Komplet do 3000zł Yamaha + jamo s606 ?

Ethar

New member
Taka mała uwaga, to ktoś w ogóle widział płytę blu-ray, na którym dźwięk nie jest zapisany w postaci jednego z formatów HD? :D
Kolejna rzecz. Jeżeli mamy możliwość podłączenia przez HDMI to wybieramy to połączenie niezależnie czy ma być przesyłany tylko strumień audio czy też video i audio. Optyk to ostateczność, gdy nie mamy innej możliwości.

KaDet

New member
Taka mała uwaga, to ktoś w ogóle widział płytę blu-ray, na którym dźwięk nie jest zapisany w postaci jednego z formatów HD? :D

Oczywiście, że są - sprawdź sobie np. na Allegro. Jest wiele filmów na BR gdzie ścieżka dźwiękowa to po prostu DD 5.1 lub DTS 5.1. Są też takie w których ścieżka oryginalna to DTS HD 5.1 a już ta z lektorem to np. DTS 5.1.

Kolejna rzecz. Jeżeli mamy możliwość podłączenia przez HDMI to wybieramy to połączenie niezależnie czy ma być przesyłany tylko strumień audio czy też video iaudio

tyle, że w większości urządzeń zewnętrznych znajdziemy tylko jedno wyjście HDMI a więc jeśli chcemy podłączyć niezależnie TV i Ampli musimy skorzystać również z optyka lub coaxiala.

Optyk to ostateczność, gdy nie mamy innej możliwości.

a to niby dlaczego? (piszesz tak jak by to było połączenie najgorsze z możliwych).

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Napisał Ethar
Optyk to ostateczność, gdy nie mamy innej możliwości.

Również się z tym nie zgodzę. Jakość po optyku bedzie taka sama jak po HDMI, oczywiście nie mówię tu o formatach HD, bo te tylko po HDMI. Jeśli ktoś posiada DVD to nie ma znaczenia czym podłączy bo i tak nie odtworzy dźwięku HD. Tak od siebie dodam że dla mnie pewniejsze było zawsze podłączenie po optyku - zero problemów. Jak mam podłączone po HDMI to czasami jak w odwrotnej kolejności włączę urządzenia to potrafi nie zatrybić dźwięk.

Ethar

New member
Jeśli tak, to wyjątkowe wybryki natury. Pominę już fakt, że w sytuacji połączenia przez HDMI i SPDI/F wypadałoby zmieniać wejście audio w zależności od materiałów audio. Jak dla mnie chora idea.

A nie lepiej wszystko podłączyć bezpośrednio do amplitunera i wykorzystać funkcję HDMI passthrough? Jak na mój gust to najlepsza opcja. Chyba, że ktoś ma fioła na punkcie zużycia energii vide amplitunery Onkyo, które w tym trybie zżerają jej co nieco.

Nie jest najgorsze, ale na pewno gorsze niż HDMI i w kontekście konfiguracji, którą komplikuje i dodaje dodatkowy kabel do istniejącego kłębowiska np. w przypadku dekodera n-ki, a także w kontekście możliwości przesyłania skompresowanych ścieżek HD lub nieskompresowanych wielokanałowych ścieżek.

Specyfikacja HDMI powstała nie bez kozery. Ma uprościć połączenie wszystkich komponentów kina domowego oraz zaradzić ograniczeniom istniejących połączeń np. SPDI/F.

Przy czym w kontekście odtwarzaczy DVD, które posiadają wyjście HDMI dodatkowe połączenie optykiem też nie ma sensu, bo strumień audio można przesłać jednym kablem poprzez HDMI, a nie przy pomocy osobnych kabli dla strumieniu audio i video. Po co utrudniać sobie coś co można sobie uprościć?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przy czym w kontekście odtwarzaczy DVD, które posiadają wyjście HDMI dodatkowe połączenie optykiem też nie ma sensu, bo strumień audio można przesłać jednym kablem poprzez HDMI, a nie przy pomocy osobnych kabli dla strumieniu audio i video. Po co utrudniać sobie coś co można sobie uprościć?

Pewnie że tak, bo i tak ogląda się przeważnie filmy przez KD. Mnie osobiście właśnie boli to zużycie prądu w Onkyo, dlatego tak nie podłączam. 30W przez miesiąc 24h na dobę trochę kosztuje, szczególnie jak się mieszka na swoim i opłaca rachunki:) Ja właśnie DVD mam podłączone HDMI do ampli ale już dekoder N podłączyłem optykiem bo nie zawsze słucham dźwięku przez KD.

KaDet

New member
Jeśli tak, to wyjątkowe wybryki natury. Pominę już fakt, że w sytuacji połączenia przez HDMI i SPDI/F wypadałoby zmieniać wejście audio w zależności od materiałów audio. Jak dla mnie chora idea.

Jeśli źródło sygnału (np. DVD) nie obsługuje AUDIO HD to nie ma potrzeby nic zmieniać (optyk czy coaxial wszystko obsłuży), tak samo z dekoderem telewizji SAT/DVB-T - każdy chyba wie ile stacji nadaje ścieżkę dźwiękową z rodziny Audio HD.

A nie lepiej wszystko podłączyć bezpośrednio do amplitunera i wykorzystać funkcję HDMI passthrough?

Może i lepiej ale pomijając, że nie wszystkie ampli to obsługują to i tak wiele z nich wymaga pozostawienia przed wyłączeniem na odpowiednim wejściu a to już jest trochę upierdliwe.

Pewnie moglibyśmy tak dyskutować bardzo długo a to po prostu dlatego, że każdy ma swoje za i przeciw i tak naprawdę prawda jest gdzieś pośrodku. Ja u siebie stosuje zarówno jedno rozwiązanie jak i drugie a mianowicie Blu-Ray podpięty jest przewodem HDMI przez amplituner (zawsze oglądając film lub słuchając muzykę i tak uruchamia się ampli no i to całe Audio HD) natomiast dekoder telewizji satelitarnej połączony jest bezpośrednio z TV przewodem HDMI a dodatkowo optyk do amplitunera (z telewizora bez amplitunera korzystam często więc dla mnie to dużo łatwiejsze a Audio HD? - każdy wie jak jest). Czy to zwiększa ilość przewodów? no tak zwiększa, że przy trzech urządzeniach zewnętrznych (taka średnia) mamy ich więcej o dwa.

Jest jeszcze jedna zaleta podłączenia urządzeń niezależnie do TV: każde urządzenie zajmuje inne wejście HDMI do telewizora a przez to mamy możliwość dla każdego z wejść przypisać inne ustawienia w telewizorze (np. DVD to jakiś tam "Film", dekoder to np. "Dynamiczny" itp.)

Pzdr.

och666

New member
Kurcze , dziekuje wszystkim serdecznie za rady:) teraz już wiem jak to najlepiej rozwiązać:) a jeszcze mam pytanie ( wiem wiem zabrzmię jak "pirat":p ) chodzi mi o to czy jeśli na próbę ściągnę jakiś film w HD ( zazwyczaj na torrentach zajmuja kilkanaście GB) to czy jeśli odpalę go przez USB w tv to będzie to właśnie to Audio HD ?

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i życzę wszystkim Wesołych Świąt ! :)
Pozdrawiam Mateusz:)

Ethar

New member
Zależy od tego czy ścieżka audio HD znajduje się w kontenerze mkv.
Nie jest to takie częste, ale są takie przypadki.
Druga sprawa, że z tego co mi wiadomo telewizory nie posiadają dekoderów ścieżek audio HD. Na pewno większość potrafi dekodować tylko ścieżki Dolby Digital (AC-3).

och666

New member
Mam jeszcze jedno pytanie ;) zdaje sobie sprawe ze jestem meczacy no ale musze:p

Czytam ta instrukcje od yamahy i czytam i ustawiam i nie moge jakos optymalnie ustawic tego dzwieku... jak ustawiłem według mikrofonu YPAO to dzwiek jest duzo ciszej niz na GEQ i basu praktycznie nie ma no i tu moje pytanie , co powinienem zrobić albo jak optymalnie ustawić korektor żeby dziwek był dobrej jakosci i z głębszym basem ( tak wiem ze nie mam suba ale te niskotonowe glosniki chyba tam nie sa dla picu :p ) bo czytajac nstrukcje mam wrazenie nie znam języka polskiego ;)

licze na was i z gory dziękuje :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zobacz jak masz ustawione odcięcia Hz. Może tak być że kalibracja ustawiła ci odcięcie na frontach. W twoim przypadku sub na Off. Front na full bad. Niby to logiczne ale nieraz można przeoczyć. W Yamaszce jest też tak że niskie można skierować albo na front, front + sub, sub, więc musisz mieć wszystko na front. Reszta jeśli chodzi o bas to różnego rodzaju podbicia.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli nie masz suba to ustawiasz fronty na Large, surroundy na small i w zalezności od pasma jakie przenoszą, tak ustawiasz crossover w ampli czyli np. tylne kolumny przenoszą od 60Hz to na tyle też możesz je odciąć w ampli lub minimalnie wyżej . Tak samo odcinasz centralny. Fronty pozostają na full band. LFE dajesz na Front

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry