Z tego co pamiętam, to sprawdzałem. Muszę sobie przypomnieć... szczerze nie pamiętam już.
Miałem zagwarantowany zwrot w razie W, więc mi i tak było wsio ryba, a w domu najlepiej testować.
Dosyć dobrze się skumałem z gościem w sklepie, długo "testowaliśmy" różne tv, stawialiśmy obok inne, zresztą nie tylko w jednym sklepie, objechałem kilka i w zasadzie w każdym jednym gadka była koleżeńska, żarciki i takie tam prywaty nawet ; )
Ja nie miałem ciśnienia, znałem wady technologi, w tv też siedzę od lat, jeżdzę na targi i wiem co nie co, gadka wówczas jest zupełnie inna, zresztą nikt nic mi nie wciskał, raczej sam negowałem farmazony, wiedziałem czego szukam, a nastawiony byłem na Sony 85", nawet załatwiłem u kierownika 2 sztuki, drugi dla Kolegi z forum z którym byłem na telefonie cały dzień (pozdrawiam ; ) ale padło na Samsunga 82" (płynność). Oferta cenowo (także 5 lat gwarancji) też była nie do odrzucenia.
Co do testów w sklepie, to od lat powtarzam. Czerni nie da się sprawdzić w żaden sposób.
Resztę też trzeba sprawdzać z głową, często stawiamy 2 tv obok siebie, załączamy różne materiały i oceniamy, zapominając o tym, że każdy z tv ma całą mase ustawień.
Wystarczy wyłączyć/włączyć jeden tryb obrazu i już mamy inną ocenę, obraz drastycznie ulega poprawie. Jak ktoś nie zna menu każdego z tv, to w sklepie tego nie ogarnie, a mamy całą mase ustawień, od banalnej ostrości, poprzez płynność, kończąc na kolorach w głębszym menu.
W przypadku czerni istotne też jest to, że sprawdza się ją na materiale z HDR.
Jeżeli zapodamy materiał bez HDR, to czerń w większości przypadków w obecnych tv jest na prawdę bardzo ok, ale zmienia się to przy wspomnianym HDR.
Wybija wówczas jasność, a przy okazji wychodzi clouding.
Tutaj szczególnie przy krawędziówkach trzeba mieć to na uwadze, w strefowych (tam gdzie jest faktycznie dobrze rozwiązane, ilość diod itp.) sprawa ma się o wiele lepiej.
Najlepiej oczywiście sprawa wygląda w Oledzie, no, ale tutaj nie mamy 85", które robi niesamowitą robotę, nawet jeżeli ma wady ; )