Mialem mozliwosc takiego porownania moich JBL 280 - wielka kolumna, 2x16.5 woofer z B&W CM1, maly monitorek. Podlaczone do NADa 356, Bowersy osmieszyly JBL pod kazdym wzgledem. O jakosci dzwieku nie bede pisal bo to przepasc ale BAS jeden maly wooferek robil lepsza robote niz 2x16.5 w JBL wiec nie zawsze rozmiar ma znaczenie a jakość danych podzespolów. Jesli mała kolumienka kosztuje 1500zl i duza kolumna tyle samo gdzie w tej pierwszej masz 2-3 razy mniej obudowy i tylko dwa glosniczki a w tej drugiej 4glosniki + wielka obudowe to w ktorej beda lepsze podzespoly? Czysta ekonomia, nie ma tak ze ktos daje za pół darmo to samo. Możesz kupic auto klasy premium za 150 tys zl gorzej wyposazone i odp. modelowy marki nie premium tez za 150 tys zl ale z o wiele bogatszym wyposazeniem. Tylko, że ten drugi model bedzie wykonany z odp. gorszych materialów. Nie wiem czy mam racje ale wydaje mi sie ze dla Ciebie liczy sie przedewszytkim efekt wow - musi być wielkie, napakowane wszystkim a jakość to sprawa mniej istotna.