Koncowa decyzja ...LCD 32''

PLASTI

New member
No to po kilku tygodniach wertowania tego i innych FORUM na placu boju zostały:
SHARP P-55E
Panasonic LX52
SHARP GA6

Panasa widzialem w pracy i w miare mi sie podoba...
SHARPa nigdzie nie widzieli...niestety

Pytanie zasadnicze: TV ma byc glownie do PAL czyli do kablowki /moze byc cyfrowa/ i ogladania filmow DIVx ew. DVD

Preferuje obraz o barwach ciepłych / zawsze lubilem Panasonica/
i jestem dosc upierdliwy jesli jest cos nie tak z kontrastem, ostroscia czy wyrazistoscia obrazu.
Oczywiscie zalezy mi na glebokiej czarnej czerni.

i teraz czy matryca PALowska z P-55 bedzie na tyle dobrym / lepszym/ rozwiazaniem ze pozniejsze ew. problemy ze skalowaniem obrazu HD w dół, bedzie mozna pominac?
czy jednak odwrotnie? stawiac na szybki dostep sygnalu HD / w co osobiscie nie wierze!!!/ i cierpiec ogladajac skalowanie PAL w gore?

co jest lepszym ? bardziej oplacalnym rozwiazaniem?

P>S>
Bylem w salonie PANASONIC i porównywalem LX-50 26'' i 32''
Obraz byl zdecydowanie lepszy na 26'', wieksza glebia czerni, ladniejsze kolory, bardziej soczyste, ale mniejsza skala szarosci ustawienia identyczne..z czego to wynika?
Byl tez SHARP ale tylko 20''.... i jakoscia obrazu pobil wszystko co tam stało.
Sygnal z satelity TVN 24
i nawet CRT 32'' PX 20 wymiekal, to pozwolilo mi zdecydowac o wyzszosci LCD
Pozostaje nadal pytanie matryca PAL czy HD?
I 26'' z lepszym obrazem czy 32'' z jasniejszym?

Ostatnia edycja:

gad7

New member
No to cie troche wyprostuje:
1 Dotarlem do dokumentow gdzie telewizja polska miala po dwoch od wejscia do unii w dwa lata najpozniej, poprawic sygnal telewizyjny i wprowadzic cyfrowy i co!
2 Rozmawialem z gosciem dosc wysoko postawionym w tvp na temat wprowadzenia w 2012 cyfrowego sygnalu w mpeg4 i co wysmial mnie prawie! Powiedzial krotko: Zostalo to rzucone dziennikarzom aby sie uwolnic od tego tematu a jak wroca to i tak nas juz tu nie bedzie! Nam bardziej chodzi o to jak zwiekszyc sciagalnosc za abonament telewizyjny.

.Kuba

New member
gad7 napisał:
1 Dotarlem do dokumentow gdzie telewizja polska miala po dwoch od wejscia do unii w dwa lata najpozniej, poprawic sygnal telewizyjny i wprowadzic cyfrowy i co!
2 Rozmawialem z gosciem dosc wysoko postawionym w tvp na temat wprowadzenia w 2012 cyfrowego sygnalu w mpeg4 i co wysmial mnie prawie! Powiedzial krotko: Zostalo to rzucone dziennikarzom aby sie uwolnic od tego tematu a jak wroca to i tak nas juz tu nie bedzie! Nam bardziej chodzi o to jak zwiekszyc sciagalnosc za abonament telewizyjny.

Oto nasza POLSKA telewizja! Naprawde czasami sie wstydze ze jestem Polakiem:(

xroma

Member
PLASTI napisał:
czy jednak odwrotnie? stawiac na szybki dostep sygnalu HD / w co osobiscie nie wierze!!!/ i cierpiec ogladajac skalowanie PAL w gore?

W tym zdaniu czegoś nie rozumiem.
Jesli zakupisz LCD z matrycą HD to obraz oglądany na np. kablówce nie będzie skalowany tylko bedzie miał rozdzielczosc PAL ( 640x480 - chyba ze się mylę )

A tak ogólnie to aby nie być zawiedziony zakupem zamów sobie prezentacje, gdyż kablówka to nie jest najlepszy sygnał dla LCDka.

Tom0000

New member
Na panelu 1080i/p mozna pokusic sie o wyswietlenie sygnalu PAL tak aby jednemu pixelowi PAL odpowiadaly 4 pixele matrycy.
W poziomie pozostana czarne przestrzenie (cos kolo 500 pixeli) a w pionie nie zmiesci sie pewnie kilkanascie lini.
Cos jak obraz 4:3 na paloskich kineskopach panoramicznych.

Za to nie bedzie zadnych zniksztalcen w obrazie wynikajacych z konwersji rozdzielczosci obrazu.
Czy w takim przypadku slaby sygnal z kablowki nie powinien wygladac tak samo dobrze na matrycy HD jak i na matrycy/kineskopie PAL ?

Ma to sens ? Czy tvhd maja taki tryb ?

ortax360

New member
Witam
Koledzy dajcie na luz .Słaba jakosc sygnału PAL na lcd z matryc. 1366/768 to MIT !!!!!!! MIT Obraz jest lepszy od CRT ...................
Miałem kilka LCD i zapewniam, ,ze obraz jest swietny ( no zalezy tez od posiadanego modelu i firmy) .
Sygnał HD W TVP nie ma szans moze za 100 lat .
Jedyna wada LCD to taka sobie czern raz lepsza raz gorsza tez zalezy od firmy i modelu np: Sony V10 czern wpada w granatowy , ale to kwestia przyzwyczajenia

PLASTI
Z podanych modeli ONLY Panasonic LX52 LUB 55 a najlepiej LX500.
pozdrawiam .

Paolo

New member
gad7 napisał:
nie można opierać się na dokumentach KRRiT gdyż podobnie jak i nasi politycy jest ona wysoce niewiarygodna. Jedyną podstawą do przewidywania terminu "urzędowego" wprowadzenia HDTV w Polsce są dyrektywy unijne: COM(2005)204 oraz SEC(2005)661, które wyraźnie mówią, że przewidywany czas wprowadzenia HDTV w 23 krajach UE (oprócz Albanii, Irlandii i Czech, które wprowadzą hdtv później) to 2015 rok.
Póki co zakup tv przystosowanego do HDTV jest zwyczajnym podkręcaniem sprzedaży w celu sprzedaży bajeru, z któego można okazjonalnie skorzystać.
Do czasu wprowadzenia ogólnie dostępnego hdtv obecnie sprzedawane modele tv można będzie znależć na śmietniku za darmo a nie za minimum 3 średnie krajowe pensje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w przypadku tak dużych rozterek - tylko Ty mozesz wybrać najlepiej.
Ja sprawdziłbym :
Sharp Ga 6
JVC s 60
Panasonic LX 50
Loewe Concept
Jesli masz mniej kasy i tylko do kablówki - Sharp P 55
pozdrawiam

izon

New member
Paolo napisał:
nie można opierać się na dokumentach KRRiT gdyż podobnie jak i nasi politycy jest ona wysoce niewiarygodna. Jedyną podstawą do przewidywania terminu "urzędowego" wprowadzenia HDTV w Polsce są dyrektywy unijne: COM(2005)204 oraz SEC(2005)661, które wyraźnie mówią, że przewidywany czas wprowadzenia HDTV w 23 krajach UE (oprócz Albanii, Irlandii i Czech, które wprowadzą hdtv później) to 2015 rok.
Póki co zakup tv przystosowanego do HDTV jest zwyczajnym podkręcaniem sprzedaży w celu sprzedaży bajeru, z któego można okazjonalnie skorzystać.
Do czasu wprowadzenia ogólnie dostępnego hdtv obecnie sprzedawane modele tv można będzie znależć na śmietniku za darmo a nie za minimum 3 średnie krajowe pensje.

Pozwól że nie zgodze sie z tobą.Zauważ że większość osób kupuje LCD w określonym celu.Wiadomo ze jak masz zamiar ogladac na takim tv cyfre + i nic wiecej to nie ma to żadnego sensu gdzyz obraz jest do bani.Ja np. kupilem swoj LCD do xboxa 360 i filmow HDTV z kompa tudziez za niedlugo ze Snazio.Cyfre tez mam i pod tym wzgledem jestem totalnie zawiedziony ale liczylem sie z tym..Wiec jak widzisz z tym podkrecaniem bajeru to nie do konca masz racje..

PLASTI

New member
PLASTI napisał:
No to po kilku tygodniach wertowania tego i innych FORUM na placu boju zostały:
SHARP P-55E
Panasonic LX52
SHARP GA6

Panasa widzialem w pracy i w miare mi sie podoba...
SHARPa nigdzie nie widzieli...niestety

Pytanie zasadnicze: TV ma byc glownie do PAL czyli do kablowki /moze byc cyfrowa/ i ogladania filmow DIVx ew. DVD

Pozostaje nadal pytanie matryca PAL czy HD?
I 26'' z lepszym obrazem czy 32'' z jasniejszym?

Ponawiam pytanie bo mi sie spieszy a zeszlismy nieco z tematu....

Więc...?:confused:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
ale tak się nie da.
Musisz określić preferencje
Jaśli kasa - to wybierałbym zdecydowanie P 55
Jeśli Pal - czyli kablówka - również .
Jeśli - wszystkiego po trochu - to poprosiłbym o pokaz.

PLASTI

New member
kiki napisał:
ale tak się nie da.
Musisz określić preferencje
Jaśli kasa - to wybierałbym zdecydowanie P 55
Jeśli Pal - czyli kablówka - również .
Jeśli - wszystkiego po trochu - to poprosiłbym o pokaz.

OK

A bteraz jeszcze zostaje dylemat 26 czy 32''...kiedy to na 32'' obraz jest gorszy....

szok-k

New member
CZERŃ w LCD

Mam od kil;kunastu dni 32LX2R LG. Co do czerni to maja wszyscy po "małej" zcesci rację!!
Ale prosze zwrócic sie do serwisu LG _grzecznie _ i osobiście, jak beda mieli dobry humor dadzą wam Obsługe Serwisową tego LCD wraz z dokłądnym opisem. Można z tym ^Tv zrobic dosłownie wszystko. A co najważniejsze, jak sie cos "zwali" to wejść ponownie i wybrac "ustawienia fabryczne".
Naprawde rewelacja !!
Ale pytanie pozostaje, dlazcego nie ma takich ustawień fabrycznych???
na to niestety nie odpowiada dzis fabryczka z miasta LG - Mławy.
Niestety ze wzglkędu na ochronę technologii nie moge podac szczegóło dotyczących zdobycia opisu "TRYBU SERWISOWEGO".
Serwisy je maja, trzeba zaąłtwic!!
Pozdrawiam

PLASTI

New member
PLASTI napisał:
OK

A bteraz jeszcze zostaje dylemat 26 czy 32''...kiedy to na 32'' obraz jest gorszy....

czy ja moge poprosic o jeszcze chwilke uwagi?

decyzja zapadla bedzie SHARP P55

tylko jest problem jak duzy..
czytalem ze niektorych 32'' wqrzalo i zamieniali na 26''

blagam ..ja nie bede mial takiej mozliwosci..powiedzcie z jakiej odleglosci taki 32'' wyglada OK?
3? 4? metry??

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy Twoich warunkach lepszy bedzie 32"
Później i tak dojdziesz do tego ,ze za mały.
Sharp P 55 / cena specjalna /
pozdrawiam

Do góry