kolumny do 4 tys.

reptor

New member
Prosze o porade co do wyboru kolumn aktualnie e60 jbl-a.Moze zaczne co mi nie pasuje w tych kolumnach ktore posiadam a graja one z hk 245:
1.bas -rozlazly malo kontrolowany.
2.braki w srednicy
3.malo energi i mocy

mysle aby na pre-out podlonczyc jakis wzmacniacz ale najpierw zmiana kolumn,chodzi mi o kolumny frontowe

Banned
Hmm a jakiej muzyki sluchasz i jak procentowo wykorzystujesz do muzyki, filmow i byc moze gier ?

Ostatnia edycja:

soplus

Active member
Bez reklam
Ja mam do AVR 255 podpięte MA RS8 i jestem zadowolony (bardziej niż z HK), fakt, że teraz zdrożały, w styczniu płaciłem poniżej 4k za parę.

matias2004

New member
Te MA dosc dobre sa , ale ja bym wzial cantony chrono , maja dokladnie odwrotnie niz to w punktach co ci nie pasuje w jbl.

reptor

New member
Powiem szczerze, ze nie odsluchiwalem nigdy cantonow ,a jaki model bylby odpowiedni do tego pomieszczenia? pomieszczenie dosc wysokie ok 3.5 m. Monitor Audio sluchalem ale br5 calkiem ladnie graly tylko malo basu i energi przy mocniejszych rytmach , do klasyki i wokalnej super ale w ostrzejszym rocku cos jakos bez przekonania.moze wyzsze modele lepiej. a co sadzicie o paradigmach 9v5?warte swojej ceny?pozatym chcialbym poczuc troche wiecej przestrzeni ,a nizeli to ma miejsce z jbl e60.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
reptor napisał:
Monitor Audio sluchalem ale br5 calkiem ladnie graly tylko malo basu i energi przy mocniejszych rytmach , do klasyki i wokalnej super ale w ostrzejszym rocku cos jakos bez przekonania.moze wyzsze modele lepiej. a co sadzicie o paradigmach 9v5?warte swojej ceny?pozatym chcialbym poczuc troche wiecej przestrzeni ,a nizeli to ma miejsce z jbl e60.
jedne mam a MA (tylko większe BR6) miałem w domu przez prawie tydzień i mogę powiedzieć, że Paradigmy 9v5 grają bardzo podobnie do MA jeśli chodzi o barwę dzwięku, tylko ogólnie więcej emocji (więcej góry i ciut więcej dynamiki)... przewaga MA wychodzi przy spokojniejszych utworach, bardziej znikają w tle, dzwięk jest bardziej "płynny" (tak jakby za delikatną mgiełką), Paradigmy mają ciut lepszą separację dzwięków, każdy drobny dzwięk słychać precyzyjniej np w ambientowych utworkach albo w ostrzejszej muzyce rocko-podobnej (np "chropowate" gitary)
ale generalnie to są niuanse...
http://j2k5.wrzuta.pl/audio/axYQuaNQK6S/era_-_impera

w przypadku MA ważny jest naprawdę mocny wzmacniacz, nie ma co łudzić się że zagrają dobrze z amplitunerem bo nie pokażą więcej niż 70% możliwości), może być jasno grający - do Paradigmów lepszy o bardziej ocieplonym brzmieniu

a jeśli chodzi o przestrzeń to JBL i tak kuleje mocno pod tym względem więc czego byś nie wybrał to różnicę poczujesz na pewno, tym bardziej że e60 podobno są najgorsze z tej serii

Ostatnia edycja:

reptor

New member
Dzieki wszystkim teraz na dniach pozostalo wyruszyc w odsluchy i wybrac cos .jeszcze raz dzieki.:)

Do góry