Konfiguracja w oparciu o Amplituner STEREO

franeek

New member
Ale crazy ;) hehehehe

Reasumując ;) Fajnie ze się na coś przydałem :p
Taki "lajkonik" :p

Muszę kupić DVD :D - więc zdecyduję się na YAmahe 661 co nie znaczy ze jak już się osłucham i odsapnę finansowo nie skuszę się na jakiegoś cd-ka ;)
Następna sprawa - róznica między Yamaha 797 a Marantz SR 5023.
Inny dźwięk nie musi być gorszy ;)
Mam nadzieję ,że nie jest aż tak kolosalna w jakości a bardziej w dobraniu kolumn które może po prostu lepiej grają z marantzem i nie zadziałałem zbyt pochopnie - i tak jestem bardzooooooo zadowolony ;) gra pięknie ;)
Oby starczyło Ci mocy w tym amplitunerze i przstrzeni do rozwinięcia skrzydeł - w końcu przesiadasz sie na małego bombowca ;)

hejaaaaaaaaaa

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dołożyłeś należytej staranności w wyborze i Marantz odwdzięczy się jakością radości grania. Ten zestaw naprawdę gra świetnie.

franeek

New member
JA tylko dodam aby wątek był kompletny w dane potrzebne dla posiadaczy mniej zasobnych portfeli, iż mój jest bardziej budżetowym zestawem w okolicach 4,5tys. (jak dojdzie źródło dźwięku)

Pozdrawiam i niesaaaaaaaaaamowitych dźwięków życzę Nana :krol:

franeek

New member
franeek napisał:
Czytam czytam i nie rozumię ;)
Kolumny Monitor Audio BR5 - mpedancja nominalna 6 Ohm

jak to ustawić?

Tak mnie pokręcił ten opis że zdurniałem ;)

A or B min 6-om?
Czy dobrze rozumuję że im mniejsza impedancja tym większy pobór mocy?
Czy w przypadku tych ustawień nie trzeba zastosować jakiejś zasady odwrotności :hmm:

Proszę utwierdzić mnie w przekonaniu że do kolumn MA BR5 dobrze ustawiłem A or B min 6-OM

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Proszę utwierdzić mnie w przekonaniu że do kolumn MA BR5 dobrze ustawiłem A or B min 6-OM
Ustawiłeś poprawnie, gdy jednak przy głośńym słuchaniu wyłączy się sprzęt będzie trzeba zmienić na 4omy (co wcale nie musi zaistnieć).

franeek

New member
Dzięki - czyli poprawne choć graniczne ustawienie pewnie daje większe możliwości.
Raczej nie będzie bardzo głośnego słuchania - po pierwsze kolumny raczej nie dadzą rady maxowi amplitunera a po drugie ja nie z tej bajki ;) :grin: :grin:

franeek

New member
Mam takie małe pytanko.
Mogę podłaczyć w swoim ampli 2.1 dodatkową parę kolumn.
Posiadając MA BR5 które mają moc 120W jakie kolumny musze kupić na tyły i czy to da się zestawić?
Czy te MA ze swoją mocą nie stawiają mnie w przegranej pozycji?
NAstępna kwestia to czy jest wogóle sens takiej kombinacji ;)
Tak tylko dewaguję - moze nabrało by to bardziej przestrzennego dźwięku - taki gadżecik ;) Może kiedyś ampli 5-1 ...................
Ale na razie pytam o zestaw stereo.
CZy to ma sens, jakimi kategoriami się kierowac w doborze czy można pokombinować z brzmieniami ? Łącząc MA z czymś innym ?
Podpowie ktoś?

mat74

Well-known member
Bez reklam
franeek napisał:
NAstępna kwestia to czy jest wogóle sens takiej kombinacji ;)
Tak tylko dewaguję - moze nabrało by to bardziej przestrzennego dźwięku - taki gadżecik

wedlug mnie nie ma to najmniejszego sensu !- zamiast przestrzennosci dotaniesz jedynie "dzwiekowy balagan"......- tyl bedzie ci jedynie powielal przod na slabszych glosnikach......przetwarzany bedzie i tak sygnal 2 kanalowy wiec zadnej namiastki sciezki wielokanalowej ci to nie stworzy....

franeek

New member
Dzięki - tak myślałem ......te dodatkowe wyjścia są dla drugiej strefy a nie do jakiś pseudo kwadrofonii z 2 kanałów ;) ale warto było się upewnić

Do góry