Kolumny do Denon M39

wikanna

New member
Z góry przepraszam za ew. niefachowe określenia :)

Od ok. roku posiadam Denon M39 .
Chciałam w tym małym zestawiku zmienić kolumny . Oczywiście na takie, żeby była odczuwalna róznica - na plus - w odsłuchu.
Nie jestem audiofilem , ale jednak czegoś mi brakuje w tych aktualnych kolumnach. Nie umiem tego sprezyzowac dokładnie... może czystości w brzmieniu ? Chyba tak :)
I jeszcze taka uwaga. Gdy chcę słuchac muzyki głośniej , mam wrażenie, że aktualne kolumny z lekka "charczą" . Czy to może oznaczać, że sa za słabe ?

Byłabym wdzięczna za podpowiedzi , wraz z konkretnymi modelami kolumn, które pasować będa (parametrami) do Denon M39 i będą jednak lepiej grały niż te fabrycznie dołączone.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki :)

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Slyszalem tego Denka z glosnikami Q Acoustic Q2020 i brzmial bardzo fajnie. Tylko trzeba pamietac, ze akurat te glosniczki maja bas reflex z tylu i zawsze trzeba dac im malutka przestrzen na oddech.

MKa11

New member
Praktycznie wszystko będzie grało lepiej od "fabrycznych". Jeżeli nie ma za dużo miejsca za głośnikami to warto wybrać coś z bass-reflexem z przodu, ja mam KEFy Q1. Blackninja na pewno doradzi coś z nowych zestawów, kwestia dobrania budżetu/warunków.

wikanna

New member
NIestety, nie mam mozliwości odsunięcia od ściany tylnej. Max. odległość tylnej ścianki kolumny od ściany pokoju to ok. 20 cm ... niestety.

Pokój ma ok. 16,5 m2.
Budżet , powiedzmy 1000 - 1300 zł za komplet.

I jeszcze... nie bardzo się znam na parametrach , ale ponoć kolumny powinny byc dopasowane (jeżeli mogę to tak określić) do wzmacniacza , jeżeli chodzi o impedację, czyli omy.

collider

New member
Bez reklam
Black dobrze pisze acz mi np. chodzilo o to by glosnikow z dziurka z tylu nie dostawiac bezposrednio do sciany. 20 cm spokojnie wystarczy.

wikanna

New member
Dziękuję Panowie :)

A gdyby tak jeszcze jakieś przykłady kolumn , którymi warto byłoby się zainteresować, a które będą pasować do Denonka M39 .... byłabym wdzięczna za takie informacje :)

Theng

New member
A dostępne w dobrej cenie Monitor Audio BX2 nie zagrały by już dużo lepiej?
Bass Reflex z przodu, wyśmienite oceny jakości dźwięku.
Sam zastanawiam się nad zakupem tych kolumn do zestawu Denon 109.

MKa11

New member
Biorąc pod uwagę aktualną cenę BX2 to jest świetne rozwiązanie, jakiś czas temu skompletowałem je z CEOL-9 i użytkownik jest bardzo zadowolony.

wikanna

New member
Małe pytanko laika :)

Aktualne kolumny od Denona , wg specyfikacji , maja impedancję 6 Ohm.

A przykładowo kolumny Monitor Audio BX2 maja 8 Ohm.
Czy nie będzie tu jakiegoś "zgrzytu" podłączając je do Denona M39 ?

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
:) Dowiedziałem się , po napisaniu , że to płeć piękna :)
Ale , tak się mówi ,,Bedzie Pan zadowolony,,

Ale , wracając do głośników , to starsze konstrukcje mające duszę .

Do góry