Kino domowe - potrzebne konsultacje :)

dzudzu9

New member
Kurier wczoraj dostarczył paczki. Głośniki super się prezentują (podczas odsłuchu nie przyjrzałem się za bardzo). Centralny jest spory (zdawałem sobie z tego sprawę), ale mi to nie przeszkadza.
Niestety na razie tylko rozpakowałem, podłączenie i testowanie musi trochę zaczekać - zamówiłem wtyki bananowe żeby nimi pozakańczać przewody, poza tym muszę usunąć półkę w szafce - bez tego ampli się nie zmieści (wiedziałem o tym wcześniej) i muszę też jeszcze wybrać i kupić jakieś uchwyty do powieszenia tylnych głośników (będą bezpieczniejsze od standów, co przy małym dziecku ma znaczenie :)).
Z uchwytami będzie najtrudniej, bo wolałbym uniknąć wydatku 200zł na B-Tech BT77, które najbardziej mi odpowiadają - żadnego przykręcania do głośnika, stabilne, polecane i szeroka regulacja.

dzudzu9

New member
Dobra, jutro mam zamiar dokończyć dzieła i powiesić surroundy. Trochę to się przeciągnęło, ale tak to u mnie jest z wolnym czasem, a poza tym czekałem na uchwyty - padło jednak na B-Tech BT77. I tutaj mam pytanie: na jakiej wysokości +- powinien znaleźć sie spód głośnika przy założeniu, że rogówka jest od razu przy ścianie, głośniki mniej więcej po jej bokach, odległość obu głośników od centralnego punktu okolo 120cm, ucho na wysokości ~110cm.
Myślałem zamontować na wysokości 100-110cm (na takiej wysokości znalazłby się spód głośnika) i minimalnie skierować je w dół, tak aby były skierowane prosto na głowę. Będzie ok, czy powinienem zamontować je trochę wyżej?

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Ogólna zasada na montaż głośników surraund to taka że: tylne głośniki powinieneś powiesić tak aby dolna płaszczyzna głośnika była 20-30cm nad głową, a sam głośnik skierowany w punkt na którym siedzisz. Jeśli się odwrócisz w kierunku głośnika powinieneś widzieć sam przód głośnika bez ścianek bocznych. W przypadku kiedy masz głośniki typu bi-pol stosuję się inne zasady...;-) bo tam dźwięk rozchodzi się inaczej... Posiadam te uchwyty co zamierzasz kupić i regulacja zamocowanego głośnika jest bardzo duża zarówno w poziomie jak i w pionie. Tak że jak zamocujesz je na ścianie i założysz głośnik to puść sobie film z efektami na tylne głośniki a w razie potrzeby niech druga osoba stanie przy jednym głośniku i będzie go tak ustawiać aby efekt był najlepiej słyszalny dla twoich uszu (w ten sposób precyzyjnie możesz dźwięk z tylnych głośników aby efekt był najlepiej słyszalny.. ;-).

Ostatnia edycja:

dzudzu9

New member
Głośniki ostatecznie zawiesiłem tak, że dolna krawędź jest mniej więcej na poziomie uszu (z racji, że głośniki tuż obok rogówki, 1 - 90cm, 2 - 120cm od głowy, nie byłem przekonany do montażu wysoko nad głową), oba głośniki skierowane na mnie tak jak piszesz - jak się odwrócę to widzę front bez ścianek bocznych.

Wczoraj uruchomiłem autokalibrację - odległości określiło dobrze, dB zmniejszyło o 1-3 w 4 głośnikach, ale zaskoczył mnie fakt, że odcięcie ustawiło na 100Hz (subwoofera nie mam). Poprawiłem to ręcznie na 40Hz, ale może ktoś mnie uświadomi dlaczego mogło tak zrobić?

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Głośniki ostatecznie zawiesiłem tak, że dolna krawędź jest mniej więcej na poziomie uszu (z racji, że głośniki tuż obok rogówki, 1 - 90cm, 2 - 120cm od głowy, nie byłem przekonany do montażu wysoko nad głową), oba głośniki skierowane na mnie tak jak piszesz - jak się odwrócę to widzę front bez ścianek bocznych.

Wczoraj uruchomiłem autokalibrację - odległości określiło dobrze, dB zmniejszyło o 1-3 w 4 głośnikach, ale zaskoczył mnie fakt, że odcięcie ustawiło na 100Hz (subwoofera nie mam). Poprawiłem to ręcznie na 40Hz, ale może ktoś mnie uświadomi dlaczego mogło tak zrobić?
Mogą na takiej wysokości wisieć.

zuberek18

New member
Dołączę się do tematu. Jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt audi. Szukam zestawu do 4500. Na razie będzie to stereo w przyszłości planuję rozbudowę na 5.1. Na razie myślę nad zestawem. Onkyo TX-NR535 + Polk Audio TSx 330T. Co o tym myślicie? Pomieszczenie ok. 25m

Do góry