kolumny na salon 25m2 do 3000 zł

dropzonet

New member
Witam,
Poszukuję frontów, które zagrają ładnie w moim salonie ok 25 m2. Jestem skłonny wydać do 3000 zł.
potem chce rozbudować do na potrzeby kina domowego 5.1
Posiadam Pioneer 316sx - stary model, też zastanawiam się nad wymianą na coś nowszego.

Czekam na porady znawców tematu.

Ps. ostatnio odsłuchałem jbl es 100 przy innych kolumnach i brzmiały epicko, przy nich inne kolumny jak by nie grały wszystkich dźwięków (stały tam chyba koda, sony i jbl es 80 o dziwo tez grały przy nich strasznie) Co o tym sądzidzie, warto wchodzić w jbl es? a może jakieś z nowszej serii ?
Poradźcie !!!
Pozdro

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Są zwolennicy i przeciwnicy JBL. Jak dla mnie to po pierwsze ES 100 za duże do tego metrażu, a i do muzyki ja osobiście bym wybrał albo inną serię JBL albo coś innego producenta. Ale najwazniejsze żeby to Tobie się podobało. Do tych kolumn potrzeba naprawde solidnego pieca żeby je wysterowac, a przy tym Pioneerku to nawet nie prykną:) Nie dziwię się że przy kolumnach Koda czy Sony wypadły super. Jeżeli chcesz posłuchaj sobie: Monitor audio BX 6, Monitor Audio MR 6, Roth Oli 40, JBL Studio 190, Paradigm Monitor 9 v.7, Klipsch RF 62, Taga Platinum F80/100, Dali Zensor 7, Dali Lektor 6. Zastanów się nad wymianą ampli.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że warto. Najlepiej jest tak jak zrobiłeś czyli odsłuchać. Sam wiesz już jak Ci "leżą ". Napisz do Blackninja to jeszcze będziesz zadowolony z oferty.

dropzonet

New member
- es100 grały pięknie, dźwięk reszty był stłumiony, jak by przez skarpete, nie wiem czy to przez te kopułki tytanowe, ale es 80 niby też takie mają, a grały podobnie jak reszta,
- duze - to prawda ale jak to ma być cena za dźwięk to biore !
- mój pioneerek ma 100W/ kanał (RMS) i 8 omh, kolumny też zbliżonej mocy, i co nie pociągnie ? czy chodzi o to że jakością dźwięku odstaje ?
- w sklepie grały przy harman/kardon jakiś nowszy model

dropzonet

New member
zapomniałem dodać, że max 30 cm od ściany moge je ustawić, czy to znaczy że mam szukać takich które kanał wylotowy basu mają z przodu ?

maniekn274

New member
Bez reklam
nie koniecznie-moje stoją dokładnie 37cm od ściany i jest ok.To żależy od całego zaadoptowania pomieszczenia żeby bas nie dudnił,a nie tylko od odległości od ściany.ale faktem jest że im dalej tym lepiej.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
- es100 grały pięknie, dźwięk reszty był stłumiony, jak by przez skarpete, nie wiem czy to przez te kopułki tytanowe, ale es 80 niby też takie mają, a grały podobnie jak reszta,
- duze - to prawda ale jak to ma być cena za dźwięk to biore !
- mój pioneerek ma 100W/ kanał (RMS) i 8 omh, kolumny też zbliżonej mocy, i co nie pociągnie ? czy chodzi o to że jakością dźwięku odstaje ?
- w sklepie grały przy harman/kardon jakiś nowszy model

Koda czy sony to nie ta klasa żeby porównywać je z tymi JBL. Druga sprawa to że kolumny mogły byc nie wygrzane, dlatego zagrały te JBL ES 80 i 100 całkiem inaczej. Pomijam oczywiście kwestię basu, a odnoszę się do tej skarpety jak to okresliłeś. Niewygrzane kolumny graja właśnie tak asekuracyjnie, jakby bały się rozwinąć. Te 100W na kanał to tylko na papierze, przy podłączeniu 5 +1 drastycznie ta wartość spada. Z tego co widzę Twój ampli pobiera 320W z sieci, to skąd się weźmie 5 x 100W?:) Dla przykładu kiedyś koledzy posiadający Onkyo 609 testowali miernikiem, i przy 5 kolumnach i subie wyszło chyba ok 50W-60W na kanał (jesli dobrze pamiętam), tylko Onkyo ma pobór 610W. Co do kolumn to nie parz kategoriami im większe tym lepsze, bo gdyby tak było to każdy niezależnie od metrażu by wstawił największe kolumbryny jakie producent wypuścił. W salonie masz specjalnie adaptowane pomieszczenia oraz dobrane inne komponenty toru audio, dlatego jeżeli się upierasz przy tych ES 100 to najlepiej by je było przetestować w domu. Uważam że będą za duże a ampli za słaby, ale to Twoje pieniądze i wybór:D Osobiście bym wolał coś z tych co podałem niżej, bardziej muzyczne. Te JBL jak dla mnie grają bardziej dyskotekowo i efekciarsko, zależy tez jakiego repertuaru na nich bedziesz słuchał. Te 37cm od ściany spokojnie wystarcza przy dobrej klasy kolumnach.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Witam,
Poszukuję frontów, które zagrają ładnie w moim salonie ok 25 m2. Jestem skłonny wydać do 3000 zł.
potem chce rozbudować do na potrzeby kina domowego 5.1
Posiadam Pioneer 316sx - stary model, też zastanawiam się nad wymianą na coś nowszego.

Czekam na porady znawców tematu.

Ps. ostatnio odsłuchałem jbl es 100 przy innych kolumnach i brzmiały epicko, przy nich inne kolumny jak by nie grały wszystkich dźwięków (stały tam chyba koda, sony i jbl es 80 o dziwo tez grały przy nich strasznie) Co o tym sądzidzie, warto wchodzić w jbl es? a może jakieś z nowszej serii ?
Poradźcie !!!
Pozdro
ES100 to kawał kolumny dla tych którzy wiedzą czego chcą od dźwięku. Możesz śmiało popatrzeć na JBL Studio 190, 580, 590 tylko cena już.

Do góry