Kruger&Matz Destiny + Pioneer czy denon

T

Tgamer

Guest
Witam chce zakupic amplituner i kolumny (w przyszlosci rozbudowa)
Kolumny na jakie sie zdecydowalem to kruger&matz destiny widzialem i slyszalem odpowiadaja mi tylko mam dylemat jesli chodzi o amplituner chcialem vsx 523 pioneera ale w sklepie ktorym bede kupowal go nie ma (zakup na raty 0% wiec inny sklep nie wchodzi w gre) chcialbym wydac jak najmniej ale taki max maxow to 3000 mam do wyboru
Pionek Vsx 323
Pionek Vsx 430
Denon avr x520bt

I nie wiem co bedzie lepsze mozliwosci odsluchu nie mam kolumn sluchalem kiedys przypadkiem jak wracalem z wakacji dodam ze nie jestem jakos wymagajacy jesli chodzi o dzwiek byle gralo lepiej niz projektor benq w1070 :)

Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka

mors111

Active member
Bez reklam
kupujesz 2 kolumny czy cały zestaw 5.0 ?
jak duży masz pokój ?
więcej kina czy muzyki stereo ?

te kolumny - frontowe mają basy 2x20cm , to dość spore przetworniki i "czymś" trzeba je napędzić
wybierasz najniższe modele amplitunerów , które nie będą w stanie wykorzystać możliwości kolumn

albo zmienisz kolumny na mniejsze , albo sporo musisz dołożyć do mocnego amplitunera

T

Tgamer

Guest
Na chwile obecna 2 kolumny

Pokoj 26m2

50/50 i muzyka i kino

Wiec jaki amplituner polecasz ?

Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka

T

Tgamer

Guest
Ten vsx 529 jest jednak dostepny i ktos mi mowil ze mam patrzec na moc rms kolumny maja 120 a amplituner 130 jestem zielony w tym temacie ale wydaje mi sie ze powinno byc ok

Bipo

Active member
Bez reklam
Nie łam się, zaraz postaram Ci się wyjaśnić...;-)
Otóż, amplituner którym się tak zachwyciłeś tj. pioneer 523 ma 130W przy 6ohm na kanał. Natomiast przy 8ohm ma tylko 80W tylko na jedną końcówkę mocy tj. tak jakbyś chciał podpiąć 1 kolumnę w tedy masz taką moc. Przy podłączeniu kolejnej kolumny moc spada średnio 15-20W. Czyli masz w tedy ok. 60W na 2 kolumny przy 8 ohm. Jeśli podłączysz kolejne tj. centralny i 2 tylnie moc diametralnie spadnie do ok 20W na każdą kolumnę. Co przy twoich kolumnach wiążę się z brakiem mocy która napędzi odpowiednio te kolumny. One będą grały ale raczej plumkały tak jak by miały zadyszkę...;-) A jak podkręcisz na głośności to już nie dość, że CI ampli nie będzie wyrabiał to jakość dźwięku będzie mizerna pełna zniekształceń.... Dlatego nigdy się nie kupuję podstawowych amplitunerów do nagłośnienia salonów 5 lub 7 kolumnami ponieważ one po prostu nie mają wystarczającej mocy. Są tanie i wiele osób nie znających się, kupuje w ciemno wraz z kompletem kolumn a po podłączeniu w domu jest lekkie zdziwienie czemu to tak słabo jakoś gra...

Poczytaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/1205746-post49.html

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
Nie łam się, zaraz postaram Ci się wyjaśnić...;-)
Otóż, amplituner którym się tak zachwyciłeś tj. pioneer 523 ma 130W przy 6ohm na kanał. Natomiast przy 8ohm ma tylko 80W tylko na jedną końcówkę mocy tj. tak jakbyś chciał podpiąć 1 kolumnę w tedy masz taką moc. Przy podłączeniu kolejnej kolumny moc spada średnio 15-20W. Czyli masz w tedy ok. 60W na 2 kolumny przy 8 ohm. Jeśli podłączysz kolejne tj. centralny i 2 tylnie moc diametralnie spadnie do ok 20W na każdą kolumnę.
Poczytaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/1205746-post49.html

aż tak nie przesadzajmy

Amplitunery AV - testy sprzętu

527 ma 5x48W , owszem to nie ten sam model , ale obstawiam że wynik będzie podobny

do kina starczy , w stereo przy tych kolumnach zabraknie dynamiki

lepiej jak wzmacniacz ma większą moc bo lepiej wysteruje kolumny

Borixon

Active member
Bez reklam
48 W to nadal jest mało, zależy oczywiście od kolumn ile prądu potrzebuja ale z własnego doświadczenia wiem że gdy ampli ma sporą rezerwę prądową to napędzanie kina i efekty w nim odczuwalne są o niebo lepsze.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

T

Tgamer

Guest
Wiem ze sie upieram przy destiny ale podoba mi sie jak graja i wyglad ktory pasuje idealnie do mojego pokoju wiec jaki amplituner z sklepu rtv euro agd bylby odpowiedni za rok mam zamiar sie przeprowadzic i wtedy chyba bede rozbudowywal zestaw do 5.1 w aktualnym pokoju bedzie max 2.1

Do góry