Bydlak wjechał na salony... Na początek zdecydowanie efekt wow jeśli chodzi o wielkość. Naprawdę poprzednie 75 cali wygląda jak jakieś 42
Wykonanie na wysokim poziomie nie mam zastrzeżeń. Przyszedł czas na testy, i tu zaczynają się schody. Jeśli chodzi o jakość, odtworzenie kolorów, materiał 4k oraz HD rewelacja. Na początku miałem wrażenie braku pewnej ostrości ale to była kwestia kilku ustawień i jest ok. Niestety obawy dotyczące czerni i cloudingu okazały się słuszne. Clouding jest, może nie jakiś ogromny ale jest kilka (!) miejsc, które irytują przy pełnym zaciemnieniu - a tak oglądam w 95% filmy i seriale. Przy podłączeniu obydwu telewizorów na raz i puszczeniu tego samego klipu - nawet małżonka zauważyła "że na starym bardziej czarne"
Nie łudźmy się smoła to nie jest....
I tu pojawia się pytanie czy jeszcze kalibracją jest się w stanie wycisnąć z niego więcej - i mówię tu tylko o poziomie czerni bo wiem że clouding zostanie jak był.
Mam świadomość, że jest jeszcze sporo do poprawy jeśli chodzi o ustawienia HDR - tu nie mam po prostu jeszcze doświadczenia kwestia poświecenia więcej czasu lub oczywiście kalibracji.
Podsumowując wykład [emoji14] - efekt wow "tylko" jeśli chodzi wielkość i materiał w wysokiej rozdzielczości.
Cały efekt psuję niestety poziom czerni i clouding.
Na 90% oddaję i staję w obliczu pytania - brać jeszcze raz np. z kalibracją od Kikiego i liczyć, że jednak może być lepiej czy czekać jeszcze na spadek ceny 85XG9505.
Szczerze? na chwile obecną to drugie
Po południu postaram się zrobić kilka zdjęć i wrzucić żeby było wiadomo o czym tyle piszę
PS. przy 4m to MINIMUM 85 cali