Który lepszy? SHARP Aquos LC-40LE830E czy SONY KDL-40HX755?

smakubaku

New member
Jak w temacie.
Zastanawiam się nad kupnem SONY KDL-40HX755 ale na drodze do jasnego wyboru stanął SHARP Aquos LC-40LE830E?

Czy ktoś móglbym mi powiedzieć, który z nich jest lepszy pod względem jakości obrazu (zarówno HD jak i SD), jakości wykonania, czytelności menu?

Warunki w jakich będzie oglądane to:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~3.6x4.3 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 - 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Nie świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam TV
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? DLNA, Filmy z USB, 3 tunery (T, C, S), Internet TV, Smart TV.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowa naziemna, docelowo satelitarna Cyfra+ lub kablówka UPC (kilkanaście kanałów HD), laptop przez DLNA (filmy Full HD lub TV jako monitor), PlayStation 3. Niewykluczam, że będzie również oglądana Ipla i podobne czyli reasumując sygnał SD, HD Ready, Full HD.
10.Jakie urządzenia ? PS3, dysk usb, wzmacniacz
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-3h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? błyszczącą
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, sportowe, seriale, popularnonaukowe, przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ew. czasami gry z PC
16.Preferencje co do marki ? Sony,Samsung, Sharp
17.Preferencje co do wielkości ? 40"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak polskich znaków w napisach, lipne wykonanie, niewygodny pilot, nieprzyjazne menu, słaba jakość przy sygnale SD.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudniu, wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może nie mieć, nie mam preferencji.

J

Karpaj

New member
Bez reklam
Może nie w ciemno, ale zdaje mi się że Sony w tym przypadku będzie lepszym wyborem, niż trochę już będący na rynku Sharp.

Karpaj

New member
Bez reklam
Kiki przecież widzisz że będą filmy po dlna i ps3.
I o ile rok temu Sharp le830 zdecydowanie wygrywał nie tylko np. z sony hx720, ale też hx820, to w tym roku Sony się wystarczająco poprawiło.

PS : jak tam tablice rejestracyjne? :D

smakubaku

New member
To, że nie czyta .mkv to chyba nie powinno mieć znaczenia ponieważ obraz z pliku .mkv będę przesyłał z laptopa przez DLNA.

kiki:
Czy móglbyś powiedzieć na czym będzie polegała różnica między tymi modelami jeśli chodzi o skalowanie i obróbkę dźwięku?
Czy skalowanie to masz na myśli wyświetlanie obrazu jako monitora na TV? Czy rozdzielczość natywna matrycy laptopa ma znaczenie? Ja mam 1680x1050.
Za to chyba jest odpowiedzialna funkcja skalowanie pikseli 1:1 jeśli dobrze kojarzę i chyba oba modele to mają.
Poprawcie mnie jesli błądzę :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dla mnie najważniejsze jest skalowanie obrazu bo to wpływa na pierwszą i najważniejszą ocenę. Sony zdecydowanie poprawiło ten element. Ale została jeszcze płynność i TU zostaje przy Sharpie.
Dźwięk jest lepszy w Sharpie.

Tablice w porządku - ale będę zmieniał nie długo.

kjarzyna

New member
Bez reklam
Kiki nie rozumiem dlaczego kazdemu uparcie wciskasz tego Sharpa. W tym przypadku nijak nie pasujedo wymagan kolegi.
Matryca ma byc blyszczacawiec Sony (pół mat)
Chce mieć Smart TV - to co oferuje Sharp chyba nie można nazwać Smart Tv - zdecydowanie Sony
Filmy chce puszczać przez DLNA - Sony jak znalazł
Plynnosc - z tego co wiem xreality to jeden z najlepszych procesorów w tym aspekcie, ktory rowniwz odpowiada za skalowanie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dobrze jakbyś zrozumiał że ludziom w pierwszej kolejności chodzi o jakość obrazu. Wiem że to trudno zrozumieć ale tak wynika ze wszystkich badań na świecie. Sprawdź uważnie preferencje może coś więcej zrozumiesz.
Do porównania powinieneś wziąć na prezentacje:
Philips 42PFL 6007
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...li-zupelnie-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html
Toshiba 40TL933
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...t-kontynuujemy-rozpoczete-dzielo-jakosci.html
Samsung 40ES6800
Panasonic 42ET5
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...-otwarty-cokolwiek-robimy-robimy-z-pasja.html

Do góry