Komputer jako odtwarzacz, czy wymiana na odtwarzacz HD - opinie

grzeseik

New member
to chyba znak ze nalezy sie zastanowic na nowym komputerkiem ;)
jaki to laptop? dziw bierze ze nie ma "normalnego" wyjscia na monitor!

tentypborus

New member
to chyba znak ze nalezy sie zastanowic na nowym komputerkiem ;)
jaki to laptop? dziw bierze ze nie ma "normalnego" wyjscia na monitor!

Chyba masz rację:) Laptop HP kupiony jakieś 8 lat temu także patrząc z perspektywy postępu techniki to już relikt, hmm jakieś wyjście na monitor ma (VGA) z tym że wychodzi sygnał analogowy nie cyfrowy. Do dziś nie odczuwałem dyskomfortu korzystając z niego.
Myślę że kupię jakiś odtwarzacz HD do 400zł (Asus, Hyundai) dla lepszego obrazu, szkoda że wzmacniacz nie ma wejścia cyfrowego dźwięku, zobacze jak brzmi flac puszczony po analogu, i ewentualnie zastanowię się nad DAC-em, aczkolwiek 1500zł to dla mnie za duży wydatek.

grzeseik

New member
8 lat! fenomenalny wynik - i jeszcze da rade go uzywac? coz... masz nie lada decyzje do podjecia. moze warto jednak komputerem sie zajac w pierwszej kolejnosci? moze nie potrzebujesz laptopa - prosty desktopik (maly, przewaznie ladny, ma hdmi) - np zotac jakis - zalatwi Ci wiekszosc bolaczek z video, a na dzwiek sobie spokojnie poodkladasz?

z tanszych DACow mocno chwalony jest tez v-dac - uzywane po 700 mozna znalezc (a mocno uzywane nie moga byc bo to dosc nowy dac). jest Audinst HUD-mx1 (nowy ponizej 600zl, uzywane tez czasem sie trafiaja) - generalnie jest ich wiecej. szukac, sluchac, dopasowywac do preferencji.

Ostatnia edycja:

tentypborus

New member
Witam!! Ponownie zwracam się o pomoc, zdecydowałem się na zakup odtwarzacza HD oraz DACa, zależy mi na kupnie odtwarzacza z dobrym wyjściem cyfrowym dźwięku, obecnie myślałem o zakupie Hyundaia MBox L110, ewentualnie Asusa O!Play mini, czy to dobry wybór pod kontem współpracy z DACiem i osiągnięciem jak najlepszej jakości dźwięku, proszę o pomoc, pozdr

grzeseik

New member
dobre wyjscie cyfrowe to jedno, inna wazna sprawa to gapless i bitperfect. jesli dj-ujesz to moze Cie to irytowac (brak gapless)

tentypborus

New member
dobre wyjscie cyfrowe to jedno, inna wazna sprawa to gapless i bitperfect. jesli dj-ujesz to moze Cie to irytowac (brak gapless)

Hmm, rozumiem że chodzi o przerwy między ścieżkami audio? Nie Dj-uje, bawię się trochę w produkcje, ale sprzet do produkcji zostawiam w pokoju z lapem, gramcem i mixerem, a Odtwarzacz i Daca chce zainstalować do zestawu stereo i TV w salonie. Poluje na V-daca albo coś z Beresforda, czytałem też troche o tzw. Lampucerze, chciałbym się zamknąć razem z odtwarzaczem w okolicach 1000zł. To jak jest z tymi wyjsciami cyfrowymi w odtwarzaczach? Po które warto sięgnąc?

grzeseik

New member
jesli polujesz na uzywki to na player zostaje Ci 300-400zl... pewnie wielkich roznic w tych wyjsciach nie ma. tak czy inaczej na muzyke to bym zostawil komputer.

pkomp

New member
dużo zależy od oprogramowania - niestety odtwarzanie muzyki to z deka lipa a już wogóle tragedia na każdym realteku - na sigmie jest lepiej...taki LG myślę że przyjemny w temacie choć nie wiem jak FLAC
Passtrough działa obecnie w większości odtwarzaczy a to dość ściśle związane z bitperfect więc nie masz się o co martwić

Grzesiek ale skoro komputer ma w osobnym pokoju to jaka to przyjemność?żadna kolego kompletnie żadna

grzeseik

New member
.... Grzesiek ale skoro komputer ma w osobnym pokoju to jaka to przyjemność?żadna kolego kompletnie żadna

wlasnie to jest jego (komputera) najwiekszy atut - jest urzadzeniem idealnym - w pelni konfigurowalnym - czyli mozna zapanowac nad wszystkimi elementami ktore w playerach sa slabosciami i w dodatku go nie slychac! majac jakiegos pilta na wi-fi pieknie sterujesz i sluchasz...

tylko zapomnialem po co ten player :/
za te 300zl co zostanie mozna dokupic piekna karte grafiki i kabelek hdmi do przeciagniecia do TV i jest dobrze.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
pilot na wifi...mówisz o iphone czy czymś z windowsem?
no

jak już to pilot radiowy jak sciana nie za gruba

grzeseik

New member
pilotow jest cala masa, ipody/iphony/ipady to jedno, android z xmbc radzi sobie wysmienicie (mozna kupic chinskiego tableta za malutkie pieniadze - ciekawe jak sie sprawuje?), na windowsie mobilnym zakladam ze rowniez aplikacje sie znajda.
sa tez rozne piloty np. logitecha (trzebaby doczytac jak sie komunikuja) - z wyswietlaczami - podobno sa super.
mozna tez zakupic dotykowy ekranik (choc one najczesciej wymagaja polaczenia przewodowego wiec czasem to moze byc problematyczne).
opcji wiele, zalezy od potrzeb i buzdzetu

tentypborus

New member
Czyli sugerujecie że rozwiązanie z dźwiękiem z odtwarzacza (myślałem o Hyundaiu MBox L110) puszczonym przez Daca (V-dac, Beresford TC-7510) na wzmacniacz będzie słabsze niż puszczone z zewn. karty dźwiękowej lapa (w moim przypadku ESI Maya USB) na wzmacniacz??
Hmm, jakbym jednak zdecydował się na odtw. HD to skupić się na tych pracujących na sigmie??
Możecie przybliżyć w skrócie zagadniene "bitperfect"?? Dzieki

tentypborus

New member
Aha i ten laptop z pokoju obok mam obecnie podłączony do wzmacniacza (MAP-103 Advance Acoustic) 3m kablem puszczonym przez otwór w ścianie z tym że po analogu, bo wzmacniacz nie ma wejść cyfrowych.
Kupując Odtw. i DAC chcę po prostu wyeliminować całodniową pracę kompa i cieszyć się lepszą jakościa obrazu i dźwięku.

grzeseik

New member
1. z komputera bedzie lepiej ;)
2. sigma/realtec - moze pkomp Ci doradzi - zdecydawanie lepiej sie orientuje w tych sprawach
3. bitperfect oznacza, ze urzadzenie (wraz z softem) nie ingeruje w sygnal cyfrowy tylko w niezmienionej postaci podaje go do przetwornika D/A (u Ciebie docelowo do zewn DAC) - czyli nie dorzuca zadnych efektow, nie podbija, nie uwypukla. zgodnosc bit do bita.

analogowo laptop nie jest za dobry zarowno dzwiekowo jak i wizyjnie.
dodajac DAC robisz krok milowy w dziedzinie muzyki.
przydalby sie jeszcze taki krok w stosunku do video. poszperaj czy sa odpowiednie zewnetrzne karty z wyjsciem HDMI zdolne do obrobki HD (wydaje mi sie ze ona powinna odciazyc procesor i nawet stare kompy poradzilyby sobie - ale to nalezaloby sprawdzic).

porzadny player to wydatek na co najmniej 1000zl a i tak pelno z nim klopotow

Do góry