Chyba mocno przeceniłeś moje możliwości technologiczne i produkcyjne

. Moje "wyroby" są jednostkowe i niepowtarzalne, a "projekty" powstają w czasie "produkcji". Natomiast "park maszynowy" do obróbki skrawaniem to: pilnik, papier ścierny, brzeszczot do metalu, wiertarka za ~70zł, nożyk łamany, kleje. No i "oprzyrządowanie trasersko-pomiarowo-kontrolne": linijka, cyrkiel, ołówek, szpikulec

. W sumie "linia produkcyjna" mieści się w 150 zł. A, no i młotek do likwidacji nieudanych, tajnych prototypów

.
Zaczynam od tego że siadam i myślę, myślę, myślę,... albo mi przejdzie, albo zaczynam robić to co wymyśliłem. Czasem wychodzi. Wyszedł mi ostatnio np. "interfejs" do Cokina - na standardowy polaryzator Marumi HDG (dużo lepszy niż systemowy Cokina). Już drugi egzemplarz był udany

. Surowcami były dwie tylne ścianki z pudełek CD i pierścień z taniego filtra UV slim, który rozmontowałem. Sam filtr UV nie zmarnował się - szklarz przyciął mi go trochę i podmieniłem nim szybkę w taniej (gruba folia) obudowie podwodnej do kompaktu. Tę obudowę też przerabiałem - przedłużałem za krótką tuleję obiektywu (osprzęt - brzeszczot, klej).
Z tym wyposażeniem można wbrew pozorom sporo wykombinować - wcześniej wykombinowałem głowicę do panoram, wcale nie gorszą od komercyjnych, koszt ~20zł, komercyjne od 300 zł w górę. Z jednej strony oszczędność, z drugiej satysfakcja.