Konfiguracja sieci bezprzewodowej Netia UE40F6400

ewa marchewk

New member
Witam chciała bym skonfigurować sieć bezprzewodową Netia spot. Łącze 20mb/s , Wysyłanie 1mb/s , pakiet llu przez kabel telefoniczny .
W sieci będzie używany tylko telewizor EU40F6400. Stoi on w pokoju obok oddziela go tylko ściana 30 cm z cegły za nią stoi telewizor . Dołączam moje ustawienia routera Netiaspot1 .Proszę o poradę co mogę zmienić żeby łącze było dobre.Dziękuję i pozdrawiam .

Tsubasa

New member
Bez reklam
Tryb 802.11: 802.11 g/n
Kanał: przez program inSSIDer lub przez telefon/tablet Wifi Analyzer sprawdź zajętość pasma i ustaw najmniej zajęty kanał.
Tryb szerokości kanału: jeśli masz dużo sieci wifi w pobliżu to ustaw 20MHz, połączenie będzie bardziej stabilne
Filtrowanie adresów MAC: Wyłącz
WPS: Wyłączony
Bezpieczeństwo: WPA2
Metoda uwierzytelniania: Pre-Shared Key
Pre-shared Key: ~12 znakowe, nie słownikowe hasło
Algorytm szyfrowania: AES
Group Key Update: 3600

ewa marchewk

New member
inSSIDer nie wiem jak tym programem się obsługiwać proszę o jakiś link z google.pl bo też tam nic nie ma po Polsku , niestety na takim poziomie mój angielski nie jest

Tsubasa

New member
Bez reklam
dzięki wielkie mam jeszcze tylko 1 pytanie . Obok Pre-shared Key: mam do wyboru ASCII /HEX
ASCII wybierz.
inSSIDer nie wiem jak tym programem się obsługiwać proszę o jakiś link z google.pl bo też tam nic nie ma po Polsku , niestety na takim poziomie mój angielski nie jest
https://www.youtube.com/watch?v=sJhZc8dWRF4
Przejdź do zakładki networks i sprawdź zajętość kanałów. Na routerze wybierz kanał na którym pasmo masz najmniej zajęte lub sieci mają słaby sygnał.

ewa marchewk

New member
muszę to robić na komputerze z wifi ? ponieważ jak odpalam na stacjonarnym nic nie wyszukuję . Do laptopa nie mam w tym miesiącu dostępu niestety .

Tsubasa

New member
Bez reklam
Telewizor nie wykrywa w mieszkaniu żadnych innych sieci . Czasami laptop łapał jedną sieć wiec ustawiłam kanał 40 MHz
Jeśli w pobliżu masz tylko jedną sieć, to nie powinno być problemu z pasmem. Wybierz dowolny kanał np. 1, 6 lub 11.
muszę to robić na komputerze z wifi ? ponieważ jak odpalam na stacjonarnym nic nie wyszukuję . Do laptopa nie mam w tym miesiącu dostępu niestety .
Tak, komputer musi mieć kartę bezprzewodową.

ewa marchewk

New member
Dobra dzięki wszystko ładnie "śmiga jak ta lala" bardzo mi pomogliście z moimi problemami od aktualizacji po różne konfigurację bardzo Was wszystkich pozdrawiam i dziękuję za poświęcony dla mnie czas . :*

Do góry