Który sub Dali ?

Darek_88

New member
Witam jestem posiadaczem HK AVR 235 i zmieniam głośniki, znalazłem używane Dali Concepty, które mi bardzo odpowiadają. Sprzedawca dokłada w cenie sub do wyboru Dali Trio AW8 lub SWA8. Prosze o waszą radę który wybrać ponieważ nie mogę znależć w necie za duzo informacji o nich. Pokój ok 25m2. Bardzo dziękuję za radę. Pytanie nr 2 czy brać ten zestaw Dali czy kupić JBL LOFT 5.1 ? 80% kino 20% muza

mors111

Active member
Bez reklam
mam suba Dali AW-8 ( czyli Dali Trio ) i jak dla mnie w pokoju 30m2 w kinie daje radę i to bardzo dobrze ( może to też dzięki dobrym nisko schodzącym kolumną i amplitunerem z funkcją DynamicEq )

SWA8 to konstrukcja zamknięta i ponoć lepiej nadaje się do muzyki

JBL Loft ma suba z większa średnicą głośnika ( 25cm vs 20cm w Dali ) i taki zestaw jest bardzo polecany do kina

co jak co musiałbyś posłuchać , jednym Dali bardzo się podoba , ale brak im basu , innym grają dobrze zrównoważonym dźwiękiem

JBL to taka dość fajna opcja do kina ( nie słuchałem ) w dobrej cenie

Darek_88

New member
Dzięki za szybką odpowiedź czym różni się konstrukcja zamknieta od otwartej? Ogólnie sub będzie do kina i PS3, muzy jak coś mam zamiar słuchać w stereo. Czy powinienem zatem wybrać ten AW8? Słuchałem dzis Dali Concept i JBL Loft. Dali maja mega czysty dzwięk, JBL lepsze niskie tony trudny wybór :) Dali z subem uzywany mogę kupić za 2000, JBL Nowe 260.. I co tu wybrać do mojego Harmana ?

mors111

Active member
Bez reklam
do kina brałbym JBL
basu nigdy za wiele w kinie , a jak sam pisałeś było go tam więcej

u mnie Dali AW-8 mam z kolumnami DIY , dość nisko schodzącymi jak na przetwornik 1x17cm bo od 35hz i basu w pokoju 30m2 mam wystarczającą ilość ( może to też kwestia akustyki przez drewniane podłogi na legarach )

kuzyn miał kiedyś pożyczone ode mnie moje kolumny i połączone z Denonem 1611 , po jakimś czasie zakupił Dali Concept 6 i czegoś mu brakowało , a to bas był nie taki jak chciał i brak suba był totalnie odczuwalny , wysokie niby czyste , ale coś w nich też było nie tak , generalnie odczuł małe rozczarowanie , ale tak to już jest jak się kupuje w ciemno

Harman da więcej basu niż ten Denon , więc być może ruszył by bardziej te Dali Concept ( nie wiem nie słuchałem tego połączenia )

Darek_88

New member
Już na 90% postanowiłem, że wezmę te używane Dali Concept tylko kurcze dalej mam mętlik, który z wymienionych subów wziąć AW8 czy SWA8. Tak sobie rozmyślam, że skoro SWA8 lepiej się nada do muzy, a w Conceptach niskich tonów jak na lekarswto to może lepiej ten ? Jak ten SWA8 poradzi sobie w kinie, a jak AW8 w muzyce ? Błagam o pomoc :), muszę do środy podjąć decyzję. Dodam, że obydwa są w idealnym stanie. Proszę o jakieś info który z tych subów lepiej dołożyć do Conceptów ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mors111

Active member
Bez reklam
do muzyki to SWA8 , a do kina AW8

większe ciśnienie wg opisów ma AW8 ( 108db ) niż SWA8 ( 107db )

pasmo wg opisów lepsze ma SWA8 ( od 30hz ) niż AW8 ( od 40hz , choć tutaj różne wartości kiedyś się pojawiały )

SWA będzie miał szybszy bas ( w muzyce lepszy ) i ma mocniejszy wzmacniacz

skoro masz możliwość ich posłuchania , weź ze sobą ulubioną płytkę z muzyką jak i film i zapuść sobie po 10min i będziesz miał problem rozwiązany

Dali bardzo to dobre kolumny , ale nie wszystkim przypasują

Darek_88

New member
No i mam problem zadzwonił do mnie sprzedawca i powiedział, że wczoraj sprawdzał głosniki i nie działają w 2 frontach wysokie tony :( powiedzcie czy warto kupić używki Dali 5.0 z uszkodzonymi wysokimi tonami + sub SWA8 za 1800 zł i naprawiać to na własną rękę? Ile mogą kosztować nowe wysokie tony do tych głośników. Kurcze jak coś to jutro muszę jechać po nie 220 km, albo odpuscic. Proszę osoby, które mają o tym pojęcie o zabranie głosu i z góry dziękuję.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Darek_88

New member
do muzyki to SWA8 , a do kina AW8

większe ciśnienie wg opisów ma AW8 ( 108db ) niż SWA8 ( 107db )

pasmo wg opisów lepsze ma SWA8 ( od 30hz ) niż AW8 ( od 40hz , choć tutaj różne wartości kiedyś się pojawiały )

SWA będzie miał szybszy bas ( w muzyce lepszy ) i ma mocniejszy wzmacniacz

skoro masz możliwość ich posłuchania , weź ze sobą ulubioną płytkę z muzyką jak i film i zapuść sobie po 10min i będziesz miał problem rozwiązany

Dali bardzo to dobre kolumny , ale nie wszystkim przypasują

Stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu Dali Concept (wiśnia) i suba AW8 (czarny). Mogę kupić w dobrej cenie suba JBL E150P (wisnia). Bardzo pasuje mi to kolorystycznie, powiedzcie czy jakościowo będzie lepszy od Dali AW8 ? Naczytałem się o buczeniu tego suba. Doradźcie czy zmieniać subwoofer z Dali na JBL, bedzie róznica w jakości?

Do góry