Kłopoty z ustawieniem TV

Izaa

New member
Hej , kupiłam sobie dzisiaj tv Panasonic TX-L42ET5E i mam pewien problem , mianowicie mam telewizje bez żadnego dekodera czyli bez cyfry , polsatu , telewizji N itp. Mam poprostu zwykłą antete zbiorczą i tu oto pojawia sie moje pytanie : czy do odbioru telewizji naziemnej ( cyfrowej ) - zaznaczam iż mieszkam w małopolsce , potrzebuję włączyć jakąś funkcje w TV np MPEG-4 czy powinien TV sam odbierać tv cyfrową ? Dostroiłam go automatycznie zaznaczyłam wszystkie opcje Analogowa + 2 inne do wyboru i wyszukał mi tylko telewizje analogowe. Tu pojawia sie moje drugie pytanie czy w TV naziemnej powinny być jakies kanały HD? Czy do tego trzeba miec kablowke bądź cyfre ? i po 3 Czy tv naziemna odbiera na takim samym kablu jaki mi został z TV analogowej ?? Bardzo prosze was o pomoc, bo szczerze mówiąc nie jestem zadowolona z jakości obrazu na tych kanałach które w tym momencie wyświetla mi mój nowy TV :( . Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Nie wiem jakie ten TV ma do wyboru opcje przy wyszukiwaniu rodzaju sygnału, ale zaznacz tylko "cyfrowa" czy coś w ten deseń.
W HD nadaje TVP1 oraz TVP2.
Obydwa te programy nadają też bez HD (ale tylko przejściowo).

Cyfrowy Doradca - Cyfrowa Telewizja Naziemna programy - darmowe kanały Spis kanałów w cyfrowej naziemnej DVB-T.

Jeśli któryś MUX u ciebie nie odbiera (tylko z MUX-3 mogą być jeszcze problemy), to niedługo na pewno będzie.
Wszystkich kanałów (różnych) jest 18, a za jakiś czas będzie ich 22 (max. do 28.04.2014 dojdą jeszcze 4 nowe kanały).

Ostatnia edycja:

Izaa

New member
ok , ale ustawiłam tylko DVB-T. i DVB-C i w DVB-T nie wyszukało ani jednego kanału a w DVB-C wyszukało wszystkie płatne typu animal planet itp :(. A do wyboru mam analogowa DVB-t i DVB-C nic wiecej.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
1. Do odbioru naziemnej cyfrowej DVB-T nie jest potrzebny ani dekoder, ani kablówka, ani platforma cyfrowa. Masz TV z wbudowanym tunerem DVB-T MPEG-4 i wystarczy.
2. Potrzebna jest tylko antena (wewnętrzna pokojowa najlepiej z zasilaczem, zewnętrzna lub zbiorcza), a kabel antenowy podłączasz do TV.
3. Potem włączasz wyszukiwanie cyfrowych kanałów (w DVB-T) w telewizorze.

Do góry