Kolejny szuka porady... => nastepca Onkyo 807

Bleq

New member
Czolem,

Dzien bez wazeliny dniem straconym wiec...
Zawsze jak przychodzi mi do glowy jakis zakup to siedze godzinami na tym forum w roznych dzialach i nigdy nie bylem zawiedziony wyborem oraz poprzedzajacymi go radami.

Aktualnie posiadam onkyo 807 (od ok. 3 lat) z kolumnami raczej typu ulomek - Jamo 606 5.1. Od dluzszego czasu zbieram sie na zmianie na np. MA BX6, ale zawsze cos wypadalo, a teraz moj klocek zaczal sie krzaczyc. Problem powszechnie znany - HDMI BOARD nie zalapuje 'na zimno' i wymaga rozruchu suszarka do wlosow, 30-40 sekund i smiga jak nowy! Czytalem o pogwarancyjnej akcji naprawy tej usterki, ale poki co to od 5 dni nie mam odpowiedzi od EIC, a z rozmowy telefonicznej Pan wycenil mi naprawe na ok. 1000 zl. Poczekam jeszcze chwile i nastukam jakiegos mejla do Onkyo Europe, sladem jednego z uzytkownikow tego forum.

Do rzeczy. Zaczalem rozgladac sie za nowym amplitunerem, pierwotnie omijajac stajnie na o, ale ku mojemu zdziwieniu, awaryjnosc nowych sprzetow jest zaskakujaco wysoka. O kazdym cos znalazlem czy to HK, Yamaha czy ostatnie modele onkyo.
Prosze o rade jaki klocek najlepiej bedzie sie czul z docelowymi np MA BX6 lub moze jakies inne zestawienie polecicie. Nie chce przerostu formy nad trescia po zadnej ze stron, maja sie dopelniac. Faworytem 'niestety' jest onkyo 616, choc wiesci o klopotach z HDMI kaza mi podejsc do niego z dystansem, lub 626 o ktorym nie ma za duzo info, testy wsrod ludu 'in porgress'...

Sprzetu uzywam do: glownie filmy, mkv w dts; PS3, juz niedlugo PS4; oraz w mniejszym stopniu do muzyki. Powiedzmy 50/30/20, ale "docelowo" ma byc po 33. Co tam jeszcze, pokoj ma ok. 20mb, w kwadracie.

Moze ktos zna serwis/osobe lub sposob na tansza naprawe mojej 807, bo troche dziwnie wygada ten rozruch z suszarka (widzialem tez sposob z halogenami) i wtedy skupilbym sie tylko na kolumnach, poniewaz poza tym mankamentem z ampli jestem zadowolony.

Pzdr

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Fakt, teraz coraz częściej się słyszy o jakiś drobnych awariach sprzętu, szczególnie jak się sporo czyta na róznych forach. Ja mam model 608 i na razie (odpukać) bezawaryjny. Co mogę polecić? Jak osobiście bym brał Onkyo to coś z serii 7xx lub 8xx, nie czytałem o szczególnych problemach z tymi ampli. Dobrym wyborem jest ampli Marantza ( pewnie zaraz odezwią się koledzy z klubu:)), ale tak poważnie to chyba nigdy nie czytałem żadnego postu w którym ktoś by pisał o awarii w ampli Marantz. Yamahy tez są dość porządne. Oczywiście można kupić coś innych producentów, bo to nie regóła że coś padnie, ale tak przebywając na forum mam wrażenie że Marantz i Yamaha w rankingu niezawodności wiodą prym. Bardziej mógłby ktoś się wypowiedzieć z danego serwisu, ale oczywiście nikt Ci nie powie że ich produkty są bardziej awaryjne od innych:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Klub Marantza wita! :)
Co do awaryjnosci, to też kwestia szczescia. Ja akurat przed zakupem naczytałem się, ze w Marantzach padają potencjometry ;) mimo to kupilem.
Marantz, mimo że co raz bardziej popularny, wciaz jeszcze daleko za Onkyo jesli chodzi o popularnosc. Powinens posluchac. Oczywiscie polecam Marantz, ale czesto jest tak, ze zostaje się przy danej marce (choc nie jestem zwolennikiem Onkyo w muzyce).

BXy to bardzo dobry wybór, dosc uniwersalne, zgrywają się równiez z Denonem i Yamahą.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Marantz nie był mniej popularny od Onkyo, bo o tej marce już jest sporo lat słychać, tylko produkty Marantza trzymają cenę i sporo ludzi wybiera tańsze. Pamiętam kiedyś jak nie siedzialem w audio, to Onkyo mi się kojarzyło z produktami nizszej klasy. Pełno było zawsze promocji w MM na Onkyo, i z tym mi się najbardziej kajarzyła marka. Teraz już mam inny pogląd. O tych potencjometrach to Ci powiem że słyszę dopiero od Ciebie. To tak samo jak czytałem sporo o wadliwych potencjometrach we wzmakach NAD niższych serii, a jakoś sporo ludzi je ma i sobie chwali.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ano-2013

New member
Onkyo jest bardziej popularne, podejrzewam ze ze względu na dostępność. U mnie w mieście w sklepach euro agd/rtv, media markt i inne tego typu kupisz od reki onkyo 6XX/7XX/8XX. Jesli chodzi o marantz to nawet gdy dzwoniłem na infolinie ze strony internetowej sklepów typu media to trzeba było czekać tydzień/dwa. W typowych audio też na marantz trzeba czekać do 3 dni.

Whiplash

New member
Bez reklam
Moim zdaniem problem Marantza polega na tym ze nie ma amplitunera dla "ludu" za ok 2000zl tak jak Denon, HK czy Onkyo. Marantz ma Slimki i odrazu przeskok powyzej 3k. a nie oszukujmy sie ze slim 1603 mimo ze kosztuje tyle co np. Denon 2113 nie zapewni odp. zasilania wiekszym kolumnom, wystarczy porownac zasilacze.

Bleq

New member
Tak jak krzysiek1980 napisal, mi wciaz Marantz kojarzy sie z polka wyzej od onkyo, no wiadomo zalezy od modelu. Design tez mocno oryginalny, musialbym na zywo zobaczyc ten wyswietlacz, bo nie do konca mnie przekonuje. Co do wygladu to od dawna podobaja mi sie HK, nie mowiac o tych nowych.

Tu cytuje uzytkownika 'krzysztofradio' z tematu HK270 vs onkyo616:
"Nie jestem fanem ani jednej ani drugiej marki, dlatego lepiej jesli wybierzesz się na odsluch. HK pownien wypasc lepiej w stereo, jednak tegoroczne modele moim zdaniem wypadają slabiej od poprzednich. Onkyo wg wielu opnii jest mniej awaryjny. Powinines posluchac i zdecydowac ktory bardziej przypadnie Ci do gustu. Posluchaj jeszcze Marantz, Yamaha, Denon w podobnych kwotach. "

W tym przedziale cenowym to tylko onkyo 616/626 ? Co znaczy duzo mniej awaryjny, HK po wyjeciu z kartonu ma problemy ?

Koledzy, za jaka kase moge odsprzedac moje onkyo w tym stanie i czy w ogole jest na to szansa ?

EDIT

O co chodzi z tym pionkiem 922, za co ta EISA?

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Tzn to ze Harmana lubia trapic roznego rodzaju dziwne "choroby". Pojawialy sie od czasu do czasu na forum wpisy ze cos sie w harmanie popsulo, co nie oznacza ze harman sie psuje jakos na potege.
Ale tak jak mowi Krzysiek, obecne harmany czyli AVR x70 sa takie sobie, poczytaj test 370 Harman Kardon - AVR370 - Amplitunery AV - Testy sprztu audio

Amplituner za powyzej 3000 ktory ma tak "wydajny" zasilacz ze przy 5 kanalach wsterowanych udaje mu sie osiagnac 36w na kanal. Smiech, tyle to daja podstawowe amplitunery za 1500zl. A kiedys HK byl uznawany za najlepiej wydajny mocowo amplituner..

EISA to takie nagrody dla kolumn, amplitunerow, BD itd. Pionka nie polecam, mialem problem z blu ray tej firmy. Pozatym takie firmy jak Onkyo, Denon, HK czy Yamaha to sa firmy ktore specjalizuja sie w amplitunerach i wzmacniaczach. Pioneer to byl hit w latach 80tych.

werf

Active member
Bez reklam
HK zmienił konstrukcje zasilacza teraz jest tani i lepszy:)

a Pioneer dalej jest hitem na innych rynkach np UK

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Co znaczy duzo mniej awaryjny, HK po wyjeciu z kartonu ma problemy ?
Problemy miała jedna partia modelu AVR255, reszta modeli awaryjnośc na takim samym poziomie jak konkurencja, a może nawet niższym. Serwis o wiele lepszy niż u konkurencji.

Tzn to ze Harmana lubia trapic roznego rodzaju dziwne "choroby". Pojawialy sie od czasu do czasu na forum wpisy ze cos sie w harmanie popsulo, co nie oznacza ze harman sie psuje jakos na potege.
Ale tak jak mowi Krzysiek, obecne harmany czyli AVR x70 sa takie sobie, poczytaj test 370 Harman Kardon - AVR370 - Amplitunery AV - Testy sprztu audio

Amplituner za powyzej 3000 ktory ma tak "wydajny" zasilacz ze przy 5 kanalach wsterowanych udaje mu sie osiagnac 36w na kanal. Smiech, tyle to daja podstawowe amplitunery za 1500zl. A kiedys HK byl uznawany za najlepiej wydajny mocowo amplituner..

EISA to takie nagrody dla kolumn, amplitunerow, BD itd. Pionka nie polecam, mialem problem z blu ray tej firmy. Pozatym takie firmy jak Onkyo, Denon, HK czy Yamaha to sa firmy ktore specjalizuja sie w amplitunerach i wzmacniaczach. Pioneer to byl hit w latach 80tych.
Każdy kij ma dwa końce, teraz Harman idzie w stereo w swoich amplitunerach kina domowego i nie znajdziesz amplitunera ktory ma na jeden kanał 145watt w testach za owe 1500zł.

Mialem HK 460 swietny amplituner ale niestety tak jak piszecie w ciagu pol roku uzytkowania dwa razy mnie zawiodl.Przed nim mialem Onkyo gral u mnie 3lata dlatego ponownie wrocilem do Onkyo jakoś sentyment pozostał.Lecz potwierdzam gdyby nie usterki 460 napewno bym przy nim pozostał.
O ile wiem to kupowałeś końcówkę i to zza granicy, no cóż można tu snuć teorie spiskowe dziejów. AVR460 nie wysyłaliśmy do serwisu ani jednej, a grała bardzo dobrze.

HK zmienił konstrukcje zasilacza teraz jest tani i lepszy:)
a Pioneer dalej jest hitem na innych rynkach np UK
Czeka to wszystkich producentów :)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Blackninja no ale nie mam racji? Pamietasz wczesniejsze modele HK i ich wydajnosc pradowa. Pierwszy przyklad z brzegu, Denon 1513 za 1500zl przy obciazeniu 5 koncowek legitymuje sie moca 43w na kanal to wiecej niz HK za + 3000zl ;)
Jakie znaczenie ma moc jednej koncowki mocy? To rownie dobrze mozna napisac ze moc jest 7x200w i tez mamy koncowke mocy 200w tylko ze przy Stereo moc spadnie do stu paru a przy 5 kanalach do 30w bo zasilacz jest tak "wydajny"

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Blackninja no ale nie mam racji? Pamietasz wczesniejsze modele HK i ich wydajnosc pradowa. Pierwszy przyklad z brzegu, Denon 1513 za 1500zl przy obciazeniu 5 koncowek legitymuje sie moca 43w na kanal to wiecej niz HK za + 3000zl ;)
Jakie znaczenie ma moc jednej koncowki mocy? To rownie dobrze mozna napisac ze moc jest 7x200w i tez mamy koncowke mocy 200w tylko ze przy Stereo moc spadnie do stu paru a przy 5 kanalach do 30w bo zasilacz jest tak "wydajny"
Nie wiem co dokłądnie przyświecało zmianie, jedna wersja to jak w tv mają pojawic się etykiety z efektywnością energetyczną i będą sprzedawać się tylko produkty z A++ jak w innych gałęziach TV, AGD. Druga wersja to oczekiwana rynku chce stereo i za moc w wielokanałowości nie chce płacić. W stereo nie spada o połowę jak piszesz bo legitymuje się wysoką mocą 2x131watt więc moc w stereo jak w droższym AVR3312 Denona, druga sprawa z tą mocą to czy nie pomylił się tester :) zobacz komentarze pod testem. Mam w biurze możemy sprawdzić przy podłączeniu 7 podłogówek czy nie siada zasilacz.

Whiplash

New member
Bez reklam
Watpie aby sie pomylil, ok w stereo trzyma poziom ale przy 5 kanalach spadek jest kolosalny, ciekawe ile zostaje przy podlaczeniu 7 kolumn, niestety nie maja urzadzenia do obciazenia 7 koncowek jednoczesnie ale mozna sie spodziewac +/- 20w. Nawet nizsza polka Denon 2113 ma 2x118 i 5x71. Szkoda ze Harman w tym roku ma taki bubel jesli chodzi o 5.1 bo do tej pory byly to amplitunery ktore graly super w stereo jak i KD a dodatkowo byly wydajne pradowo.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ok, jak trzeba to go pomęczymy 7 podłogówkami przy tej mocy co wyliczasz to nie powinien zagrac :), mam jeszcze na magazynie AVR365 to porównamy :)

Bleq

New member
Jako, ze HK takie odchudzone to cele zawezilem do:
Marantz 5007
Onkyo 717
Yamaha 675

Czyli ok. 2500 zl. Marantz jednak mnie urzekl wygladem, ale co bedzie najlepsza opcja dla mnie ?
Wydedukowalem, ze: Oknyo super kino, liche stereo; Yamaha podobne kino, lepsze stereo; Marantz srednie kino i dobre stereo ? Dobrze wnioskuje ?
Co by nie bylo wiecej uzywam kina (gry/filmy), ale chcialbym sprzet dobry na obu plaszczyznach...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Yamaha to nie ta klasa co pozostałe ampli, ja bym porównywal model 775. Każdy z tych ampli jest dobry i mało awaryjny. Cięzko powiedzieć. Fakt, że stereo w Marantzu chyba najlepsze, chociaz to tez kwestia gustu. Marantz w kinie nie jest gorszy od pozostałych i bedziesz zadowolony. Wybrałeś dobre klocki, tylko Yamaha 775 zamiast 675, i co nie weźmiesz to będziesz zadowolony. Marantz i Yamaha posiadają pre-out, nie pamiętam czy Onkyo też, więc w przyszłości nie będzie problemu z podpięciem wzmaka stereo. Yamaha chyba najmniej sie grzeje, jezeli problem z ilością miejsca. Najlepiej odsłuchać, to popularne modele więc nie powinno byc problemu.

Bleq

New member
Problemu nie ma zadnego, sprzet stoi odkryty na szafce RTV i prezy sie. Wiem, ze na aktualnych kolumnach ciezko bedzie zbudowac cos sensownego, ale jak pisalem docelowo ide w kierunku BX6 lub cos z tej polki. Kupujac w pierwszej kolejnosci ampli, bo niestety do tego zmusza mnie ta niewygodna usterka 807, chcialbym pozniej jak wymienie koumny byc w pelni zadwolonym, ze ampli dopelnia sie z kolumnami.

Dodam jeszcze, ze lubie cieply dzwiek, z fajnym glebokim dolem nad ktorym w razie co mam wladze, nie lubie zbyt jaskrawej gory, nie daj Boze, klujacej po uszach. Rozumiem, ze aktulanie jak wymienie ampli to nie pogorsze/cofne sie w porownaniu do tej 807.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To bierz Marantza, Denona lub HK jak lubisz ciepło i dobry bas. Dla mnie zarówno Onkyo jak i Yamaha gra chłodno i sterylnie, szczególnie w stereo. Myslę że Marantz będzie dobrym wyborem bo nie zamula systemu a jednoczesnie nie ma jazgotu i kłucia po uszach w górze pasma. Wszystko tez zalezy jak sprzęt się zgra z kolumnami. Moje Oli grają dość ciepło, więc z Onkyo fajnie się równoważy.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem problem Marantza polega na tym ze nie ma amplitunera dla "ludu" za ok 2000zl tak jak Denon, HK czy Onkyo. Marantz ma Slimki i odrazu przeskok powyzej 3k. a nie oszukujmy sie ze slim 1603 mimo ze kosztuje tyle co np. Denon 2113 nie zapewni odp. zasilania wiekszym kolumnom, wystarczy porownac zasilacze.

Te slimki Marantza to bardzo chodliwe sprzety za granica. Recenzje tez maja zawsze zacne.
W sumie tez mogliby dolozyc troche mocy i wpakowac w duze opakowanie, tylko po co?
Zeby udawac cos czym nie sa? Bardziej mnie dziwia te najnizsze modele konkurencji, grama to nie gra, a buda jak od flagowych modeli. Ten przeskoc cenowy, to moze u nas, bo za granica nie ma takich roznic.

Jako, ze HK takie odchudzone to cele zawezilem do:
Marantz 5007
Onkyo 717
Yamaha 675
Czyli ok. 2500 zl. Marantz jednak mnie urzekl wygladem, ale co bedzie najlepsza opcja dla mnie ?
Wydedukowalem, ze: Oknyo super kino, liche stereo; Yamaha podobne kino, lepsze stereo; Marantz srednie kino i dobre stereo ? Dobrze wnioskuje ?
Co by nie bylo wiecej uzywam kina (gry/filmy), ale chcialbym sprzet dobry na obu plaszczyznach...

Moim zdaniem zle wydedukowales, Marantz nie jest sredni w kinie. Zestawialem SR6006 z lepszym Onkyo jak wymienione i mam odmienne zdanie. Nie chodzi o faworyzowanie jednej czy drugiej marki, moze sie faktycznie okazac ze Onkyo bedzie dla Ciebie strzalem w 10. Moze sie tez tak okazac, ze nie wychwycisz znaczacych dla siebie roznic, wplyw na to ma wiele czynnikow. Ja po swoich testach mam wyrobione zdanie, pewne okreslone brzmienie trafia w moj gust i tyle, u Ciebie moze byc inaczej.
Zalatw sobie jakis odsluch, bez tego sie nie obejdzie.

Do góry