reptor napisał:
Monitor Audio sluchalem ale br5 calkiem ladnie graly tylko malo basu i energi przy mocniejszych rytmach , do klasyki i wokalnej super ale w ostrzejszym rocku cos jakos bez przekonania.moze wyzsze modele lepiej. a co sadzicie o paradigmach 9v5?warte swojej ceny?pozatym chcialbym poczuc troche wiecej przestrzeni ,a nizeli to ma miejsce z jbl e60.
jedne mam a MA (tylko większe BR6) miałem w domu przez prawie tydzień i mogę powiedzieć, że Paradigmy 9v5 grają bardzo podobnie do MA jeśli chodzi o barwę dzwięku, tylko ogólnie więcej emocji (więcej góry i ciut więcej dynamiki)... przewaga MA wychodzi przy spokojniejszych utworach, bardziej znikają w tle, dzwięk jest bardziej "płynny" (tak jakby za delikatną mgiełką), Paradigmy mają ciut lepszą separację dzwięków, każdy drobny dzwięk słychać precyzyjniej np w ambientowych utworkach albo w ostrzejszej muzyce rocko-podobnej (np "chropowate" gitary)
ale generalnie to są niuanse...
http://j2k5.wrzuta.pl/audio/axYQuaNQK6S/era_-_impera
w przypadku MA ważny jest naprawdę mocny wzmacniacz, nie ma co łudzić się że zagrają dobrze z amplitunerem bo nie pokażą więcej niż 70% możliwości), może być jasno grający - do Paradigmów lepszy o bardziej ocieplonym brzmieniu
a jeśli chodzi o przestrzeń to JBL i tak kuleje mocno pod tym względem więc czego byś nie wybrał to różnicę poczujesz na pewno, tym bardziej że e60 podobno są najgorsze z tej serii