Kolumny 5.0 - możliwość dosunięcia do ściany

IwirUs

New member
Witam wszystkich,
Czy jest ktoś w stanie polecić mi jakieś budżetowe kolumny 5.0 w cenie do 1600 zł - ważny wymóg mogą być odsunięte max 20 cm od tylnej ściany :/
Dodatkowo lewy front nie będzie miał zbyt wiele miejsca z jednej strony (ok 50-60 cm).
Docelowo planuję zakup amplitunera VSX-820 (kanały 5.1 w zupełności mi wystarczą).
Załączam podgląd pomieszczenia:

W jednym sklepie - Me...an w Lublinie fachowiec polecał mi Taga 606 lub Rubicon RP 16 F/S/C - tyle że był mało wiarygodny i akurat je miał na promocji która tak naprawdę w necie nie jest promocją tylko standardową cenę :D Z kolei stanowczo odradzał QQ5000 (których nie miał). Chciałbym usłyszeć Wasze zdanie na ten temat - ewentualnie inne propozycje.

Ostatnia edycja:

IwirUs

New member
Poczytałem trochę i sporo dowiedziałem się o QQ5000 - generalnie są polecane. Zastanawia mnie jednak ich bardzo mała waga (frontów). Ważą znacznie mniej od swoich tańszych konkurentów (Taga Harmony 606, WV300) a od Jamo S506 i Jamo S606 oraz nowszych QQ6000 to już istna przepaść. O co w tym chodzi ? Proszę o ewentualne pomysły na inny zestaw - warunek konieczny to odległość od ściany (ok 20 cm) + kwota do 1600 zł. Gdyby nie to to już czekałbym na dostawę Jamo S606 (słuchałem ich ale w profesjonalnej sali a nie takich spartańskich warunkach jak moje pomieszczenie).

schwarz

New member
Skoro tak ci się podobają Jamo to może kup S606. Wstaw do pokoju i zobacz jak gra. W każdym pomieszczeniu jest inaczej. A jeśli będziesz zawiedziony to oddasz. Jak kupujesz przez neta masz na to zawsze 10 dni. A QQ są lżejsze bo mniejsze od tych co napisałeś.

IwirUs

New member
Jamo S606 w sumie ważą 60 kg - za transport zwrotny musiałbym zapłacić majątek więc takie ryzykowanie raczej nie wchodzi w grę - dodatkowo nie chcę robić kłopotów blackninja bo pewnie u niego zrobię zakup. Zresztą wszyscy piszą że Jamo potrzebują miejsca - którego jak widać w pierwszym poscie ja niestety nie mam. Tak w ogóle schwarz - nim napisałeś posta to przeczytałeś początek tematu i zerknąłeś na pomieszczenie ? - Pytam bo wsklepie mówili że jak kupię Jamo i postawię je tak jak chcę to zamiast cieszyć się dźwiękiem osiągnę wręcz odwrotny efekt (za mało miejsca jak na te kolumny z boku i z tyłu).

PS: na youtube znalazłem filmiki z Jamo S606 w warunkach domowych i z tego co widziałem w dużo bardziej ekstremalnych warunkach je ludzie ustawiają :? Ja po wycięciu szablonu stwierdziłem że odległość od ściany może być na poziomie 40cm - te fronty to też ładny mebel jest ;)

Ostatnia edycja:

schwarz

New member
Każde pomieszczenie jest inne. W jednym jest źle ustawione i gra dobrze w innym ustawione poprawnie i gra słabo. Nie wydaję mi się żeby miejsce z boku miało znaczenie. Niektóre suby mają głośnik do podłogi skierowanu. Jamo sub300 miejsce od głośnika do podłogi może 3-4 cm i gra super. Każdy sprzedawca ma obowiązek przyjecia towaru w ciągu 10 dni w przypadku sprzedaży wysyłkowej jeśli nie posiada śladów użytkowania, nie sądzę żeby blackninja robił problem. W GLS płacisz od rozmiarów i za wysyłkę tego zapłacisz ok 40-45 zł chyba nie jest to majątek a masz zabezpieczenie. Teraz jeszcze piszesz, że możesz odstawić 40 cm i że ci się podobają. Ja bym się nie zastanawiał na twoim miejscu;-)

atibor

New member
Poczytałem trochę i sporo dowiedziałem się o QQ5000 - generalnie są polecane. Zastanawia mnie jednak ich bardzo mała waga (frontów). Ważą znacznie mniej od swoich tańszych konkurentów (Taga Harmony 606, WV300) a od Jamo S506 i Jamo S606 oraz nowszych QQ6000 to już istna przepaść. O co w tym chodzi ? Proszę o ewentualne pomysły na inny zestaw - warunek konieczny to odległość od ściany (ok 20 cm) + kwota do 1600 zł. Gdyby nie to to już czekałbym na dostawę Jamo S606 (słuchałem ich ale w profesjonalnej sali a nie takich spartańskich warunkach jak moje pomieszczenie).

Poczytaj:
Zakup kina domowego ONKY, DENON lub SONY post kleha z linkami z 06 Mar 2010 00:57
Taga Harmony TAV-606 + TSW-90 ? zestaw kolumn - Portal o kinie domowym FILMOPOLIS.pl - kalendarze premier i recenzje DVD oraz Blu-ray, testy
http://www.koda-europe.com/public/files/reviews/AV_03_2009_TAGA_HARMONY_TAV-606+TSW-90.pdf
E.I.C. Electronic International Commerce
E.I.C. Electronic International Commerce

ja słuchałem obu i bardziej podobały mi się tagi, zresztą w testach Taga (ten sam autor testował w av QQ50000) wypadła znacznie lepiej.

Ostatnia edycja:
Do góry