Komputer jako odtwarzacz, czy wymiana na odtwarzacz HD - opinie

tentypborus

New member
Witam! Bardzo proszę o opinie na temat jak w tytule, mianowicie obecnie odtwarzam filmy (gł. dvix, czasami rmvb) i słucham muzyki (mp3 320 i flac) z komputera podł. do TV kablem S-video i do zestawu stereo (advance acoustic MAP-103 i acoustic energy aelite 2) 2xRCA z karty muzycznej. Komputer jest w sąsiedznim pokoju, okablowanie pociągnięte prze ściane jakieś 5m. Myślę o zakupie odtwarzacza multimedialnego, ale potrzebuje pomocy, potrzebuje wiedzy na temat czy:
- odtwarzając filmy z odtw. HD przez HDMI zyskam na jakości obrazu??
- odtw. muzykę z odtw. HD podł. interkonektem (brak wejscia cyfrowego audio) z wzmakiem uzyskam lepszą jakość dźwięku??
- czy odtwarzacze HD różnią się miedzy sobą jakością wyjść analogowych audio??

Proszę o pomoc, z góry dziekuję i pozdrawiam

pro_fill

New member
Bez reklam
z informacji jakie napisałeś, można wywnioskować, że telewizor na jakim odtwarzasz to co najmniej HD Ready [?]
co do dźwięku, niech wypowiedzą się inni, co do obrazu.....
- odtwarzając filmy z odtw. HD przez HDMI zyskam na jakości obrazu??
zyskasz, do pewnego momentu, maksimum jakie osiągniesz, to tyle ile obsłuży twój TV.

pkomp

New member
wyjścia analogowe we wszystkich playerach do 1500 są marne w pysk(lipny przetwornik) - nie spodziewaj się porządnej jakości dźwięku
Obraz będziesz miał lepszy po hdmi i to znacznie ale nie na tej plaźmie która jest dziadostwem - posiada rozdzielczość formatu 4:3 rozciągniętą do 16:9....

więc tak: albo dobra karta dźwiękowa do komputera i pociągnięcie obrazu z komputera przez hdmi(jakaś karta graficzna z wyjściem hdmi)
albo DAC do playera jeśli chcesz porządnego dźwięku
tv do zmiany na full hd

:)

tentypborus

New member
Dzieki za opinie, hmm jeśli chodzi o TV to jestem jego użytkownikiem jakieś 1,5 roku i oglądając w TV cyfrowej kanały w HD obraz mnie zadowala, nie powala jednak jakość odtwarzanych rzeczy z kompa, dlatego myślę o odtwarzaczu HD. Porównując też obraz z mojej plazmy z LCDkami znajomych w podobnym przedziale cenowym na pewno nie mam się czego wstydzić.
pkomp jeśli chodzi o DAC jestem laikiem czy urządzonko w linku dałoby radę??
CYP konwerter DAC AU-D3 audio cyfra/analog 2RCA (1413683032) - Aukcje internetowe Allegro
Zawiódł bym się strasznie gdyby po zakupie odtwarzacza okazało się że muzyczka brzmi gorzej niż w obecnej konfiguracji podłączenia sprzetu.

tentypborus

New member
Aha i czy odczuwalna jest różnica między tym że dźwięk jest ciągniety po kablu 5m z pokoju obok, a tym gdy źródło podłączone by było metrowym interkonektem np. właśnie z odtw. HD

grzeseik

New member
jesli chodzi o muzyke to na pierwszy rzut oka wydaje sie ze tracisz bardzo duzo. fajne kolumienki, przyzwoity piecyk, a zrodlo zupelnie po bandzie :/

jak napisal pkomp dedykowane playery maja strasznie ubogi tor analogowy (czyli to co dostajesz na rca) i nalezaloby pobierac z nich sygnal cyforwy (z tym tez nie zawsze jest dobrze - moim zdaniem pozostan przy komputerze) nastpenie podac go na DAC. to jednak wiekszy wydatek (ten ktory podales moze nie byc wystarczajaco dobry).
inne rozwiazanie to porzadniejsza karta muzyczna do kompa (ale nie ma sie co ludzic ze za 200zl dostaniesz nowa, przyzwoita karte). z tej co masz prawdopodobnie mozesz wypuscic sygnal cyfrowy i po zakupie DACa cieszyc sie lepszym dzwiekiem.
na poczatek z DACow do przejrzenia: V-dac, DAC beresford, r-DAC.
V-daca mozna dosc latwo wyciagnac uzywanego - chyba najlepsza propozycja w dosc niewielkich pieniadzach. jak mieszkasz w wiekszym miescie to moze wypozycz takowy ze sklepu i posluchaj.

rozwiazanie z DAC ma jeszcze jeden plus - 5m interkonekt moze powodowac jakies straty na jakosci sygnalu - szczegolnie analogowym. podanie sygnalu cyfrowo (raczej elektrycznie niz optycznie) moze nieznacznie poprawic te sytuacje.

infinitimind

New member
rozwiazanie z DAC ma jeszcze jeden plus - 5m interkonekt moze powodowac jakies straty na jakosci sygnalu - szczegolnie analogowym. podanie sygnalu cyfrowo (raczej elektrycznie niz optycznie) moze nieznacznie poprawic te sytuacje.

Czyli @grzesiek piszesz, że lepiej jest puścić np 3m USB do DACa i krótki interkonekt? Pytam bo mam podobny problem tylko że z kolumnami które stoją 3m od lapka.

janusz

New member
Bez reklam
Już dla samej poprawy obrazu i komfortu użytkowania warto kupić niedrogi odtwarzacz za 300-400 zł. Co do dźwięku to jak pisali poprzednicy, ale na pewno nie zagra gorzej niż teraz. Jakość będzie na poziomie odtwarzaczy DVD za 150 zł, być może krótsze przewody analogowe dadzą też minimalną poprawę.

grzeseik

New member
Czyli @grzesiek piszesz, że lepiej jest puścić np 3m USB do DACa i krótki interkonekt? Pytam bo mam podobny problem tylko że z kolumnami które stoją 3m od lapka.

mysle ze tak - sygnal cyfrowy ma korekcje bledow, a 3m to dla usb nie problem (podobno znaczne straty zaczynaja sie od 5m dla przyzwoitych przewodow).
drugi powod jest taki ze kabel cyfrowy ma byc ok, a kabel analogowy to juz jest element, krory ma wplyw na brzmienie - czyli warto w to inwestowac (oczywiscie z umiarem i majac na uwadze jakas skale), a im dluzszy tym drozszy...

ze kolumny staja 3m od lapka to nie rozumiem co to za informacja - wazny jest dystans miedzy wzmacniaczem a zrodlem (komputer + dac). (interkonekt laczy zrodlo z wzmacniaczem, wzmacniacz z kolumnami przewod glosnikowy - w razie gdyby cos sie komus pomieszalo ;) )

tentypborus

New member
Dzieki za informacje, karta muzyczna rzeczywiście ma wyjście cyfrowe, jednakże nie jest to karta z wyższej półki (ESI Maya 44 usb), mam też w pokoju z kompem mixer dj-ski soundcraft urei bo troche się bawię muzyką, zastanawiałem się też czy przez niego nie puścić sygnału z kompa który by również zasilał MAPa w salonie ale Urei ma również wyjścia analogowe i nie wiem czy to by miało sens?
Hmm, kupując odtwarzacz HD zależałoby mi na tym żeby komputer nie był włączany po to aby odtwarzać muzykę, czy film.
Podsumowując, odtwarzacz poprawi jakość odtwarzanego obrazu jednakże dźwięk będzie na zbliżonym poziomie, trzeba by zainwestować w przetwornik.

grzeseik

New member
twojej karty nie znam, ale wyjscie cyfrowe to wyjscie cyfrowe. pewnie ze sa lepiej zrobione i gorzej zrobione i ze slychac roznice, ale najczesciej jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz uzywanie slabych przetwornikow analogowych. z tym mikserem mozna sprobowac, kto go tam wie ;)

nie wiem skad przekonanie ze odtwarzacz poprawi jakosc obrazu? niby dlaczego? jak z kompa puscisz sygnal przez hdmi to powinno byc tak samo jak z przecietnego playerka.

tentypborus

New member
nie wiem skad przekonanie ze odtwarzacz poprawi jakosc obrazu? niby dlaczego? jak z kompa puscisz sygnal przez hdmi to powinno byc tak samo jak z przecietnego playerka.

Pisałem chyba na początku że laptop jest podłączony z TV kabelkiem S-Video, nie ma opcji puszczenia przez HDMI (komp wiekowy), dlatego właśnie myśle o odtwarzaczu, obecna jakość obrazu z kompa nie powala:( Dźwięk idzie przewodem połączonym z tym S-Video z wyjścia jack optical z karty muzycznej do 2xRCA w wzmaku (kabel za jakieś 30zł z allegro).

grzeseik

New member
Pisałem chyba na początku że laptop jest podłączony z TV kabelkiem S-Video, nie ma opcji puszczenia przez HDMI (komp wiekowy), dlatego właśnie myśle o odtwarzaczu, obecna jakość obrazu z kompa nie powala:( Dźwięk idzie przewodem połączonym z tym S-Video z wyjścia jack optical z karty muzycznej do 2xRCA w wzmaku (kabel za jakieś 30zł z allegro).

a masz takie wyjscie jak na standardowy monitor komputerowy? sie nazywa DVI (chyba)
jesli tak to dobry efekt przy niewielkich nakladach moze dac zastosowanie przejsciowki dvi -> hdmi. moze warto sprobowac?

janusz

New member
Bez reklam
Dzieki za informacje, karta muzyczna rzeczywiście ma wyjście cyfrowe, jednakże nie jest to karta z wyższej półki (ESI Maya 44 usb), mam też w pokoju z kompem mixer dj-ski soundcraft urei bo troche się bawię muzyką, zastanawiałem się też czy przez niego nie puścić sygnału z kompa który by również zasilał MAPa w salonie ale Urei ma również wyjścia analogowe i nie wiem czy to by miało sens?
Hmm, kupując odtwarzacz HD zależałoby mi na tym żeby komputer nie był włączany po to aby odtwarzać muzykę, czy film.
Podsumowując, odtwarzacz poprawi jakość odtwarzanego obrazu jednakże dźwięk będzie na zbliżonym poziomie, trzeba by zainwestować w przetwornik.
Muszę Cię zmartwić, z tym przetwornikiem to nie jest tak super. Ostatnio miałem okazję posłuchać rDac-a za około 2000 zł i uprzedzam, że trudno o coś sensownego w niższej cenie. Jakośc dźwięku bardzo dobra, ale nie koniecznie lepsza od CD za podobną cenę. Mam wątpliwości czy w toim przypadku wydatek 2000 zł na przetwornik to najlepsze wyjście.

grzeseik

New member
a to dosc odosobniona opinia - wiekszosc recenzji i opisow tego daca porownuje go do odtwarzaczy za 5-7tys...
pozatym rDac kosztuje 1500zl ;)
a jak podawales sygnal do daca?

janusz

New member
Bez reklam
Jeżeli 1500 zł to muszę troszkę sprostować. Osobiście nie podłączałem,byłem na odsłuchach, sygnał szedł przez USB. Odtwarzacz CD zagrał lepiej, ale faktycznie był sporo droższy, natomiast przy tańszych CD-kach (około 2tys.) opinie były dość podzielone. Ewidentną zaletą systemu komputer+rDAC to jakość odtwarzania FLAC-ów "gestych" np. 96/24. Osobiście odpowiada mi taki system, napisałem, że nie jest to takie oczywiste, gdyż obecni na odsłuchach audiofile (Ja się do takich nie zaliczam) raczej kręcili nosem.

grzeseik

New member
oczywiscie co ucho to opinia...
dodam jeszcze ze podobno rDac potrzebuje ok 100h na wygrzanie... oraz mimo ze zastosowano tu patent z dcs na asynchroniczne usb to jednak to najslabsze polaczenie i lepiej uzyc spdif

tentypborus

New member
a masz takie wyjscie jak na standardowy monitor komputerowy? sie nazywa DVI (chyba)
jesli tak to dobry efekt przy niewielkich nakladach moze dac zastosowanie przejsciowki dvi -> hdmi. moze warto sprobowac?

Mam wyjście VGA i z tego co się zdążyłem zorientować to istnieje możliwość połączenia z HDMI przez konwerter, także jest do osiągnięcia obraz wysokiej rozdzielczości z mojego lapa, musze się jeszcze zastanowić nad dźwiękiem, pozdrawiam

Do góry