu
Tajemnice korporacji odc.3 Ściemy wielkich marek - video w cda.pl
TYLKO PANASONIC
Po obejrzeniu pierwszy raz tego filmu mialem pewne watpliwosci tzn jak to mozliwe aby klientka w sklepie pojawila sie z zasilaczem od telewizora.Po sprawdzeniu w internecie wynika ze sklala tego problemu jest bardzo duza . Na francuskich internetowych stronach I forach dyskusyjnych nawet takich ktore nie dotycza elektroniki sa przekazywane informacje co trzeba zrobic aby naprawic telewizor samsunga, sa tez blogi w ktorych sa poradniki jak wymienic kondensatory w telewizorach samsung ,jesli wymiana nie pomoze trzeba zglosic sie do serwisu bo po uszkodzeniu kondensatorow psuja sie inne elementy w telewizorze

http://tendactu.fr/votre-tv-samsung-en-panne-normal-cetait-prevu/867/

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.commentcamarche.net/forum/affich-13378380-probleme-d-allumage-lcd-samsung-le40m86bdx-xe%3Fpage%3D4&prev=/search%3Fq%3Da%2Br%25C3%25A9paration%2Bdes%2Bdommages%2B%2B%2Bde%2Bcondensateurs%2Bsamsung%26biw%3D1680%26bih%3D911

http://translate.google.pl/translat...up+to+%24300+USD+in+reimbursement&hl=pl&noj=1

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Kolego nie podążaj ta drogą. Czyli nie kupuj mniejszego tv ze względu na kiepski sygnał sd
W kazdym tv jest funkcja zmiany proporcji obrazu a w samsungu sa funkcje smart 1 i 2 ktore nie zmieniając proporcji obrazu robia tylko to ze wyswietlaja obraz tak jak by to byl np 32 czy 40 calowy tv
Działa to naprawde wyśmienicie. Ja mam 55 cali i w kiepskich kanałach robie sobie ok 41 cali i naprawde da sie juz to ogladac.ale jak ogladam kanały hd czy BR to mam nadal 55 cali
Co do kablówek to nie znam Toyi ale w UPC niektore kanaly sd to jakas kpina na 55 calach nie da sie tego ogladac ale juz np z dbvt ge same kanaly graja duzo lepiej
Wtedy robie to co wyżej i jest w miare ok
Z 2,5 metra 48 cali to optymalny wybor po zastosowaniu smart 1 bedziesz mial ok 38 cali

Do góry