Który Sharp 37 cali będzie lepszy ?

wowoz

New member
Chcę kupić TV LCD 37 cali. Wacham sie pomiędzy Sharpem 37RD2E a 37XD1. Cena podobna, jeden ma 100Hz, drugi jest Full HD. Oba kosztują teraz podobnie, w granicach 5000 zł, RD2E jest minimalnie tańszy. A może macie jakieś inne, lepsze propozycje innych producentów?
LCD będzie służył przede wszystkim do oglądania cyfry+, na razie jeszcze z Pioneera po złączu euro, za jakiś czas pewnie wymienię decoder na HD. Poza tym w moim miejscu zamieszkania nadaje DVB-T i to zarówno publiczna, a ostanio również POT (TVN, Poksat i TV4). LCD będzie służył do oglądania z odległości 2,5-3,5 m. Czy jednak nie będzie za duży? Dotychczas miałem CRT 29 cali. Zastanawiałem się nad 32 cale, ale ostatecznie postanowiłem kupić 37 cali. Z góry dziękuję za porady w tej kwestii.

Musio1968

Member
Bez reklam
Kup Sharpa 42XD1 !!!!

Z tej odległosci o której piszesz, powinien być OK !!! Obecnie rozmiar 37 jest zbyt mały, ale to Twój wybór ! Ale ja bym wybrał Sharpa 42XD1 !!! Chociaż prz sygnale kablówki podobno lepiej sobie radzi Philips 9831D !!!!
Pozdrawiam :)

photosmart

New member
wowoz napisał:
Chcę kupić TV LCD 37 cali. Wacham sie pomiędzy Sharpem 37RD2E a 37XD1. Cena podobna, jeden ma 100Hz, drugi jest Full HD. Oba kosztują teraz podobnie, w granicach 5000 zł, RD2E jest minimalnie tańszy. A może macie jakieś inne, lepsze propozycje innych producentów?
LCD będzie służył przede wszystkim do oglądania cyfry+, na razie jeszcze z Pioneera po złączu euro, za jakiś czas pewnie wymienię decoder na HD. Poza tym w moim miejscu zamieszkania nadaje DVB-T i to zarówno publiczna, a ostanio również POT (TVN, Poksat i TV4). LCD będzie służył do oglądania z odległości 2,5-3,5 m. Czy jednak nie będzie za duży? Dotychczas miałem CRT 29 cali. Zastanawiałem się nad 32 cale, ale ostatecznie postanowiłem kupić 37 cali. Z góry dziękuję za porady w tej kwestii.
po pierwsze 37 cali to minimum ... zwłaszcza jeśli miałeś wczesniej CRT 29 cali ... wspomnisz kiedyś moje słowa ;) a co do wyboru sam przed nim stoję i czytając dokładnie forum wybiorę jednak RD2 ... ponoć jest troszkę lepszy przy SD, do tego ma 100 Hz co bardzo pozytywnie wpływa na zmniejszenie smużenia. Nie wiem również czy przy takim rozmiarze o którym tu 'rozmawiamy' full HD jest aż tak ważne ... myśle, że zdecydowanie lepiej wybrać jest technologię 100 Hz ... ale to tylko moje zdanie

kaszawgarnku

New member
wowoz napisał:

przy twojej odleglosci to raczej 37 ale sam ocen na sygnale SD w sklepie. jakosc sd determinuje wielkosc telewizora. Na dzis doradzam sharpa rd2 lub troche drozsze nadchodzace jvc p80 lub sony d3000. wszystkie 100 hZ i bedziesz zadowolony. full hd kupisz sobie za kilka lat jak taki sygnal bedzie powszechy.pozdr

photosmart

New member
kaszawgarnku napisał:
Na dzis doradzam sharpa rd2 lub troche drozsze nadchodzace jvc p80 lub sony d3000.
Sony ma 40 cali i z tego co czytałem na forum, w Polsce mają byc tylko modele 32-calowe. Dzwoniłem do dwóch dystrybutorów Sony i nikt nic nie wie.
pozdrawiam
photosmart

wowoz

New member
Nie dokonałem jeszcze wyboru. Skłaniam sie jednak ku RD2E. Widziałem oba, stały obok siebie w saturnie. RD2E grał wprawdzie na kabluwce, a XD1E na płycie Blue Ray, to jednak wydaje mi się, że RD2E ma lepszy kontrast.
A tak poważnie. Czy będzie duża różnica pomiędzy tym 37 calowymii modelami przy sygnale HD? Czy na 37 calach jest to wyraźnie zauważalne ?

Do góry