Kino z przewagą muzyki

tomecki_pl

New member
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie i mam nadzieję że otrzymam odpowiedzi na trapiące mnie zagadki ;)

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o sprzęt KD jak i stereo, im więcej czytam tym większy mętlik, nadarzyła się okazja więc chcę zakupić coś dla siebie w budżecie ..... hmm no właśnie miało być 3K potem 4K a teraz jak się zacząłem rozglądać to widzę że i 5 tysiączków to wcale nie tak wiele ale dla mnie to chyba górna granica, ale do rzeczy:
muzyka (naprawdę bardzo różna) jakieś 70-80% trochę kompaktów, ale najwięcej to pewnie radio i jakieś mp3 z pena lub innych pamięci masowych, pokój ok.25m2 docelowo ma to stać w salonie 40m2.
Chciałbym aby zestaw KD miał blue-ray, 3D, radio internetowe, DNLA, no i obsługę divX oraz oczywiście usb na pamięci masowe, a jak by jeszcze śmigał z innym sprzętem po bluetoth lub wifi to już by była malina.
Narazie na celowniku takie ampli:
onkyo 609 (tylko za bardzo nie leży mi ten wygląd)
denon 1912 (no sam nie wiem)
yamaha 671 do tego blue-ray 671(tu najbardziej jestem napalony :oops: odpowiada mi praktycznie wszystko tylko jak to gra?)

co do zestawu głośników to mam upatrzone
tonsil maestro II 180 tu cenowo jest ok
tonsil siesta cena na -
Dali Concept 6 cena na -
a no i jeszcze yamahy 150 lub 555/333/444 ale tu nic dobrego nie słyszałem
Czy taki zestaw yamaha RX-V671+BD-S671 + tonsil maestro spełni moje oczekiwania?

Ostatnia edycja:

djhiq

New member
Kolego to jeżeli muza różna to pochwal się jaka mniej więcej i na jakie elementy w dzwięku zwracasz uwagę?? Bas, vocale itp. Do 40 m2 to potrzebujesz dosyć potężny sprzęcior. Napisz coś więcej to się coś pomyśli. Jednak ciężko będzie kupić coś "muzycznego" w tej kwocie. A czy ty napewno potrzebujesz KD skoro głównie muza będzie u ciebie grała. Może lepiej sie skupić na dobrym stereo. Film też pooglądasz w stereo

damian820927

New member
Bez reklam
Kolega ma racje przy takiej przewadze muzyki 70-80% poszedłbym w stereo. Co do Twojego pytania " tylko jak to gra?" najlepiej w miarę możliwości samemu odsłuchać mi odpowiadać może zupełnie coś innego niż Tobie ja cenię dynamikę, wokale, i dużą scenę.

tomecki_pl

New member
Co do muzy tak jak pisałem naprawdę bardzo różnie, bo tak: rockowe kapele lata 80-90, czasami coś popowego, czasami coś cięższego metalowego, lubię też folkowe brzmienia, a i czasem nawet o tematy typu Andrea Bocelli lubię zaczepić.
Dlaczego kino? W późniejszym czasie (rok może dwa) planuję zakup dużego tv 3D tak z 50" i chciałbym już mieć dobre kino co by się do tego podpiąć ale koncepcji ze stereo jednoznacznie nie odrzucam.
Kolega djhiq napisał że, film poglądam w stereo możecie mi to trochę rozwinąć?
To w takim razie jakie stereo możecie polecić w takim budżecie?

djhiq

New member
Kolego za 2-3 lata to ty sobie kupisz co bedziesz potrzebował. Jak chcesz słuchac muzy to jedynie ampli stereo. Nie będę oryginalny i polecę HK 3490. Do tego rodzaju muzyki i do tego pomieszczenia to zestaw Klipsch RF-62 lub coś z Paradigm ale to juz niech kto inny się wypowie jaki model. Oczywiście mozesz wziąść też pod uwagę JBL Studio 190 ale może ci czegoś zabraknąć w dzwieku. Bardziej pasują do elektronicznej muzyki moim zdaniem. I nic wiecej nie kupuj narazie

Ostatnia edycja:

tomecki_pl

New member
Sam już nie wiem zabiliście mi panowie klina z tym stereo, ale napewno nie chcę rezygnować z radia internetowego, odkryłem coś takiego: Onkyo TX-8050: amplituner stereo z radiem internetowym. Co sądzicie o tego typu urządzeniu? Czy dźwięk w stereo będzie dużo lepszy niż np. z ampli 5.1, czy jednak zostać lepiej przy 5.1?
Jakoś się nie natknołem na urządzenie tego typu od innego producenta, czy onkyo jest tu jedyne?

tomecki_pl

New member
Po przemyśleniach zostaję jednak przy koncepcji KD i rozważam dwie takie opcje:
1. Onkyo TX-NR 609 + BS-SP309
2. Yamaha RX-V671 + BD-S671
oba zestawy z Dali Concept 6 + 1 + C
Który będzie lepszy w muzyce bo zakładam że do kina oba są dobre?

djhiq

New member
Kolego jeżeli masz w planach przeprowadzkę do 40m2 to minimum to przy twoich preferencjach muzycznych brałbym Klipscha RF-62 lub jeżeli ci kasa pozwoli nawet RF-82. Szukaj pierwszych serii będziesz miał taniej ale coraz ciężej znaleść. Ewentualnie możesz rozważyć Paradigm monitor 9v6. JBL Studio 190 możesz sobie odsłuchać ale jak dla mnie to fajnie gra z elektroniczną muzyką. W klipschach masz bardzo fajny wokal i szczegółowość dzwięku. Troche nastawione na wysokie tony ale basu też nie brsakuje. Jeżeli kino musisz już dokupić efekty wg uznania. Jeżeli ma to grać w kinie możliwe że będziesz musiał dokupić suba ale na początek bym olał i obadał jak to gra. Szczególnie że narazie tylko na 25m

Do góry