Komputer -> Onkyo 656 -> TV

bllitz

Member
Hej

Chcę podłączyć zestaw Komputer -> Onkyo 656 -> TV

W komputerze mam:
zintergowana na płycie głownej (ASUS P8Z77-V LX2) karta dźwiękowa (Realtek® ALC887 8-kanałowe Kodek High Definition Audio) posiada optyczne wyjście SPDIF, dedykowaną kartę dźwiękową Sound Blaster 2 ZS, karta graficzna ASUS Strix 970.

Teraz żeby mieć obraz to wiadomo HDMI z karty graficznej do Onkyo 656 i dalej do TV.
Czy może lepiej komputer od razu po HDMI do TV a dzwięk inaczej do amplitunera?
Moje pytanie jak najlepiej podłączyć dźwięk. Czy pozostawić go na tym samym kablu HDMI czy użyć optycznego wyjścia SPDIF ze zintegrowanej dźwiękówki czy może użyć jakiegoś wyjścia z Sound Blaster 2ZS?

Zależy mi na dzwięku 5.1 w filmach i grach.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Najlepiej:
Kompa podlaczasz po hdmi do ampli (hdmi wysyla I obraz I dzwiek) a z ampli hdmi (wyjscie monitor) do TV.

W ustawieniach kodeka ustawiasz ze dekodowanie dzwieku ma robic avr a nie komputer. Ja tak mam I lyka wszystkie najnowsze kodeki.

Optycznych I wyjsc karty dzwiekowej "strykte" nie potrzebujesz.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie.
Po optyku jest gorzej bo obsluguje maksymalnie 5.1. A hdmi wszystko lyka.

Wiec w twoim przypadku nie ma sensu kombinowania.
Wszystkie dekodery, kompy, xboxy I inne podlaczasz do ampli. A ampli do tv. Jak tv ma wyjscie arc to odesle spowrotem dzwiek.

Jak tv nie ma ARC to wtedy mozesz tv podlaczyc optykiem do ampli (jak uzywasz np. Tv naziemnej) - gdy z tv chcesz wyslac dzwiek.

bllitz

Member
Ok, podłączyłem tak jak pisałeś. I tak dźwięk z kompa jest ale obraz jakby w HD tylko, jakieś duże wszystko a w ustawieniach karty graficznej jest 1920x1080, coś w amplitunerze musze przestawić? Nie mogę znaleźć żadnej opcji do zmiany rozdzielczości oprócz upscalling do 4K.

Edit:

Już wszystko OK, z automatu w Windows ustawiło się skalowanie do 150%, wystarczyło zmienić z powrotem na 100%

Ostatnia edycja:
Do góry