Kontrast, procesor i szybkość działania 4K SONY KD-55X8509 vs FHD Sony KDL-55W805C

redrum1906

New member
Jestem tuż tuż przed finalnym wyborem TV i pozostały mi 2 propozycje z tytułu tematu.
Po przejrzeniu setek recenzji PL i zagranicznych sprawa jest skomplikowana. Dlaczego?
- w przypadku Sony 8509 powtarza się fraza o średnim kontraście. 805C ma już ten kontrast chwalony.
- oba tv mają ten sam procesor obrazu X1 Pro(jakiś Mediatek). Czy w przypadku 4k nie jest to dyskwalifikujące? A może "bebechy" tych tv pod względem wydajnościowym są jednak zupełnie inne?
- szybkość działania Android TV...czy na 4k działa równie szybko co na FHD?

Z mojej perspektywy wygląda to tak:
TV będę oglądał z 3-4m wiec przy 55" rozdzielczość to sprawa drugorzędna.
Chciałbym mieć jednak możliwie dobry obraz wiec kontrast ma znaczenie...jednak Truluminos obsługuje rozszerzoną paletę barw i potencjalnie HDR.

redrum1906

New member
Przez brak odpowiedzi rozumiem, że niestety nikt nie miał bezpośrednio do czynienia z tymi 2-oma TV...
Zastanawiam się czy jest sens wydawania ponad 4tys na FHD.
Lub...ponad 5tys na 4K, który masowo w internecie jest "obsmarowywany" za problemy z softem.
Ehh.

accu

New member
Bez reklam
Przez brak odpowiedzi rozumiem, że niestety nikt nie miał bezpośrednio do czynienia z tymi 2-oma TV...
Zastanawiam się czy jest sens wydawania ponad 4tys na FHD.
Lub...ponad 5tys na 4K, który masowo w internecie jest "obsmarowywany" za problemy z softem.
Ehh.
Witam uprzejmie,

Te modele są dostępne w marketach , więc najlepiej samemu dokonać oglądu .:neutral:

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tylko tych problemów jest tak naprawdę już znacząco mnij jak to było na początku gdzie sam miałem problem z 3d po sofcie październikowym... wydaje mi się że rożnica cenowa jest mała pomiędzy obydwoma tymi modelami.. jak dasz dobry sygnał na tv 4k lub filmy z BR czy tez 4k to będziesz się cieszył obrazem , natomiast słabe filmy (chodzi mi jakość) czy kanały cyfrowe słabej jakości to na tv FHD będzie lepiej to wyglądało..

redrum1906

New member
Witam uprzejmie,

Te modele są dostępne w marketach , więc najlepiej samemu dokonać oglądu .:neutral:

accu

Oczywiście.
Byłem w kilku rtvagd i w Saturnie w Warszawie. Z reguły były problemy z bezpośrednim porównaniem.
Samej szybkości działania a tym bardziej kontrastu w warunkach marketowych...nie da się sensownie porónać- na pierwszy rzut oka wydają się podobne.
Rozszerzonej palety barw czy HDR na własne oczy nie miałem i nie będę miał możliwości sprawdzić.
Niestety muszę w tym aspekcie bazować jedynie na opiniach.

accu

New member
Bez reklam
Oczywiście.
Byłem w kilku rtvagd i w Saturnie w Warszawie. Z reguły były problemy z bezpośrednim porównaniem.
Samej szybkości działania a tym bardziej kontrastu w warunkach marketowych...nie da się sensownie porónać- na pierwszy rzut oka wydają się podobne.
Rozszerzonej palety barw czy HDR na własne oczy nie miałem i nie będę miał możliwości sprawdzić.
Niestety muszę w tym aspekcie bazować jedynie na opiniach.

Witam uprzejmie,

Moim skromnym zdaniem , gdybym miał kupować , to wybrałbym telewizor firmy Sony 55X8505C , lub 55X8507C .
Zakupiłbym go w Saturnie , czy MediaMarkt , gdzie jest opcja zwrotu w ciągu trzydziestu dni .
A w domu spokojnie bym sobie przetestował opcje , które mnie by interesowały . Jak "gitara":|
to telewizor zostaje , jak nie , to powrót "telewizorka" do marketu .
BTW, a Sony 55X8508C w MediaExpert . W RTV Euro AGD nie ma takiej opcji , dotyczy 55X8509C.

accu

Ostatnia edycja:

redrum1906

New member
Dzięki.
W sumie nie wiedziałem, że tak można ze stacjonarnych sklepów.
Sprawdzenie interesujących kwestii w warunkach domowych będzie całkowicie satysfakcjonujące;)

A czy z innymi firmami np. Samsung JU7000 też można zrobić podobnie czy działa to tylko i wyłącznie w tych sieciach sklepów dla sprzętu Sony?

Ostatnia edycja:

gizewo

New member
Ja chyba się zdecyduje na x8509c. W sony Center na allegro jest z pięcioletnią gwarancją, a cena jak w marketach

Do góry