Kolumny do Yamahy RX-V767

J4r00

New member
Zamierzam w najbliższym czasie zakupić amplituner 767. Koncepcja jest taka: kupić w miare dobre fronty stereo, tak żeby można było posłuchać muzyki i do tego głośnik centralny, sub i tyły (do zabudowy w suficie).
Pomieszczenie to ok. 6x5 m, fronty będą stały na krótszej ścianie, w pomieszczeniu jest też przejście do kuchni i na schody, więc jest gdzie pogubić się z dźwiękiem ;-)
Myślę, że podział w użytkowaniu będzie 70% kino i 30% muzyka (głównie rock, trochę klasyki).

O ile z wyborem ampli poszło mi w miarę szybko, to zupełnie gubię się w głośnikach. Poradźcie coś w okolicy 1000 za kolumnę frontową, tak żeby to grało z ampli i dało radę w pomieszczeniu. Myślałem trochę o Kodzie 5300 F, Elac FS68 lub FS 127 lub komplecie Taga Harmony 600.

mario1969

New member
Co prawda każda sroczka swój ogonek chwali dlatego polecę sprzedawane przez jednego z forumowiczów pudła jeszcze na gwarancji ,,, MAGNAT QUANTUM 605 __Jak nowe!__ KOMPLET! (1244071274) - Aukcje internetowe Allegro wiem jak grają z yamahą wide mój podpis i uważam że jest to poprane zestawienia. Może jeszcze zejdzie z ceny na ok 1199. Oczywiście Monitor audio gra wg niektóry lepiej jednak przypuszczam że cena 1.000 jest za sztukę jeżeli za dwie to biorę do odsłuchów najwyżej pozbędę się AE evo three. pozdr MW

J4r00

New member
Niestety oprócz spraw techniczno-muzycznych ogranicza mnie poczucie estetyki mojej żony ;-)
Zaakceptuje tylko coś w stylu ciemnego drewna a la meranti czy wenge lub tytan/szary. I strasznie mi się zawęziło pole wyboru :-(
A te na allegro i większość to czereśnia, strasznie popularny kolor.

PeterMac

New member
Bez reklam
zeby z powodu koloru zaweżać sobie wybór kolumienek ehh, to tak jakby kupować samochód stawiając pierw na kolor :) kazdy producent ma tam do wyboru kilka kolorów oklein to zawsze idzie cos dobrać, poza tym żona nie powinna sie wtrącać w sprawy sprzętu hehe ja tak uważam bo sie po prostu nie zna.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
MA BR 6 Mają ekstra recenzję. I do tego modelu ampli i potrzeb będzie super.

Ostatnia edycja:

J4r00

New member
Znalazłem coś, co podoba się mojej żonie, recenzje są niezłe, muszę jeszcze teraz odsłuchać. Co myślicie o tym zestawie: FS127 + BS123 + CC121 i sub 111.2 ESP?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
między nie są złe a są rewelacyjne - jest spora różnica. Design to sprawa bez dyskusyjna.
To sprawdź Classia Infinity - te są extra.

J4r00

New member
Dzisiaj byłem na odsłuchu. Słuchałem zestawu Elac FS127+ BS123 + CC121 i sub 111.2 ESP i dla porównania B&W 684+686+HTM62+ASW610.
Kurde, no słychać różnicę... Nawet ja zupełny laik usłyszałem zupełnie inną gitarę. Poprosiłem o zmianę z powrotem na Elaci i jakby ktoś soprany zasłonił papierem. Czyli poeta-audiofil powiedziałby pewnie coś a analityczności dźwięku w górnym zakresie. Tak czy inaczej, negocjuję z żoną kolor wenge w B&W i musze chyba zacząć pracę nocami, żeby zarobić na zestaw ;-)

michal167

New member
Witam, przepraszam że odgrzewam tak stary temat ale mam dylemat bo też podjąłem decyzje o zakupie Yamahy RX - V767 i chciałbym dobrać jakieś dobre głośniki. Nie chciałbym jednak ogromnych kolumn, max wysokie do 50cm (dwie sztuki + sub).

Chyba, że macie jakieś inne propozycje to śmiało :)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Do góry