Kupno amplitunera/wzmacniacza

Spioch1

New member
Witam!
Obecnie posiadam dwie kolumny trójdrożne Sony SS-XB6AV z lat dziewięćdziesiątych.
Są napędzane przez wieżę, również z lat dziewięćdziesiątych sony XB6 co jest inicjatorem zmiany, bo zajmuje kolosalną ilość miejsca i prawdę mówiąc nie ma co z nią zrobić, a ponadto po 20 latach służby powoli się psuje.
Szczerze mówiąc dźwięk nie powala ale jest zupełnie przyzwoity zarówno do słuchania muzyki jak i oglądania filmów. Pomimo braku osobnego subwoofera głośniki potrafią zejść całkiem nisko.
Myślę o tym żeby do tych kolumn dokupić ampituner/wzmacniacz, a w nieokreślonej przyszłości zmienić je na coś nowszego, lepszego. Ze względu na miejsce prawdopodobnie nie uda się wepchnąć 5.1, a już na pewno nic większego, jednakże dźwięk przestrzenny nie jest najistotniejszym czynnikiem.
Ile chciałbym wydać? 1000-2000zł.
Czego oczekuję? Pilota albo sterowania głośnością z pilota TV (Bravia 46EX500). Automatycznego włączania z telewizorem. W przypadku amplitunera byłoby miło jakby miał bluetooth i nowoczesne technologie. W przypadku wzmacniacza wejście cyfrowe.
Czy amplituner czy wzmacniacz? Nie wiem. Obawiam się, że amplituner może być za słaby w stereo żeby napędzić przyzwoite kolumny, chociaż nikt nie ma na celu głośnego słuchania muzyki itd. W przypadku wzmacniacza obawiam się, że jest to jednak trochę stare rozwiązanie z ograniczonymi możliwościami.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Amplituner wcale nie będzie za slaby aby napędzić przyzwoite kolumny - wszystko zależy od tego jaki to będzie amplituner
Wzmacniacz też nie jest starym rozwiązaniem

Myślę ,że dobrym rozwiązaniem jest kupno amplitunera z funkcjami sieciowymi np.Onkyo TX 8xxx to wydajny klocek o dobrym dźwięku niekiedy lepszym niż sam wzmacniacz

Spioch1

New member
Amplituner stereo - w sumie bardzo ciekawa opcja. Sam na te amplitunery nie wpadłem.
Amplitunery 5.1 pewnie wypadają słabej w stereo od tych Onkyo?

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Amplituner to amplituner a wzmak to wzmak. Do stereo zaden ampli nawet i stereo nie bedzie tak gral jak wzmak. Nie mowie o tym czy cos napedzi dane kolumby ale o jakosc.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

mors111

Active member
Bez reklam
Amplituner to amplituner a wzmak to wzmak. Do stereo zaden ampli nawet i stereo nie bedzie tak gral jak wzmak. Nie mowie o tym czy cos napedzi dane kolumby ale o jakosc.

kuzyn od kilku lat posiada właśnie Onkyo TX 8...( dokładnie nie pamiętam modelu , ale ten "najwyższy" model z przed 5 lat ) + Melodika BL40 i całkiem przyjemnie to gra i ma spory zapas mocy + funkcje sieciowe , pewnie wzmacniacz za 1/2 tej kasy zagra podobnie ale nie będzie miał funkcji sieciowych i 2x130W robi dobrą robotę przy zasilaczu 300W

posłuchaj , porównaj i napisz

i ja porównuję ampli za 2 koła z wzmacniaczem za 1kzł dla ścisłości

wolę ampli za 2 koła z funkcjami sieciowymi

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Amplituner to amplituner a wzmak to wzmak. Do stereo zaden ampli nawet i stereo nie bedzie tak gral jak wzmak.

Powielane od lat bzdury przez ludzi mających mgliste pojęcie o hi-fi .

Pierwszy lepszy przykład z brzegu wzmacniacz Cambridge Audio AM5 nie wytrzyma porównania nawet z amplitunerem stereo Nakamichi RE1 ....z przed 20 lat ,więc co mówić dopiero o współczesnych amplitunerach .Większość budżetowych wzmacniaczy ma budowę wewnętrzną wcale nie lepszą od amplitunerów ,a są też takie konstrukcje gdzie jest to wykonane w sposób urągający podstawowym zasadom techniki
Wzmacniacz Denon PMA 520 nie wytrzymuje porównania z amplitunerem Onkyo TX 8130
W przypadku droższych klocków jest podobnie ,słuchałem porównania amplitunera Classe Sigma 2200i ze wzmacniaczem Marantz PM 14S1 ,źródłem była sieciówka Marantz NA11S1 i kolumny B&W 802 D3 ,Marantz wypadł słabo praktycznie pod każdym względem ,i cóż z tego że na ściance przedniej dumnie widnieje napis amplifier ??

pieniążek1

Active member
Bez reklam
przemko i snikers mysle ze jezeli ktos sie waha miedzy ampli stereo a wzmacniaczem i ma do wydania przykładowo 2 tys to nalezy patrzec by byly w tej samej cenie...jak nie potrzebujesz hdmi i sieciowych aplikacji bierz wzmaka i tyle... zalezy tez co ma byc zdrodłem i do czego ma słuzyc...jak tylko do muzyki to wzmak jak audio i video to ampli stereo a skoro budzet jest dwa kola to nie ma sensu porownywac wzmaka za klocka z ampli za dwa lub odwrotnie nie wazne...jest dwa kola do wydania szukamy ampli lub wzmaka za dwa kola i tyle...wzmacniacz tez mozna podłaczyc do roznych multimedialnych zrodeł i bedzie brzmiało dobrze...wiekszosc wzmakow w tej cenie ma tory(podłączenia) analogowe i cyfrowe takze beda grac ok ;)

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Powielane od lat bzdury przez ludzi mających mgliste pojęcie o hi-fi .

Pierwszy lepszy przykład z brzegu wzmacniacz Cambridge Audio AM5 nie wytrzyma porównania nawet z amplitunerem stereo Nakamichi RE1 ....z przed 20 lat ,więc co mówić dopiero o współczesnych amplitunerach .Większość budżetowych wzmacniaczy ma budowę wewnętrzną wcale nie lepszą od amplitunerów ,a są też takie konstrukcje gdzie jest to wykonane w sposób urągający podstawowym zasadom techniki
Wzmacniacz Denon PMA 520 nie wytrzymuje porównania z amplitunerem Onkyo TX 8130
W przypadku droższych klocków jest podobnie ,słuchałem porównania amplitunera Classe Sigma 2200i ze wzmacniaczem Marantz PM 14S1 ,źródłem była sieciówka Marantz NA11S1 i kolumny B&W 802 D3 ,Marantz wypadł słabo praktycznie pod każdym względem ,i cóż z tego że na ściance przedniej dumnie widnieje napis amplifier ??
Niechce mi sie nawet rozpisywac o twojej glupocie bo szkoda mojego czasu.
Prosta rzecza jest ze mozna robic porownania i powalic jednego wzmaka jakims ampli i odwrotnie. Ale tak czy siak na samym koncu bedzie wzmak !!!! Nigdy w stereo nie osiagniesz tego co na wzmaku. Mialem nie jeden amplituner nie jednej marki i nie jeden testowalem.
Wiec mi nie krzan o swoich madrosciach.

Ale tak jak kolega napisal wyzej. Sprzet poszukiwany jest na okreslony budzet niezbyt wysoki. Pytanie czy potrzeba mu wyjscia hdmi i inne bzdety. Jesli tak to jakis ampli jesli nie to ja bym bral wzmaka. Dlaczego ?
Bo za ten sam budzet w ampli masz multum rzeczy ktore kosztowaly i nie bede uzywane. W wzmaku caly koszt pojdzie w sekcje analogowa. Bez zbednych rzeczy typu wifi, hdmi i inne cyfrowe bzdety ktorych by i tak nie uzywal.

GleNinja

New member
nie znam się od strony produkcyjnej sprzętu, ale zważając na zaniżanie kosztów produkcji i coraz większą chińszczyzne - też obstawiałbym, że najniższe modele wzmacniaczy są robione "na odwal" - i ampli koło 3-4tyś - aż tak blado nie wypadają w stereo - jak się kiedyś utarło i jest powielane.

Jeśli ktoś ma taką wiedzę, jakieś testy - chętnie poczytam

pieniążek1

Active member
Bez reklam
nie wypadaja blado ale za 3-4 kola wmacniacz pokaze swoje,za ta cene to juz nie jest wcale taki zły klocek:) ale do takiego wzmaka to juz trza podłaczyc konkretniejsze kolumienki...

GleNinja

New member
głównie chodzi mi o to, że utarło się hasło "wzmacniacz zawsze zagra lepiej niż amplituner"
natomiast już się nie mówi, że lepiej w stereo gra amplituner za 3 tysiące, niż wzmacniacz za tysiaka.
Osobiście nie sądzę, żeby lepsze podzespoły były w najniższym modelu wzmacniacza niż powiedzmy w 3 serii amplitunera

ale oczywiście to są tylko moje domysły - mogę się mylić.
Szukałem w necie informacji w tym temacie, ale nic nie znalazłem - o elementach i podzespołach, układach itd montowanych w amplitunerach onkyo i wzmacniaczach onkyo
jeśli macie jakieś info - podzielcie się fachową wiedzą, ale podpartą danymi, a nie utartymi hasłami :)

pieniążek1

Active member
Bez reklam
w wzmacniaczach przewaznie lecz nie zawsze bardziej skupiaja sie na jakosci komponentów...przewaznie gdybys porownał ampli za trzy kola i wzmak za trzy kola ten drugi bedzie mial wieksze kondensatory w torze zasilania,koncówki mocy beda lepsze,tor sygnału bedzie lepszy,generalnie lepsze zasilanie itd...nie zawsze wzmak bedzie lepszy ale przewaznie...wszystko zalezy jakiej klasy wzmak wsadza do amplitunera

GleNinja

New member
jak pisałem - porównanie ampli za 3tyś i wzmacniacza - najniższy model
jakość dźwięku stereo -
w tej samej cenie- to raczej oczywista oczywistość

Spioch1

New member
Dużo oczywistych oczywistości, ale propozycja padła tylko jedna. Czy ktoś ma ciekawszą jego zdaniem propozycję, czy wszyscy się zgadzają, że jest to sprzęt, który powinien spełnić wymagania? :cool:

3echo

Member
Bez reklam
Porównując np.dwa amplitunery Onkyo TX-8150 i AV656 w trybie direct jest mega różnica na korzyść tego pierwszego.Przestrzeń,stereofonia bez porównania.A jak się przyjrzeć od środka to całe zasilanie takie samo.Dopiero po załączeniu wszystkich polepszaczy w AV,typu equalizer,czy korekcja akustyki wszystko nabiera innego dźwięku.Najlepiej sprawdzić samemu na odsłuchach jak masz możliwość.Myślę,że jak nie jesteś bardzo wymagający,to TX656 powinien styknąć.A jak nie będziesz rozbudowywał do 5.1,to bierz amplituner stereo.
Możesz kupić także sam wzmacniacz np.Onkyo 9050,Yamahę AS-501,NAD C326 i do tego dokupić jakiegoś sieciowca.Najtaniej wychodzi Chromecast audio,Yamaha WXD10,czy RPi+dac.Funkcjonalność na pozionie amplitunerów za to dźwięk od nich lepszy.

Ostatnia edycja:

popej

New member
Porównując np.dwa amplitunery Onkyo TX-8150 i AV656 w trybie direct jest mega różnica na korzyść tego pierwszego.Przestrzeń,stereofonia bez porównania.
Od strony konstrukcyjnej, to RX-8150 jest po prostu okrojoną wersją amplitunera KD.

Możesz kupić także sam wzmacniacz np.Onkyo 9050
Jak się patrzy na schemat, to zasadniczo te same rozwiązania co w amplitunerach. Końcówka mocy bardzo podobna i ten sam 8-kanałowy scalony przedwzmacniacz.

Do góry