Który Tv wybrać, Samsung czy Panasonic??

tomsonis

New member
Witam,
Dzisiaj będę zamawiał TV i mam mały problem z tym który TV wybrać. Pod uwagę biorę Samsunga UE4-ES6100 i Panasonic L37ET5E. Mój budżet wynosi ok. 2500zł. Troche jestem za Samsungie, gdyż jest o te 3" większy, a Panasonic 42" przekracza już mój budżet :)

Kilka info:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? TV będzie w pomieszczeniu o wymiarach 4,56x4,15.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Wymierzyłem, że odległość oczu od TV będzie wynosiła ok. 3m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zwykle tylko rodzice, ale nie zawsze. Max. 5 osób, ale bardzo rzadko.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Różnie, zależy kto z jakiej perspektywy ogląda. Zwykle na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV będzie stał na komodzie.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno mam skierowane na zachód. Więc w lecie mocno świeci do pokoju.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 29" Samsung CRT
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? TV ma mieć obraz na I miejscu, ale nie ma być to plazma.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka
10. Jakie urządzenia ? USB, żeby obejrzeć jakieś filmy, i komp lub laptop.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Zależy w jakiej porze roku. W roku szkolnym 8 godz., a w wakacje praktycznie cały dzień.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej matową.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Z kablówki mam tylko TVP1 HD, a reszta to normalne ;d
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Jeśli będzie wi-fi to czemu nie.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie, a jeśli tak to naprawdę bardzo rzadko.
16.Preferencje co do marki ? Raczej coś Samsunga lub panasonic.
17.Preferencje co do wielkości ? 37" lub 42". Który lepszy do mojego metrażu?
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -------
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Czasem wieczorem więcej, a czasem w dzień.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2,5 tys.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Raczej różnicy mi to nie robi :)

Pozdrawiam,
Tomsonis

tdx

New member
Bez reklam
Jak 3 metry to przydał by się większy ekran, 37 to zupełnie mały TV, 40 to minimum, polecam zastanowić się nad 46" albo faktycznie dozbierać do 42" z Panasa
Jak chcesz raczej matową matrycę to też się zastanów bo samsung ma wszystko na wysoki połysk.

Do góry