Kolejny szuka porady... => nastepca Onkyo 807

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Jako, ze HK takie odchudzone to cele zawezilem do:
Marantz 5007
Onkyo 717
Yamaha 675

Czyli ok. 2500 zl. Marantz jednak mnie urzekl wygladem, ale co bedzie najlepsza opcja dla mnie ?
Wydedukowalem, ze: Oknyo super kino, liche stereo; Yamaha podobne kino, lepsze stereo; Marantz srednie kino i dobre stereo ? Dobrze wnioskuje ?
Co by nie bylo wiecej uzywam kina (gry/filmy), ale chcialbym sprzet dobry na obu plaszczyznach...
W porownaniu do tych modeli to jest pogrubione. Tabelka na podstawie poprzednich odpowiedników.

AVR370.....................2x131watt
SR5006.....................2x145watt
RXV673.....................2x121watt

jurass

Banned
A jakbyś jeszcze podał ceny tych modeli, to widać by było, że mocy za darmo się nie dostaje.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Whiplash

New member
Bez reklam
Te slimki Marantza to bardzo chodliwe sprzety za granica. Recenzje tez maja zawsze zacne.
W sumie tez mogliby dolozyc troche mocy i wpakowac w duze opakowanie, tylko po co?
Zeby udawac cos czym nie sa? Bardziej mnie dziwia te najnizsze modele konkurencji, grama to nie gra, a buda jak od flagowych modeli. Ten przeskoc cenowy, to moze u nas, bo za granica nie ma takich roznic.

No ale te slimki powinny byc tansze, teraz nowy model 1604 za 2900zl... Za ta kase mozna miec juz konkretny amplituner

Bleq

New member
Lecimy dalej, by nie smiecic.

Jako, ze EIC dokona naprawy pogwarancyjnej na koszt Onkyo Germany pojawily sie nowe dylematy.
Nawet jak bede mial juz sprawnego klocka to czy jest sens go wymieniac ? Co zyskam zamieniajac go na sr5007? Na ktorej plaszczynie jeden jest lepszy od drugiego ?
Moj sprawny sprzedam przy dobrych wiatrach za 1000-1200; drugie tyle lub nawet 3x musialbym wylozyc na nowego ampli. Jakby nie patrzec to modele w przedziale cenowym 2-3k sa w teorii z polki nizej od mojego. Wiem, ze moich frontach roznicy pewnie nie odczuje, ale...

Zaczynam zastanawiac sie czy nie lepiej jak wymienie moje kolumny, w pierwszej kolejnosci tylko fronty, a potem reszte. W mojej miesjcowosci pojawily sie Roth Oli 40 za 1.7k. Naczytalem sie sporo pochlebnych opinii, czesto zestawiane sa wlasnie z BX6, a cena bez porownania.

Co myslicie ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Chyba nic Ci nie da co ja myślę?:) Wybrałem je, chociaż miałem kasę na BX 5. Dla mnie bardziej uniwersalne.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może właśnie najpierw zmień kolumny. Oli40 są zdecydowanie lepsze od kolumn które teraz posiadasz. Ja porównywałem je z MR6, BX6, Studio 190 i właśnie Oli40 mi najbardziej odpowiadały. Połączenie Oli+Onkyo będzie dobre. Onkyo gra dość jasno Oli grają ciepło.

Bleq

New member
Do konca tygodnia pojde ich posluchac. Szkoda, ze ogolem sa tylko w dwoch kolorach, te cale szczescie czarne, wiec w miare uniwersalne i ratuje je wykonczenie z polyskiem.

Powiedzcie jeszcze co z reszta 5.1 ? Do nich tylko surr i center Roth czy moge popatrzec na cos innego? Jak to u Was wyglada. Na chwile obecna gralyby z reszta od S606 HCS3 + sub E8SUB.2 (tego to na samym koncu wymienie).

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Od biedy na razie mogą zostać tyły i reszta Jamo. Pewne jest jednak to że lepiej zagra cały komplet Rotha. Będzie spójne brzmienie. Tylko sub moim zdaniem nie musi być od kompletu.

Bleq

New member
Roth Oli 40 juz trzesa moim salonem. Jestem bardzo zadowolony i teraz wiem, po co Japonce daly w moim ampli opcje Pure Audio. Dla mnie szok jak to gra bez zadnych podbic czy suba! Uczywscie zrodlo musi byc odpowiedniej jakosci, ale tu flac'i daja rade.
Teraz zaczynam polowania na reszte do 5.1. Nawet CzarnyNindża nie ma juz nic w swojej ofercie. Bede czail sie na jakies Oli 10, 20 lub nawet 1,2. W ostatecznosci wyczekam nowej serii RA, zaleznie od recenzji oraz cen.

PS czy ktos powie jeszcze co moge zyskac/stracic jakbym na chwile obecnal wymienil moja 807 na marantzna 5007, czy ma to w ogole sens ??

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dobrze że jesteś zadowolony. Ja bym zostawił Onkyo 807. W kinie Marantz 5007 lepiej nie zagra. Jak coś zbieraj na wzmacniacz i wtedy będzie super stereo. W Swoim amplitunerze masz pre-out więc nie będzie problemu z podłączeniem.

Bleq

New member
Polecisz cos na biegu? Chetnie cos oczytam, bardzo lubie ta tematyke. Zdecydowanie moga byc uzywki i najlepiej cos pod zestaw, ale czytalem, by lepiej celowac w jakiegos rotela niz w onkyo (NAD ponoc gryzie sie z Oli40). Zaden Onkyo nie jest godny zaintersowania ?
Jakie koszta musialbym poniesc, by jeszcze podniesc odsluch stereo ? Bardziej uzywka za kilka stow czy raczej za parenascie ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
PS czy ktos powie jeszcze co moge zyskac/stracic jakbym na chwile obecnal wymienil moja 807 na marantzna 5007, czy ma to w ogole sens ??

Ja wymienilem 905 na sr6006 i zyskalem sporo (tak wiem, pojecie wzgledne), ale na tyle znaczace ze nie bylo chwili zwatpienia w zakup, a stracilem sporo na 905 wiec mialem pewne oczekiwania, teraz odpowiedz sobie na pytanie jak ma sie 807 do 905 i sr5007 do sr6006. Sporo czasu spedzilem na porownaniach w domu, zawsze jak kupuje nowy ampli, stary zostaje do czasu jak zaspokoje swoja ciekawosc i zasadnosc wymiany.
Gdyby sr6006 nie spelnil moich oczekiwan, to nie pchalbym sie w sr7005 i generalnie w ta marke dalej.
Tu nie chodzi o to co zagra lepiej, tylko ktore brzmienie bedzie Ci bardziej pasowac, jezeli Twoje oczekiwania pokryja sie z moimi to jestes w domu.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Roth Oli 40 juz trzesa moim salonem. Jestem bardzo zadowolony i teraz wiem, po co Japonce daly w moim ampli opcje Pure Audio. Dla mnie szok jak to gra bez zadnych podbic czy suba! Uczywscie zrodlo musi byc odpowiedniej jakosci, ale tu flac'i daja rade.
Teraz zaczynam polowania na reszte do 5.1. Nawet CzarnyNindża nie ma juz nic w swojej ofercie. Bede czail sie na jakies Oli 10, 20 lub nawet 1,2. W ostatecznosci wyczekam nowej serii RA, zaleznie od recenzji oraz cen.

Największy problem jest z centralem do kompletu. Musisz śledzić rózne aukcje, może ktoś będzie sprzedawał. Tu znalazłem tyły roth oli - Ogłoszenia Tablica.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Polecisz cos na biegu? Chetnie cos oczytam, bardzo lubie ta tematyke. Zdecydowanie moga byc uzywki i najlepiej cos pod zestaw, ale czytalem, by lepiej celowac w jakiegos rotela niz w onkyo (NAD ponoc gryzie sie z Oli40). Zaden Onkyo nie jest godny zaintersowania ?
Jakie koszta musialbym poniesc, by jeszcze podniesc odsluch stereo ? Bardziej uzywka za kilka stow czy raczej za parenascie ?

Nie siedzę za bardzo w używkach więc ciężko mi coś konkretnego doradzić. Myślę że za 500-1000zł można już coś ciekawego kupić. Faktycznie chłopaki pisali na forum że Nad z Oli słabo wypadał na odsłuchach. Aczkolwiek kiedyś jak rozmawiałem z dystrybutorem to twierdzili że Nad+Oli to najczęściej wybierane połączenie po osłuchach. Rotela nigdy nie słyszałem. Jest sporo starszych wzmacniaczy Marantza które się cieszą dobrą opinią. Jest też do sprzedania ten wzmacniacz na allegro: ADVANCE ACOUSTIC MAP-105 (3439891577) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. . Bardzo fajny wzmacniacz.

jaco.37

Member
Bez reklam
Zgadza sie. Z tym gosciem juz pertraktuje, ale poki co nie chce sprzedac osobno. Mysle, ze predzej czy pozniej cos trafie.
Co do satelitek to lepiej te wieksze czy jako efektowe mniejsze w zupelnosci wystarcza ?
Na pewno większe satelitki nie będą gorsze.Ja swoje Oli 10 wymieniłem na większe i nie żałuję.
Kupiłem je na Ebayu za niecałe 450zł nówki razem z przesyłką do Polski.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zgadza sie. Z tym gosciem juz pertraktuje, ale poki co nie chce sprzedac osobno. Mysle, ze predzej czy pozniej cos trafie.
Co do satelitek to lepiej te wieksze czy jako efektowe mniejsze w zupelnosci wystarcza ?

Ale ja nie piszę o tym co ma cały zestaw za 2,5k. Tam niżej masz kolesia co ma Oli 20 za 750zł. Ja mam Oli 10, ale w moim przypadku to surroudy mam oddalone ok 1,50m od miejsca odsłuchowego, jezeli metraż większy i odległość również to zapewne lepszym wyborem by były Oli 20.

Do góry