Komputery i ich serwisy...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
to Ci się udało Kapusta :D
To fakt, Sony głupieje z cenami w każdej swojej gałęzi. Jakością nie wyróżniają się już niczym na tle średniej, ale widać ze nadal szukają frajerów, którzy dopłaca za napis... Nadal niczego się nie nauczyli, tu nic się nie zmieniło od lat.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kapusta to firma Sony padła ? Bo nie słyszałem .. :)

Krzysiu proszę mnie nie obrażać :) bo ja mam troszkę rzeczy od Sony, a nawet myślę że troszkę więcej i nie czuję się z tego powodu frajerem, ba kupuje świadomie pewne ich produkty ... i do czasu kiedy się na ich produkcie( lub na ich serwisie) nie zawiodę to dalej będę to czynił..
Pamiętajmy też o jednym gdyby nie takie firmy jak Sony, Panasonic, Philips to dzisiaj o Lg czy Samsungu świat by nie słyszał..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Można byłoby podyskutować -tylko to nie ten temat ... :) więc piszmy o serwisach komputerów - bo to jest istotne w tym temacie..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Troszkę ala pokrewny temat mianowicie o sprzedaży laptopów :

"Według badania opublikowanego w lutym przez agencję TrendForce, w 2015 roku na rynek trafiło 164,4 miliona notebooków. Z czego ponad 10% urządzeń pochodziło z fabryki tajwańskiego producenta - firmy ASUS. Rosnącą popularnością cieszą się ultrabooki z systemem Windows z serii ZenBook, które pokrywają aż 34% całkowitej sprzedaży tej kategorii rynkowej w Polsce – dając tym samym ASUSowi pozycję lidera. Firma może również pochwalić się dobrym wynikiem w kategorii notebooków dla graczy – w I połowie 2015 roku aż 40% rynku było w rękach wspomnianego producenta.

Raport TrendForce wykazał, iż za 6,3% spadek sprzedaży notebooków (2014 vs 2015) odpowiedzialne było między innymi widoczne wahanie kursów walut, które znacznie wpłynęło na Europę i rynki wschodzące, takie jak Ameryka Łacińska. Jednak Jerry Shen, CEO firmy ASUS w wypowiedzi dla serwisu Digitimes zaznaczył, iż mimo prognoz spadkowych całego rynku laptopów, tajwański producent powinien w 2016 roku dostarczyć 20 milionów notebooków (czyli o 700 tysięcy więcej niż w 2015).

„ASUS jest jednym z najbardziej cenionych dostawców sprzętu elektronicznego na całym świecie. W najnowszym rankingu World's Most Admired Companies (Najbardziej podziwiane firmy na świecie) w kategorii „Komputery” zajęliśmy czwarte miejsce. Zostaliśmy wyróżnieni nie tylko za innowacyjne rozwiązania, ale także jakość naszych produktów, wsparcie serwisowe oraz odpowiedzialność społeczną.” – mówi Szymon Winciorek, Business Development Manager w ASUS Polska

Rynek sprzętu dla graczy rośnie
W pierwszej połowie 2015 roku, firma ASUS posiadała aż 40% udziałów w rynku notebooków dla graczy, zarówno na całym świecie, jak i w Polsce. W tym roku udział ten może jeszcze wzrosnąć. Jeżeli chodzi sam o samą sprzedaż, to szacuje się, że w 2016 roku, firma ASUS dostarczy o 50-100% więcej gamingowych laptopów dla graczy niż miało to miejsce w ubiegłym roku. Raport firmy analitycznej John Peddie Research wykazał, iż wartość rynku dla graczy (desktopy, peryferia, notebooki) w tym roku ma wynieść 26,12 mld dolarów, 28,3 mld w 2017 roku oraz 30,1 mld w 2018 roku. Jest to spowodowane tym, że konsumenci coraz częściej są skorzy przeznaczyć więcej pieniędzy na zakup nowego sprzętu. Jest to podyktowane między innymi wysokimi wymaganiami sprzętowymi najpopularniejszych gier wideo, jak również wzrostem popularności technologii 4K, która wymaga bardzo wydajnego sprzętu.

„Jeżeli chodzi o sprzedaż serii G, czyli urządzeń dla graczy, to na polskim rynku możemy pochwalić się dynamicznymi wzrostami na poziomie 150% (rok 2014 do roku 2015). Według naszych danych, sprzedaż tego typu urządzeń będzie rosła z roku na rok, gdyż konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich potrzeb oraz znają i dostrzegają zalety mobilności. Dzięki postępowi technologicznemu, możemy grać w najnowsze produkcje w każdym miejscu. Warto mieć na uwadze również to, że notebooki z serii G kupują nie tylko gracze, ale i graficy czy montażyści audio-video oraz inne osoby poszukujące bezkompromisowej wydajności, połączonej z mobilnością” – mówi Szymon Winciorek, Business Development Manager w ASUS Polska

Ultramobilność coraz bardziej trendy
Ultrabooki są już dostępne na rynku od kilku lat, jednak dopiero w ubiegłym roku zaczęły na dobre zadomawiać się w świadomości konsumentów. Urządzenia z serii ZenBook są nie tylko smukłe i bardzo łatwe w transporcie, ale charakteryzują się również oryginalnym, eleganckim wzornictwem i wysoką wydajnością. W Polsce, firma ASUS jest liderem sprzedaży w kategorii ultrabooków z Windowsem 10 z udziałem na poziomie 34%.

„W przypadku ultrabooków, mamy do czynienia z identyczną tendencją, jaka ma miejsce na rynku zaawansowanych notebooków dla graczy. Konsumenci są świadomi swoich potrzeb, przez co podczas wymiany laptopa, coraz częściej decydują się na urządzenie z serii ASUS ZenBook. Pomimo tego, że to właśnie cena w dalszym ciągu odgrywa kluczową rolę, Polacy coraz częściej zwracają uwagę na takie detale jak czas pracy na baterii, wysoką mobilność i niezawodność. Dlatego też ultrabooki z serii ZenBook UX305 są w stanie zaoferować aż do 10 godzin pracy na jednym ładowaniu baterii, a wysoka jakość wykorzystanych do ich produkcji podzespołów gwarantuje zwiększoną żywotność urządzenia” – mówi Szymon Winciorek ASUS Polska."

Ludzie coraz częściej sięgają po laptopy do gier.. ZenBook szaleje :) i z laptopami do gier również dobrze sobie radzi Asus..

Ostatnia edycja:

Salah Ad-Din

New member
a ja pozwalam sobie zaproponować wyszukiwarkę serwisów

wchodziśz zaznaczasz co Ci sie popsuło i masz listę firm która może Ci to naprawić ! Serwis naprawa sprzętu RTV/AGD - Serwisko.pl

albo inaczej można zrobic głoszenie " zgłoś awarię "
Zgłoszenie awarii urzadzenia szukaj serwisu w Twoim mieście - Serwis naprawa sprzętu RTV/AGD - Serwisko.pl

i tu opis działania od nich ze strony

"- osoba zgłaszająca usterkę wysyła informację do serwisów o rodzaju, typie i marce urządzenia oraz opis jego uszkodzenia

- informacja o usterce trafia do wszystkich firm specjalizujących się w naprawie tego typu urządzeń z miejscowości podanej w zgłoszeniu ( klasyfikacja serwisów dokonywana jest na podstawie podanych informacji - typ i producent urządzenia, rodzaj gwarancji );

- osoba zgłaszająca na podstawie otrzymanych odpowiedzi od firm na temat zgłoszonej usterki, dokonuje wyboru, w którym serwisie dokona naprawy;

- po zakończonej naprawie istnieje możliwość wyrażenia swojej opinii na temat serwisu, który dokonywał naprawy popsutego urządzenia."

bardzo sie przydaje ta wyszukiwarka serwisu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Chciałem Was przestrzec żebyście nie instalowali najnowszego sterownika do karty graficznej GTX 960 M - czyli do laptopów... po instalacji co jakiś czas ginie obraz i pojawia się komunikat "sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność..." mało tego do tego stopnia ingeruje w system że przestaje praktycznie chodzić net - strony po 2 minuty się lądują... na szczęście w panelu sterowania można powrócić do wersji poprzedniej sterownika bo tak to czuje, że od nowa system trzeba byłoby stawiać... a żeby było śmieszniej to tego sterownika co ja mam w Asusie to na stronie Nividy nie ma go... jest oczko niżej lub oczko wyżej plus wiele innych ale tego konkretnego nie ma :-( czyżby to był sterownik typowo dla Asusua robiony ????? Także nie instalujcie bo szkoda nerwów...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten komunikat to start numer, też swojego czasu miałem z tym sporo problemów, jak sobie przypomnę to coś więcej skrobnę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam mam sprawę do KOlegów którzy mają kompy z WIN 10 -proszę o sprawdzenie ile pobiera WAM komp pamięci RAM w spoczynku oraz z np 3-4 ma stronami w necie.. proszę podać również ile macie pamięci RAM i czy to jest stacjonarka czy laptop.

D

Deleted member 121090

Guest
Witam mam sprawę do KOlegów którzy mają kompy z WIN 10 -proszę o sprawdzenie ile pobiera WAM komp pamięci RAM w spoczynku oraz z np 3-4 ma stronami w necie.. proszę podać również ile macie pamięci RAM i czy to jest stacjonarka czy laptop.
lapek Asus
cztery strony otwarte RAM 27% procek 3%
w spoczynku RAM 21% procek 0%
8Gb RAM-u.
A kompy u mnie raczej się nie psują. W domu są chyba 4.
Nie pamiętam kiedy coś w którymś padło. A serwisowaniem zajmuje się u mnie syn.
Raz chyba kamerka w Sony Vaio, raz dysk SSD w stacjonarnym u syna.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
U mnie teraz też podobnie jest (choć jednak deko więcej, ale może ze względu na pewne aplikacje które mam od producenta wgrane) ale było znacznie więcej i tak niemalże z dnia na dzień zrobiło się powiedzmy normalniej :) a najlepsze jest to że dzwoniąc np do Asusa to wina leży po stronie Microsoft ,a jak zadzwoni się do tej firmy to winę zwalają na Producentów kompów///

Ostatnia edycja:
Do góry