Kolumny efektowe w 7.1

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
powoli wymieniam swój zestaw kina. Obecnie śmigam na Denonie 2809 oraz Panasonicu BR 35. Teraz kolej na głośniki i tv. I tu mam problem. Chciałbym zestaw 7.1 i zastanawiam się czy na głośniki efektowe lepiej dać typu dipolowego czy tradycyjne?? I czy wszystkie 4 jednakowe czy może wymieszać 2 dipole i 2 tradycyjne?? Co polecacie, jakie macie doświadczenie w tym temacie??
Podobno dipole dają lepsze rozproszenie dźwięku i lepiej sprawdzają się w kinie a tradycyjne lepiej przy mużyce i lepsza lokalizacja.

steeze

steeze
Pomagam
VIP
Cześć,

wg mnie dużą rolę tu odegra rozplanowanie pomieszczenia i to jak będziesz mógł rozstawić kolumny.
Tak jak zauważyłeś istotne też jest to, czy będziesz dużo słuchał muzyki.

Myślę że sporo także może zależeć od twojego ucha i preferencji ;)

Pozdrawiam.

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
masz zestaw 5.1 czy 7.1??
Co do rozstawienia to zgodnie "z wytycznymi", 2 na bok i 2 na tył. Producenci raczej zalecają dipole. W kinie na pewno bedzie super tylko jak przy muzie np. 7CH STEREO?
I jeszcze jedno: o ile dobrze pamiętam gdzieś kiedyś czytałem o głośnikach efektowych, w których można było przełączać tryb z dipolowego na monopolarny, są takie??

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rami321

New member
chodzi o przęłączanie z dipolowego na bipolowy, czyli albo głośniki promieniują w fazie albo w przeciwfazie

don111

Banned
jak masz możliwość to na surround i surround back wybierz dipole - bedą lepsze efekty w filmach i koncertach

Audioman

New member
Tak mam w domu wersje 7.1 i juz teraz nie wyobrazam sobie przesiadki na 5.1. Szczegolnie jezeli ktos dodatkowo wykorzystuje sprzet do gier. Nie przesadze jak powiem ze 40% dzwiekow jest generowane przez tylne wlasnie glosniki . Swietny efekt :) Polecam :D

Ach Monitor Audio BRFX maja mozliwosc przelaczenia z bipoli na dipole :D U mnie pracuja w systemie dipolarnym - lepszy efekt

Do góry