Konflikt w zarządzaniu ekranami w PC

ZakArTee

New member
Witam.
Od kilku dni walczę ze sprzętem. Cel - oglądanie filmów i zdjęć z PC na TV przez HDMI. TV Sony Bravia KDL-37W5710, PC z win7 z kartą ATI HD5570. Połączenie przez HDMI-HDMI. Problem myślę tkwi w konflikcie jaki jest między aplikacjami zarządzającymi kartą grafiki.
Sytuacja jest taka: po włączeniu TV, PC go widzi a TV ma czarny ekran. Przetestowałem wszystkie rozdzielczości, ustawienia typu - klonowanie obrazu, poszerzanie, pulpit na 1, pulpit na 2, itd. Nic. Konflikt polega na tym że Windows przydziela TV nr 1 i monitorowi nr 2, a CCC (aplikacja ATI do zarządzania kartą) odwrotnie - TV to 2, a monitor to 1. Nie potrafię tego zmienić. Polecenie w CCC na nr 2 (TV) "zamień" powoduje że znika mi wszystko z pulpitu w monitorze, a TV nadal czarny. Dzwoniłem do Sony, nie potrafią pomóc, może zadzwonię do ATI, jeśli w ogóle można...

Proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki.

Aha, kabel jest OK, działa na DVD i dekoderze.

DOMEL9

New member
Bez reklam
odinstaluj caly pakiet ATI CCC a potem sciagnij tylko same sterowniki bez tego panelu kontrolnego tak zeby winda zarzadzala ekranem - wtedy sprobuj jeszcze raz

ZakArTee

New member
Tak zrobiłem. Odinstalowałem CCC, zostały sterowniki. Po podłączeniu TV sytuacja niestety bez zmian - TV czarny. Przy opcji "rozszerz" ekrany, nadal monitor jest odwrotnie identyfikowany - w oknie zarządzania pokazany jest jako nr 1 a podczas identyfikacji wyświetla sie na nim nr 2. Jednak przy opcji "pokaż pulpit tylko na nr 2" identyfikacja jest juz prawidłowa, ale TV nadal czarny, nie wyświetlają się na nim zdjecia i filmy.
Zamieniałem kable HDMI, bez efektu. W końcu wziałem stary kabel VGA i zaczęło hulać jak należy, od razu na TV pokazał sie pulpit PC, działają opcje "klonuj", "rozszerz", itd. wyświetla zdjecia i filmy. Ale nie to było moim celem, tzn. nie przy uzyciu kabla VGA, ponieważ PC i TV stoją po przekątnej pokoju, do tego celu kupiłem 10m kabel HDMI.
Szkoda, że mając sprzęt teoretycznie dający takie możliwości, nie potrafię z tego skorzystać, ehh....

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
a łączysz się do karty przez przejściówkę na dvi czy bezpośrednio w hdmi?jak przez przejściówkę to zamień kable miejscami i będzie ok
w CCC masz tez mozliwość ustawienia który ekran będzie głównym

pozatym w dobre wejście hdmi wpiąłeś się w tv?może któreś nie przyjmuje sygnału z kompa w 60 Hz tylko w 50?

ZakArTee

New member
Korzystam z kabla HDMI-HDMI, przerobiłem już wszystkie cztery wejscia HDMI w TV, każde z tym samym efektem - czarny ekran. Przerobiłem wszystkie rozdzielczości, 60, 50 i 30 Hz. Ekran główny też przełączałem w PC. Pytałem właśnie w Sony czy ten TV ma przystosowane tylko jedno wejście do współpracy z PC (czyli wejście VGA), twierdzą że można podłączać peceta pod dowolne HDMI, więc nie wiem co robie nie tak...
Jak wspominałem - po podłączeniu przez VGA wszystko śmiga. Poszukam zaraz na allegro przejściówki HDMI-VGA, może to pomoże...

ZakArTee

New member
Przeszukałem allegro pod kątem adaptera HDMI-VGA > najtańszym rozwiązaniem jest chyba zakup dwóch adapterów: HDMI-DVI + DVI-VGA to wpiąć do TV, przełączyć na wejście PC i niech śmiga, koszt z wysyłką 20zł.
Aha, a dźwięk? hm.... mini-jack z PC i chinche do TV :)

pkomp

New member
nie zrozumiałeś najprostszej kwestii - DVI i HDMI działają podobnie i łatwo je połączyć - kompatybilne interfejsy CYFROWE
DSUB jest analogowy i zadziała TYLKO I WYŁĄCZNIE Z DVI-I który zawiera w sobie również sygnał analogowy

nie ma najmniejszych szans by zadziałało tak jak sugerujesz

a jak wygląda sprawa jak masz wyłącznie sam tv podpięty?Jakiś bałagan masz w komputerze

ZakArTee

New member
Dzięki za opinie nt przejściówek - właśnie zdecydowałem że jeśli już, to kupię gotowy długi kabel VGA-VGA.
Kiedy podłączę tylko TV to jest również czarno.
Nie zgodzę się z bałaganem w PC, mam go dopiero tydzień, świeżo z półki, wszystko było poinstalowane.
Znajomy mówił mi że nie mógł podłączyć swojego TV Samsunga po HDMI do PC, każda z prób = czarny ekran, może niektóre TV tak mają, choć wątpię, coś z softem jest nie tak, coś się gryzie...
Aha, nie wiem czy to ważne, ale obraz z PC na monitorze z wykorzystaniem tego kabla HDMI ma lekkie zakłócenia - czarny obraz ma zielony śnieg, a kolorowy ma pionowe różnej długosci kreski fioletowo-różowe, natomiast obraz z DVD lub dekodera na TV na tym kablu jest ok.

pkomp

New member
zainstaluj jeszcze raz sterowniki do karty graficznej uprzednio obecne dokładnie usuwając....ewidentnie coś jest nie tak z kartą

tv po hdmi działa bezproblemowo praktycznie każdy

ZakArTee

New member
Słuchaj, a jeszcze jedno przyszło mi teraz do głowy - patrząc na konfigurację mojego PC w necie na stronie sklepu, w opisie grafiki miał podaną dziwną rzecz - "wyjście HDMI - brak", kiedy po niego pojechałem finalizować transakcje sprzedawca powiedział ze w takim razie jest to błąd na stronie, pokazujac mi palcem wyjscie HDMI na karcie. Ale może ta karta ma zablokowane to wyjście? ale w wobec tego nie byłoby obrazu na monitorze podłączajac kompa przez HDMI, a podłączając TV komp też by go nie rozpoznawał, a pokazuje TV Sony. Sam już nie wiem, spróbuję jutro usunać sterowniki jak piszesz i pociągnę ze strony producenta świeżą paczke z driverami.

pkomp

New member
dobra najważniejsze pytanie
jakie sterowniki?11.2 ?
one maja bubla - mi restartuja komputer jak tylko chcę cos pozmieniać albo jak podłączę hdmi - weź najlepiej ostatnie z grudnia 10.xx

generalnie bardzo długo przełącza się na dwa ekrany na 11.2 - mysli mysli i albo zostanie czarny ekran albo restart...wywala się też często podczas tego sterownik grafiki...wywalił mi się też w call of duty ale akurat ta gra jest skopana pod wieloma wzgledami wiec nie wiem czy to wina sterownika

ps.w ati hdmi podłaczasz bezproblemowo z przejściówka z DVI - sam tak mam na HD4850

Ostatnia edycja:

ZakArTee

New member
Sterowniki pobrałem ze strony producenta - z zakładki karty: sterownik 8.821.0.0 paczka CCC 11.2, wcześniej miałem 10.12.

Jestem po kilku eksperymentach z dwoma kablami. Połączenie PC tylko TV > kabel HDMI-HDMI = czarny ekran, DVI-HDMI działa na każdym wejściu HDMI w TV, połączenie tylko monitora > każdy kabel działa. Wniosek - u mnie połączenie TV z PC możliwe tylko przez DVI-HDMI lub VGA-VGA, a monitora HDMI-HDMI.

Więcej chyba nic nie wymyślę. Dzięki za poświęcony czas.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
przeczytałeś co napisałem czy tylko po łebkach?STEROWNIKI W WERSJI 11.2 SA ZJE...NE!!!!!
zainstaluj najlepiej z serii 10 i kombinuj wtedy z poradami które podaliśmy
tylko usuń doszczętnie wszystko bo zostają śmieci w systemie
Jako że przestałem korzystać z tv do kompa nie robiło mi to różnicy aż do dziś...4 godziny straciłem na bezsensowna walkę

ZakArTee

New member
Tak, staram się czytać dokładnie. Napisałem też że wcześniej miałem 10.12, które ściągnąłem i zainstalowałem sam. Nie wiem co było preinstalowane. Postaram się wieczorem do tego zasiąść.
Dzięki za wskazówki.

ZakArTee

New member
Wszystko działa. Kupiłem po prostu przejsciówkę DVI-HDMI, sterowników nie ruszałem. Telewizor dostał sygał po HDMI z DVI (z tej przejściówki), a monitor podłączony dotychczasowym kablem DVI-HDMI. Działa każda opcja ekranu, mimo że nadal numeracja ekranów jest zamieniona. TV albo nie tolerował sygnału z wyjścia HDMI peceta, albo pecet dawał mu sygnał nieodpowiedni, z wyjscia DVI na TV jest ok, natomiast z tego samego wyjscia HDMI peceta - monitor działa bez zarzutu.
Cel został osiągnięty.

Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam.

pkomp

New member
dziwna sprawa - sprawdzałeś dokładnie co karta wysyłała po hdmi?60Hz tv by przyjął bez problemu - może rozdzielczość była za wysoka?

ZakArTee

New member
Rozdzielczości przerobiłem po kolei wszystkie - na zadnej nie pojawił sie obraz na TV, również 60 i 50Hz. Zamieniłem po prostu kable na wyjsciach w PC i hula aż miło. Sprawdziłem że napisałeś mi o tym w swoim pierwszym poście... gdybym od razu podpiął TV przez drugie wyjście, zaoszczędziłbym wiele czasu i nerwów, a ja czekałem aż dostanę gdzieś te przejściówkę, ehh....

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.
Pozdrawiam.

Do góry