Który TV SAMSUNG odczyta PŁYNNIE AVCHD przez USB????

Sk_uter

New member
Bez reklam
sprobuje wieczorem przetestowac jakies pliki, ale w DLNA, bo nie chce mi sie dysku odlaczac, jesli Cie to interesuje to potwierdz to sprawdze

kozand

New member
Jeśli na TV SONY wszystko poprawnie dla Ciebie działa to dlaczego nie chcesz kupić telewizora Sony?

Witaj
Bo SONY ma też wady niestety:
- nie odtwarza MKV
- nie czyta NTFS (ale czyta exFAT)
- poprzednie SONY (ex/hx) miały tragiczną czcionkę w filmach DIVX i nie można było jej zmienić. Nikt nie może mi dać odpowiedzi czy seria na ten rok ma to poprawione.
- Ma tylko jedno wejście antenowe :)

A te oto aspkety są dla mnie ważne :).

Sk_uter

New member
Bez reklam
ok pobralem pliki i tak na szybko to z tym 28Mb/s brite to chyba najgorzej bedzie, poniewaz ma High@4.2 a w instrukcji pisza, ze max powinno byc 4.1, ale zobacze :)
jak dzis nie dam rady to jutro rano na pewno zrobie.

Witaj
Bo SONY ma też wady niestety:
- nie odtwarza MKV
- nie czyta NTFS (ale czyta exFAT)
- poprzednie SONY (ex/hx) miały tragiczną czcionkę w filmach DIVX i nie można było jej zmienić. Nikt nie może mi dać odpowiedzi czy seria na ten rok ma to poprawione.
- Ma tylko jedno wejście antenowe :)

A te oto aspkety są dla mnie ważne :).

Samsungi tez maja jedn wejście antenowe. Co do serii D to UN55D8000 (wersja na rynek USA) według instrukcji czyta i nie czyta te same pliki audio i wideo. Dotyczy też to plazm serii D które pojawiły się w Polsce. Tylko tak jak piszę wszystkie informacje zasięgłem z instrukcji i nie sądzę, żeby coś się zmieniło do formatów.

kozand

New member
Samsungi tez maja jedn wejście antenowe. Co do serii D to UN55D8000 (wersja na rynek USA) według instrukcji czyta i nie czyta te same pliki audio i wideo. Dotyczy też to plazm serii D które pojawiły się w Polsce. Tylko tak jak piszę wszystkie informacje zasięgłem z instrukcji i nie sądzę, żeby coś się zmieniło do formatów.

TV SAMSUNG UE46C6710
Samsung UE46C6710 UE46C6710USXXN | LASystems
Samsung UE-46C6710 - Telewizor LED, Full HD, DVB-T/C/S - Samsung | redcoon Polska

Chyba jeden z nielicznych TV który ma tunery DVB-T/C/S (lub S2 sprzeczne informacje są w sieci) oraz 2 wejścia antenowe.
A co do czytania formatów to Samsung czyta prawie wszystko - oprócz moich AVCHD :/.... ehhh
A tak bardzo chciałem kupić SAMSUNGA :(

Sk_uter

New member
Bez reklam
sprawdzone, wszystkie rwia (chociaz nie tak mocno, ale do ogladania za mocno :))
28mb wgl nie odpalilo (nieobslugiwany wyskoczylo)

ale ogolnie obraz bajer, lepszy niz na polskich kanalach HD

ps
samsung pc share 4.2
tv ue40c8000 fw 3006

Ostatnia edycja:

Trzeba rozdzilićO pojęcia:
DVB-S - cyfrowa telewizja satelitarna i tutaj musi być jedno wejście typu LNB
DVB-T - cyfrowa telewizja naziemna
DVB-C - cyfrowa telewizja kablowa (kablówka)

W przypadku DVB-T i DVB-C to jest to jedno i to samo wejście, natomiast DVB-S ma swoje wejscie i dlatego ma dwa wejścia, ale róznego typu, na wejściu LNB (DVB-S) występuję napięcie 14V/18V podawane na konwerter. Nie można zamiennie używać tych wejść.

kozand

New member
sprawdzone, wszystkie rwia (chociaz nie tak mocno, ale do ogladania za mocno :))
28mb wgl nie odpalilo (nieobslugiwany wyskoczylo)

ale ogolnie obraz bajer, lepszy niz na polskich kanalach HD

ps
samsung pc share 4.2
tv ue40c8000 fw 3006

Witaj
Dzięki za test. Jest tak jak myslałem.
Ale niech mi teraz ktoś wytłumaczy dlaczego ? :)

Sk_uter

New member
Bez reklam
szczerze to nie wiem,moze jednak te klatki maja cos do tego, bo te demka cos odtwarzalem to 3 klatki maja, a tego BD9 nie sprawdzalem ile ma

kozand

New member
Trzeba rozdzilićO pojęcia:
DVB-S - cyfrowa telewizja satelitarna i tutaj musi być jedno wejście typu LNB
DVB-T - cyfrowa telewizja naziemna
DVB-C - cyfrowa telewizja kablowa (kablówka)

W przypadku DVB-T i DVB-C to jest to jedno i to samo wejście, natomiast DVB-S ma swoje wejscie i dlatego ma dwa wejścia, ale róznego typu, na wejściu LNB (DVB-S) występuję napięcie 14V/18V podawane na konwerter. Nie można zamiennie używać tych wejść.

Czyli każdy TV posaidający tuner DVB-T/C oraz DVB-S/S2 posiada dwa wejścia antenowe?

marder

Member
Pożycz mi tą kamerę to rozgryzę Ci to w 5min. :p

Jakoś nie chce mi się wierzyć że taka kamera za 4 koła nie ma żadnych opcji, rusz trochę.... głową i sam pokombinuj.
Kamera nie ma tu nic do rzeczy, zresztą telewizory Samsunga też nie można winić, bo po prostu kodek H.264 AVC nie jest wymieniony w instrukcji, a nawet jest napisane drobnym druczkiem, że pliki AVCHD nie są odtwarzane. To nawet Sony i Panasonic, których telewizory choć odtwarzają mniej formatów, nie zapomnieli o posiadaczach kamer. Dziwna decyzja Samsunga, który wspiera slużące głównie piratom divx, a nie pozwala odtwarzać filmów z kamer, które sam też produkuje.

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
Dla zaawansowanych trudna dawka wiedzy:
H.264/MPEG-4 AVC ? Wikipedia, wolna encyklopedia
Miłej lektury.
Zwłaszcza tabela z poziomami = profilami wiele wyjaśnia.
Profile 4 / 4.1 / 4.2 / 5 różnią się iloscoą makrobloków i dopuszczalną wielkoscią strumienia.
Od lat w sieci krążą "wynalazki" powstałe zazwyczaj pod SONY VEGAS lub NeroVision.
Mili amatorzy dają opcję max bitrate i tak powstaje plik zbyt trudny dla współczesnych procesorów AV. Zresztą i tak szalony bitrate nie poprawi jakości.
Prościej:
Cieńkie mp3 można przerobić na dtsMaster Audio. Bitrate będzie powalał wartością zaś w niczym nie zmieni to jakości dzwięku.

kodek H.264 AVC nie jest wymieniony w instrukcji, a nawet jest napisane drobnym druczkiem, że pliki AVCHD nie są odtwarzane...
Pisałem wyżej, ale kto to ma dzis czas na czytanie !!!
AVCHD to kontener = sposób organizacji materiału AV.
Samsung nie kupił licencji na kontener AVCHD. Bo musiał by sypać kasę konkurentom: SONY Panas.
Pliki z kamery SONY SR7 mój C8000 odtwarza bez najmniejszego problemu !
Wszystkie te problemy rozwiązał autor programu multiAVCHD Dean.

Czasem trzeba zmienić rozszerzenie, aby ominąć sztuczne bariery.
Zmieniając rozszerzenie nie zmieniacie kodowania tylko nazwę.
Barierami są prawa do obsługi plików z danym rozszerzeniem. Widać tak zapisano w prawie autorskim.

Dla odważnych super txt o podobnym problemie i hakowaniu iPhona i PS3.
Nazywam się Geohot, gadżetołamacz

deywies

New member
Bez reklam
Kamera nie ma tu nic do rzeczy, zresztą telewizory Samsunga też nie można winić, bo po prostu kodek H.264 AVC nie jest wymieniony w instrukcji, a nawet jest napisane drobnym druczkiem, że pliki AVCHD nie są odtwarzane. To nawet Sony i Panasonic, których telewizory choć odtwarzają mniej formatów, nie zapomnieli o posiadaczach kamer. Dziwna decyzja Samsunga, który wspiera slużące głównie piratom divx, a nie pozwala odtwarzać filmów z kamer, które sam też produkuje.

Bzdety piszesz, kamera ma najwięcej do rzeczy bo to ona tworzy obraz to chyba oczywiste :p
Nie wiem jaką Ty masz instrukcje ale w mojej jest jak wół napisane! Pliki mkv na jakim formacie wideo chodzą? No raczej nie na mpeg4-p2 tylko właśnie na h.264, nie wspominając o telewizji naziemnej
Poza tym MKV i część AVCHD z innych kamer chodzą płynnie w maks rozdzielczości na maks bitrate
a format wideo jest ten sam, więc jak to wyjaśnisz?

Dla zaawansowanych trudna dawka wiedzy:
Zwłaszcza tabela z poziomami = profilami wiele wyjaśnia.
Profile 4 / 4.1 / 4.2 / 5 różnią się iloscoą makrobloków i dopuszczalną wielkoscią strumienia.

Samsung obsługuje high 4.1 (i takie filmy chodzą też płynnie) więc to wiele nie wyjaśnia.

Co do reszty też mi się wydaje że jest tak jak piszesz, tylko że nie jest to związane z bitrate

Ostatnia edycja:

marder

Member
Pożycz mi tą kamerę to rozgryzę Ci to w 5min. :p

Jakoś nie chce mi się wierzyć że taka kamera za 4 koła nie ma żadnych opcji, rusz trochę.... głową i sam pokombinuj.
Uważasz, że zmieniając cokolwiek w opcjach kamery sprawisz, że telewizor będzie odtwarzał jej filmy bez zacięć? A co zmienisz? Ręcznie ustawisz balans bieli czy może wyłączysz stabilizację? Sam rusz głową!
Bzdety piszesz, kamera ma najwięcej do rzeczy bo to ona tworzy obraz to chyba oczywiste :p
Nie wiem jaką Ty masz instrukcje ale w mojej jest jak wół napisane! Pliki mkv na jakim formacie wideo chodzą? No raczej nie na mpeg4-p2 tylko właśnie na h.264, nie wspominając o telewizji naziemnej
Poza tym MKV i część AVCHD z innych kamer chodzą płynnie w maks rozdzielczości na maks bitrate
a format wideo jest ten sam, więc jak to wyjaśnisz?
Link do instrukcji jest: tutaj. W tabelce na stronie 139 są obsługiwane kodeki, H.264 AVC tam nie ma.
Czasem trzeba zmienić rozszerzenie, aby ominąć sztuczne bariery.
Zmieniając rozszerzenie nie zmieniacie kodowania tylko nazwę.
Oczywiście, rozszerzenia .MTS czy .m2ts tv w ogóle nie widzi, a tak czy zmienię rozszerzenie na .mpg, .mkv czy .avi film jest odtwarzany ale nie płynnie, z zacięciami.

marder

Member
Pisałem wyżej, ale kto to ma dzis czas na czytanie !!!
AVCHD to kontener = sposób organizacji materiału AV.
Samsung nie kupił licencji na kontener AVCHD. Bo musiał by sypać kasę konkurentom: SONY Panas.
I tak i nie. Rozwijając skrót, AVCHD znaczy Advanced Video Codec High Definition czyli Zaawansowany Kodek Wideo Wysokiej Rozdzielczości. I nie zrobiłem wielkiego błędu utożsamiając go z kodekiem H.264 AVC, bo on się z nim nierozerwalnie wiąże. I nie jest to też kontener, bo typowym kontenerem jest np. mkv, w którym mozna zawrzeć kilka wersji językowych napisów i ścieżek dźwiękowych. Jest to po prostu sposób zapisu filmu wideo, który jest zakodowany H.264 AVC i kodekiem dźwiekowym PCM lub AC3. I ten sposób zapisu Sony i Panas sobie opatentowali w kamerach (bo w blu-ray już nie) i nic nie stoi na przeszkodzie aby Samsung zaimplementował w telewizorze odczyt kodeka H.264. I to wystarczy, nie musiałby nic płacić konkurentom. A płacić owszem musi, ale za kodowanie AVCHD filmów nagranych swoimi kamerami.

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
[AVCHD] to chroniony patentem znak kontenera ... AVCHD.

Są aplikacje, które w ogóle nie potrzebuja żadnego rozszerzenia.
Analizują samodzielnie kodery i ... jadą.
Np. fenomenalny, darmowy PotPlayer od DAUM. Polecam.

Ostatnia edycja:
Do góry