Odsluch już mam za soba –szczerze polecam wszystkim ta metode doboru kolumn ,choc nie powiem warto najpierw poczytac i troszke zawezyc pole poszukiwan ,no chyba ze ktos dysponuje niezmierna ilscia czasu wolnego. Ale do rzeczy wiec tak :Kolumny
Klipsch RF 82( 62 nie mieli niestety)
MA RX8
Dali ikon 6 ( 7 nie było)
Wszystkie kolumny były napędzane HK 3490 plus zrodlo czyli 3 elementy testowalem
1- HK 250 DMC
2- HK 49 DVD oraz 39( choc ja osobiscie nie zauważyłem roznicy w jakości dźwięku miedzy 39 a 49.)
Caly odsłuch odbyl się w dosc okazalym pomieszczeniu 30m2.Dodam ze kolumny nie były wygrzane. Żaden audiofil ze mnie wiec i slownictwo nie jest fachowe po prostu to co czuje i slysze to pisze
Na pierwszy ogien poszly Dali ikon 6 . Wiec co tu duzo pisac powiem krotko odpadaja - to nie to czego szukalem ,wiec nie będę się rozpisywal na ich temat - na placu boju zostaja Klipsch Rf 82 I MA RX8.
KLIPSCH RF 82. Pierwsze wrazenie –Kurcze te RF82 to masywne kolumny same wymiary tak tego nie oddaja jak rzeczywistość. Naprawde kolumny sa potężne , jak również tak graja,maja nieludzkiego kopa , bass mocny ale nie dudniący , w pelni kontrolowany .itp. Dobrze je ustawic w odpowiedniej odlegosci od sciany .Jesli chodzi wlasnie o ustawienie to Pan sprzedawca poinformowal mnie ze MA RX8 sa elastyczniejsze ,mniej wymagajace w tym aspekcie, łatwiejsze w rozmieszczeniu .Bo posiadaja przod i tyl bas refleks a RF82 tylko z tylu co powoduje ze wymagaja wiekszej odległości od sciany. Choc musze powiedziec ze RF82 wystarczylo ok. 40cm od sciany i było miodzio.
Oczywiście jak ktos wykorzysta cala moc jaka oferuje HK3490 to wiadomo ze lepiej wiecej miejsca z tyłu zapewnic dla RF .ale uwierzcie mi ze przy volume - 17db miałem dosyc , RF82 robily masakre w pomieszczeniu , ciezko opisac ale 98db sprawności to mistrzostwo robi swoje .
. Mogę śmiało powiedziec ze jeśli ktos szuka kolumn na jakies male imprezki to polecam Klipsch Rf 82 nie zawiedzie się na pewno. Ponadto w tych kolumnach moc idzie również w parze z jakością dźwięku a to bardzo wazne -przynajmniej dla mnie . Jako ze źródłem bylo HK dvd wiec odpalony zostal tez jeden film choc KD nie był priorytetem dla mnie, ale w tej dziedzinie Klipsche daja znowu popis. Jesli chodzi o bas to soczysty ,pelny , nie rozlazly ,energiczny , dodam tylko ze nie tylko go slychac ale czuc , miesza niezle w zoladku .I nawet przy cichym sluchaniu jest wszechobecny, Klipsch RF82 graja czysto ,dynamicznie , żadne detale nie umykaly mojej uwadze . I ta przestrzen jaka tworza poezja- no dźwięk jest wszedzie .nadaja się do cichego sluchania muzyki . HK3490 bezapelacyjnie swietnie się zgrywa z Klipsch Rf 82(mieszanka odlotowa) potrafi pokazac możliwości tych kolumn a sa one naprawde duze . W RF 82 nie ma tak schowanej średnicy jak to niektorzy pisza a wysokie nie sycza nie kalecza uszu, sa soczyste i troszeczke wysuniete ale moje ucho to lubi. Matomiast jesli chodzi o Monitor Audio RX8-w moim przekonaniu graja delikatniej od Rf 82 ,bardziej stonowane ,nie tak agresywne , po prostu takie naturalniejsze. Delikatniejsze klimaty. Takie bardziej ekskluzywne brzmienie . Pasmo raczej zrównoważone ale poprawnie w każdym zakresie, sporo przestrzeni i kultury . Kolumny szukalem do muzyki klubowej (70%) a jak na moje ucho to Rf 82 lepiej wypadaja od RX8 w muzyce klubowej . Dla mnie RX8 to taki zloty srodek jeśli chodzi o preferencje muzyczne , można na nich chyba wszystkiego słuchać i wypadnie to dobrze. Wyglad i wykonanie tu RX8 urzekly mnie totalnie - dominuja nad RF82 po prostu ideał(odsłuch RX8 lakier bialy fortepianowy) .Bardziej mi przypadly do gustu niż RF82 (ale to tylko kwestia gustu,a o tym się nie rozmawia) ale oczywiście sam wyglad przeciez nie gra. Jednak Rf82 nie sa znowu takie calkiem szaraczki ponieważ ze swoja „miedziana” membrana tez robia wrazenie. Poza tym wystarczy je posłuchać i od razu szacunek i respekt jest.Mnie osobiscie prostego czlwowieczka oczarowaly . Rozwazajac wszystkie plusy i minusy kolumn(Klipsch i MA maja ich bardzo malo) wybralem KLIPSCH RF82 mysle ze brat będzie zadowolony . Malo tego jeszcze dostalem 10%znizki
gdyz okazalo się ze to była ostatnia para . wiec w takiej cenie na pewno nic lepszego nie kupie.