kolumny+apli

darasajjj

New member
Witam,

Szukam apli i kolumn, na poczatek dwie kolumny frontowe, potem bede dobieral 3 dodatkowe do kina domowego i suba.
Zalozenia:
- muzyka 60%, filmy 30%, xbox 10%
- pokoj 24m2
- muzyka bardzo rozna, przewazne chillout, jazz, ale od czasu do czasu rock, techno itp
- jestem esteta wiec wazny jest wyglad kolumn
- wazne, zeby apli mial wejscie USB na pena z mp3 (blu raya tez zamierzam dokupic pozniej)
- jesli chodzi o bas to cenie sobie raczej subtelny, ale mocny niz wyrywajacy wlosy na glowie sasiadom

budzet to okolo 2500

Na razie mysle nad dwoma kolumnami jamo s606 (mam miejsce na ich odstawienie od sciany) plus denon avr1612/yamaha 471

ps.1 przesluchiwalem w sklepie heco victa 601 i brzmialy swietnie - macie jakies odczucia co do kolumn?
ps. 2 co sadzicie o jbl studio 180? Moge je kupic w okazyjnej cenie

Bede wdzieczny za WSZELKIE propozycje od Was

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Masz dość konkretnie sprecyzowane wymagania. Moja rada to dozbierać kasy, tym bardziej że przewaga muzyki. Jamo s606 to dobre, budżetowe kolumny ale w większości do KD. W muzyce sprawdzają się średnio. Sam miałem i zmieniłem na Roth Oli i jest w stereo duża różnica na + dla Roth. Jamo po dłuższym słuchaniu mogą byc męczące. Dudniący i rozwlekły bas i sycząca góra. Tak jak pisałem, w filmach to jeszcze uchodzi bo bas w małych pomieszczeniach daje podobny efekt jak z niewielkiego suba ale w muzyce brakuje jego większej kontroli i sprężystości. Ampli to wydatek ok 1500zł. Kolumny frontowe w miarę dobre to ok 2200zł. Wiadomo, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma:), ale to jest moje zdanie po zapoznaniu się już z Jamo s606, choć nie wykluczam że tobie mogą się podobać i ci starczą. Co do ich wykonania i wyglądu to nie mam żadnych zastrzeżeń. Z lepszych kolumn do twojego pokoju to polecam właśnie : Roth Oli 40, Monitor Audio MR6, Kef c7. Z takich tańszych a dobrych frontów to zobacz Quadral Quintas 6000.

Ostatnia edycja:

darasajjj

New member
@krzysiek1980

Dzieki wielkie za odpowiedz.
Jak wspomnialem kazda sugestia jest cenna.
Niestety jestem ograniczony budzetowo, oczywiscie najchetniej kupilbym kolumny po 1000zl/sztuke i delektowal sie soczystym dzwiekiem, aczkolwiek na obecna chwile jest to niemozliwe.

Macie moze jakies doswiadczenia z kolumnami heco serii victa? Przyznam, ze mnie intryguja.

Jak napisalem wczesniej nie chce meczacego, poteznego basu - taki bas uzyskam w przyszlosci przy subie

mors111

Active member
Bez reklam
Witam,
Na razie mysle nad dwoma kolumnami jamo s606 (mam miejsce na ich odstawienie od sciany) plus denon avr1612/yamaha 471
ps.1 przesluchiwalem w sklepie heco victa 601 i brzmialy swietnie - macie jakies odczucia co do kolumn?
ps. 2 co sadzicie o jbl studio 180? Moge je kupic w okazyjnej cenie
Bede wdzieczny za WSZELKIE propozycje od Was

z tych amplitunerów co podałeś to ja bym wybrał Denona , ze względu na dobre właśnie stereo w tej cenie , tym bardziej że na początek zakupisz tylko 2 kolumny

Yamaha to zaczyna dobrze grać od modelu 6.. , bo tam siedzi już mocniejszy zasilacz ( ponad 400W a w 471 o ile sie nie mylę to nie ma 300W - dokładnie już nie pamiętam ) a to ma też spore znaczenie na dynamikę dźwięku

W Denonie mamy zasilacz 360W - niby szału nie ma ale wg mnie gra dobrze w stereo , jednak pod koniec skali brakuje już mu też mocy ( porównywałem na tych samych kolumnach z Onkyo 609 - zasilacz 610W - tutaj już nie dawały rady kolumny jakie posiadam a amplituner dalej chciał być kręcony )

jednak te modele patrząc też na tylną ściankę są dość ubogo wyposażone w liczbę wejść i tutaj Yamaha ma np 2x wejście optyczne jak i 2x coaxialne ( Denon 1+1 ) więc jeśli będziesz do sprzętu chciał podłączyć więcej urządzeń warto przemyśleć to przed zakupem amplitunera

bagiennik

New member
Bez reklam
Heco świetny pomysł, poza tym Ci sie podobają, w tej cenie relacja wyglądu i brzmienia do ceny MIAZGA :>
Jbl 180 - nie! Jakby były dobre to nikt by ich okazyjnie nie sprzedawał ;)

Do tego weź rzeczywiście Denona najlepiej, wyjść Ci na pewno nie zabraknie.
Optical - TV
Coaxial - ?
Teraz wszystko jest na HDMI ;>

darasajjj

New member
Dzieki Panowie za cenne sugestie.

Co do aplitunera to jestem praktycznie zdecydowany na denona avr-1612. Zbiera bardzo pochlebne recenzje i ma wszystko czego potrzebuje.

Co do kolumn i jamo s606 to faktycznie boje sie, ze bas bedzie meczacy przy dluzszym sluchaniu muzyki.
Poszukam jakiegos dobrego promo dla kolumn heco.

PS. W przypadku heco, ktore kolumny serii najbardziej polecacie?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Denon 1612, JBL Studio 180 jak najbardziej, świetne kolumny. Klarowne brzmienie, soczyste wysokie i bass.

darasajjj

New member
Panowie, trafilem na allegro na victa 701 w okazyjnej cenie
allegro.pl/kolumna-heco-victa-701-espresso-1-sztuka-raty-i2292073390.html

wiecie co to za program wyprzedazowy heco? jakies dobite kolumny z wystawy?

maniekn274

New member
Bez reklam
muza różna,pokój spory,i budżet nie za wysoki,oli roth 40 widzę,jbl podobna cena ale jednak oli 40 bym wybrał.po kilku miesiącach słuchanie jbl 180 stwierdzam że do max 16m2 się nadają,w kinie z wufem tak ale muza w 24m2 absolutnie.ale posłuchaj obu modeli-cenki podobne

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Madas

New member
Bez reklam
ja posiadam Heco Victa 501 początkowo z Harman Kardon 3490 lecz po jakimś czasie zmiana na Advance Acoustic MAP 105 i w połączeniu z Heco gra świetnie mega detalicznie, super bas nie męczący średnica extra jak na takie tanie kolumny polecam je w 100% rewelacja ... lubisz podobny styl muzyki co ja dlatego zmiana na AAMAP 105 choć HK 3490 też niesamowicie dobrze grał ... jeśli chodzi o ampli do KD to może coś z HK podpytaj Blackninji zna się na tym sprzęcie i do tego może coś w dobrej cenie załatwić.

Ostatnia edycja:

darasajjj

New member
Dzieki za info.

Mysle, ze heco victa beda dla mnie ok jak na poczatek zabawy.
Zastanawiam sie jeszcze nad modelem 501/601/701 - z tego co widze roznia sie glownie moca.

Na koniec pewnie trywialne dla Was, laickie pytanie:
czy majac kolumny o mocy powiedzmy 150W, musze miec wtedy amplituner z moca wyjsciowa co najmniej 150W?

Madas

New member
Bez reklam
mają moc kolumn 150W to idealna moc wzmacniacza to 70W-80W zresztą Victy obsłuży wzmak 30-200Wwg specyfikacji

mors111

Active member
Bez reklam
Dzieki za info.
Mysle, ze heco victa beda dla mnie ok jak na poczatek zabawy.
Zastanawiam sie jeszcze nad modelem 501/601/701 - z tego co widze roznia sie glownie moca.
Na koniec pewnie trywialne dla Was, laickie pytanie:
czy majac kolumny o mocy powiedzmy 150W, musze miec wtedy amplituner z moca wyjsciowa co najmniej 150W?

jakoś do mnie nie przemawia model 601 ( 501 i 701 już bardziej )
-głośniczki basowe 2x12cm ( takie to są w centralu zobacz model Victa center , basiki mają 2x12cm )
-pasmo przenoszenia od 26hz ( te Heco Vita jakieś mają dziwne pasma przenoszenia, pytanie w jakich parametrach je podają , dla -10db? ) bardzo mało realne przy tak małych głośnikach > w realu zapewne mocno powyżej 40-45hz

obstawiam ,że amplituner ( mocny ) spokojnie wydusi z nich ostatnie poty ( Denon 1611 mocowo będzie OK ) a to że napisali zalecaną moc wzmacniacza 30-300W to już trochę przesadzili moim zdaniem bo jak kolega wyżej napisał spokojnie wystarczy 80W ( mocne amplitunery np Onkyo 609 potrafią w stereo podać na 2 kanały nawet 180W dla 4ohm i 125W dla 8ohm i podejrzewam , że te kolumny by tego nie wytrzymały )

nie wiem jak grają te Heco , ale przed zakupem nie zapomnij ich odsłuchać

Prokop

New member
Bez reklam
mocne amplitunery np Onkyo 609 potrafią w stereo podać na 2 kanały nawet 180W dla 4ohm i 125W dla 8ohm i podejrzewam , że te kolumny by tego nie wytrzymały
Te wartosci podawane są przy wysterowania 1 końcówki mocy, tak więc nie są wcale takie mocne, acz do kolumn opisywanych powyżej aż nadto. Chociaż należy pamiętać, że im więcej mocy tym lepiej.

Madas

New member
Bez reklam
Gdzie znalazles dane ze specyfikacji odnosnie wzmacniacza?
http://www.heco-audio.de/fileadmin/template/main/image/heco/Victa_II.pdf na stronie producenta nie widze takich informacji.

btw. dobra b7 na awatarze, chociaz moja b6 lepsza ;)
w dzwoniłem do dystrybutora i tak mi gość powiedział... tutaj też takie dane na tej aukcji są HECO VICTA 501 KOL. PODŁOGOWE CZARNE GWAR. PL W-wa (2315549617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

BTW B7 bardzo podobne do B6 z tym że ładniejszy przód :) środek niemal ten sam ale pakiet S-line zmienia całe auto

mors111

Active member
Bez reklam
Te wartosci podawane są przy wysterowania 1 końcówki mocy, tak więc nie są wcale takie mocne, acz do kolumn opisywanych powyżej aż nadto. Chociaż należy pamiętać, że im więcej mocy tym lepiej.

wiem że tak jest , ale są też testy sprzętów w których obciążają wszystkie końcówki :

Onkyo TX-NR609 A/V Receiver HT Labs Measures | Home Theater

dla 8ohm :

5x81W ( 0,1% )
5x95W (1% )

7X77W (0,1% )
7x88W ( 1% )

2x105W ( 0,1%
2x125W (1% )

i dla 4ohm
2x146W (0,1% )
2x188W ( 1% )

to są dobre wyniki

model 608 w stereo wypada jeszcze mocniejszym być ( nawet ponad 2x200W ) :

Onkyo TX-SR608 A/V Receiver HT Labs Measures | Home Theater

ale w kinie sporo słabszy przy 7 kanałach

darasajjj

New member
Po obszernej lekturze, na placu boju pozostaly:
- kef c7
- roth oli 40
- monitor audi m4 (chociaz w ogole nie podchodza mi wizualnie)

ampli:
HK 156
denon avr1612

dzisiaj ide przesluchac glosnikow do sklepu

Jesli macie jeszcze jakies cenne wskazowki, walcie smialo ;)

Ostatnia edycja:
Do góry