Mając tv, mocujesz do niego haki. Trzeba je zamocować w tych otworach, gdzie będzie najstabilniej (tu już Ci się mogą rozjechać wymiary całkowicie, a jest tam kilka możliwości). Potem, możesz nałożyć na sucho (trzymając w powietrzu) całą bazę która będzie przykręcona do ściany, zobaczysz wówczas faktyczną wysokość jej względem tv.
Symulując w powietrzu tą czynność, możesz wziąć centymetr i zobaczyć ile jest odległości od otworów gdzie będą przechodzić wkręty do wysokości tv.
Bedziesz wówczas wiedział gdzie FAKTYCZNIE trzeba wiercić baze.
Ew. po przykręceniu haków do tv, zmierz odległość do wysokości tv z punktu (zagięcia na hakach) na których się opierają na bazie. Podejdż do ściany i zaznacz ołówkiem góre tv i od tego otrzymany wymiar do oparcia tego zagięcia i dalej do wkrętów.
Miałem kilka uchwytów i w żadnym nie było "środka". Być może takie są, a ja miałem jakieś wynalazki, chociaż tanie nie były. Wówczas faktycznie nie byłoby zabawy, a jedynie wiercenie w środku jak piszesz i po sprawie.
Edit:
Wstukałem teraz w YT i proszę, pierwszy lepszy film który znalazłem, gość dokładnie robi to o czym pisze.
Do 5min masz wszystko:
[youtube]WTrgoqtfjDg[/youtube]