POJĘCIA BLADEGO NIE MASZ !!!natomiast jeśli chodzi o impedancję to jeśli Twój Harman rzeczywiście na wyjściu ma tylko 8 ohm ( a nie 4-8 )to nie szukaj kolumn o impedancji 4 ohm.Bo w kolumnach bardzo często dochodzi do spadków impedancji i może się okazać ,że z deklarowanych 4 ohm kolumny jest nawet poniżej 3. A to prosta droga do uszkodzenia stopnia mocy Twojego ampli.
Natomiast jeśli wzmacniacz ma na wyjściu 4 ohm to bez problemu możesz podłączyć zestawy 8ohm.Nic się nie stanie poza tym ,że będą ciszej grały niż kolumny 4 ohm
Dawno temu chyba w 1998r bawiłem się w kino domowe i miałem aplituner Onkyo w specyfikacji była podana moc dla kolumn 8 ohm podłączałem do niego kolumny z małej wieży Philipsa 3 ohm i NIGDY powtarzam NIGDY nie doszło do żadnego uszkodzenia jedyną oznaką było że amplituner był cieplejszy Harmany słyną z dużej rezerwy prądowej W zamierzchłych czasach można było spotkać tabliczki informujące o tym że dane urządzenie może współpracować np z impedancją 8 ohm ale to też się odnosiło do wyjątkowo cherlawych klocków obecnie nikt sobie tym głowy nie zawraca. Podobne "legendy" krążą w internecie np na temat kolumn Dynaudio jakie to one są trudne do wysterowania Parametr SPL też jest naciągany producent pisze że jest np 87 db a okazuje się że wynosi 84db więc to też nie powinno być decydującym kryterium wyboru