Kompletuje sprzęt proszę o pomoc

Angeel

New member
Witam

Bardzo proszę doświadczonych użytkowników tego forum o pomoc w moim temacie a mianowicie kompletuje sprzęt najpierw przedstawię Wam to co sobie upatrzyłem.

Powiem tylko, że sprzęt będzie używany do słuchania muzyki z gatunku pop, dance, house i trance oraz do filmów w systemie 5.1.

Głośniki, które upatrzyłem to KLIPSCH RP-280F plus centralny, tyły i sub ale to w dalszej rozbudowie, myślałem jeszcze o modelu KLIPSCH REFERENCE RF-82 II ale dużo osób chwali i poleca ten pierwszy model czyli nowszy, zresztą chyba obydwa zostały wyróżnione nagrodą EISA.

Kolejne pytanie jakie się nasuwa to jaki wzmacniacz te kolumny uciągnie da im kopa myślałem o Harman Kardon HK 980

Na koniec jaki Amplituner byście polecili do kina, myślałem o Harman Kardon AVR370 lub Marantz SR6009.

Reasumując :

KLIPSCH RP-280F (dalsza rozbudowa w późniejszym czasie) + Harman Kardon HK 980 + Harman Kardon AVR370 lub Marantz SR6009.

Bardzo proszę o pomoc czy to dobre zestawienie czy raczej byście coś zmienili ?

Na koniec polecicie jakieś dobre kable głośnikowe i HDMI w rozsądnych cenach myślałem o kablach głośnikowych Audionova a HDMI QED lub AudioQuest.

Bardzo proszę o pomoc z góry wszystkim dziękuję

Pozdrawiam
Angeel

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Harman HK 980 to dobry klocek wydajny prądowo i spokojnie uciągnie te kolumny ,dodatkowo jego charakterystyka jest zbliżona do Klipch ,więc takie zestawienie ma sens
W przypadku amplitunera wybór jest spory - Harman ,Marantz ,Denon ,Onkyo wszystko zależy od preferencji i oczekiwań

Najtańszy sensowny kabel HDMI Techlink ,Bandridge ,Audioquest również robi świetne kable, podobnie jak Inakustik - jest w czym wybierać :)

Ostatnia edycja:

Angeel

New member
Dopiąć na ostatni guzik...

Rozumiem i dziękuję za odpowiedz, proszę mi jeszcze doradzić na, który amp się zdecydować:

- Harman Kardon AVR 370
lub
- Marantz SR6009

Pozdrawiam
Angel

Angeel

New member
Kable głośnikowe i nie tylko

Proszę o pomoc ostatnio natknąłem się na kable głośnikowe firmy Audionova a konkretnie model Equinox, 2x4mm, ekranowany.

Opis i zapewnienia tego kabla są bardzo zapewniające a cenowo jest bardzo dobrze.
A co o tym Wy sądzicie może ktoś z Was posiada taki kabel i może podzielić się opinią na jego temat oraz jakie Wy kable głośnikowe polecacie i przyzwoitych cenach z góry dziękuję i czekam na odpowiedz.

Wiem, że też ta firma Audionova posiada w sprzedaży kable Optyczne, Coaxialne i HDMI co o tym myślicie warte są zwrócenia uwagi i kupienia ?.

Pozdrawiam

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Miałem przyjemność rozmawiać z właścicielem tej firmy ,kable są robione starannie i dużą wagę przykłada się też do pomiarów .Faktem jest, że te przewody rzadko trafiają do testów, ale myślę ze warto zwrócić na nie uwagę

Dobre doświadczenie mam z kablami Inakustik są dobrze zrobione,ładnie grają i nie są bardzo drogie. W ogóle jeżeli chodzi o przewody to wybór jest naprawdę duży ,bardzo dużo zależy od ceny jaką możesz przeznaczyć na zakup kabla .Jeżeli podasz jakieś granice wtedy będzie łatwiej coś zaproponować :)

Angeel

New member
Mały problem a może i duży nie wiem co robić...

Posiadam Amplituner Harman Kardon AVR 370 i Wzmacniacz Harman Kardon HK 980 problem jest w podłączeniu tego ze sobą a w sumie rozchodzi się o sterowanie głośnością.

Najpierw połączyłem tak z pre-out ampli AVR 370 poprowadziłem kable do wzmacniacza HK 980 do pre-out oraz głośniki frontowe do HK 980, głośniki tylne, sub-a i centralny podłączyłem do gniazd głośnikowych w ampie AVR 370 ale niestety fronty nie grały tylko sub, centralny i tyły.
Wiem, że na takim połączeniu możliwa by byłą regulacja głośności z jednego pilota.

Nie zostało mi nic innego jak takie połączenie:

Tylne, centralny i sub podłączyłem normalnie do gniazd głośnikowych w ampie AVR 370 a fronty zostały pod wzmacniaczem HK 980.

Z pre-out amplitunera AVR 370 poprowadziłem kable z wyjść front L i front R i podłączyłem to do wejścia aux we wzmacniaczu HK 980

W ten sposób jak gra stereo wszystko bez zmian, jak kino domowe włączam amplituner i wzmaka.

Minus takiego rozwiązania to fakt, że mam teraz dwa sterowania głośności w ampli i we wzmaku.

I tutaj jest moje pytanie czy można połączyć to razem ze sobą tak aby głośność była sterowana jednym pilotem ?.

Wiem, że inni to moją jakoś połączone i używają jednego pilota do sterowania głośnością a nie dwóch, czy może jednak mój wzmak czegoś nie ma, że nie mogę tego tak połączyć ?

Bardzo proszę o pomoc o jakieś wskazówki jak to połączyć, ustawić jeśli to jest w ogóle możliwe.

Pozdrawiam

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
O wiele lepiej jak integra ma już main in. HK990 lepiej się w tym sprawdzi ale brak, a po drugie sporo kosztuje.

Do góry