Kino domowe - potrzebna porada

marshal3d

New member
Cześć,
potrzebuje porady w wyborze kina domowego. Kwota jaką chcę przeznaczyć to tak do około 4000zł.
Powierzchnia do nagłośnienia to pokój o powierzchni 20m kwadratowych. Przeznaczenie to muzyka i film w proporcjach 50/50 i do tego raz na jakiś czas Playstation 3.

Pozdrawiam

marshal3d

New member
A co sądzicie o sprzęcie Yamahy - jak ona wypada na tle wyżej zaproponowanych zestawów. Oczywiście mówimy nadal o przedziale cenowym do 4 tys pln.

marshal3d

New member
No to żartowałem ;) A mogę prosić o podanie różnic pomiędzy dwoma zaproponowanymi zestawami ONKYO oraz DENONA? Nie miałem nigdy styczności z tymi producentami i ciężko mi określić który może być lepszy a który gorszy. Ponadto prosił bym o napisanie czegoś o zaproponowanych kolumnach.

killpit

New member
Oczywiście że Onkyo+Jamo może być Denon+Jamo
Fajne głośniki i moim zdaniem grają o niebo lepiej od tych wymienionych są Tannoy Mercury V lecz są troche droższe.
Słuchałem ich z Onkyo 578 i zagrało to jak dla mnie nad wyraz świetnie.
Musiałbyś odsłuchać kilka tych firm ale te głośniki Bostony to raczej marna kombinacja,lecz odsłuchaj bo może akurat tobie przypadną do gustu.:)

marshal3d

New member
czytam sobie rozne opinie na temat tego onkyo i ludzie nazekaja na przeklamania w temacie podawanej mocy jak i narzekaja na basy w tym amplitunerze. Piszą że Denon avr1911 jest lepszy.
Fakt faktem wyczytalem opinie na ceneo.pl ale cos mi sie zdaje ze tam poprostu przedstawiciele onkyo i denona sie w wiekszosci wypowiadaja

damian820927

New member
Bez reklam
czytam sobie rozne opinie na temat tego onkyo i ludzie nazekaja na przeklamania w temacie podawanej mocy jak i narzekaja na basy w tym amplitunerze. Piszą że Denon avr1911 jest lepszy.
Fakt faktem wyczytalem opinie na ceneo.pl ale cos mi sie zdaje ze tam poprostu przedstawiciele onkyo i denona sie w wiekszosci wypowiadaja

Kolego na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę te amplitunery HK 255/260 Onkyo 607/608 Denona 1911 do tego kolumny Klipsch F1 set, Jamo 606/608, Kef C5 set i odsłuchał będziesz miał troche większy przekrój.

urbik78

New member
Zobacz opinie na...

Wejdź sobie na stronę Maxaudio.pl jeżeli opinie z hdtv Ci nie wystarczają, tam są testy i opinie fachowców umieszczone w artykułach z gazet. Może to pomorze.

Jok3r

New member
Bez reklam
Urbik78 a wejdź na stronę tophifi.pl i przeczytasz, ze Yamaha, Marantz i Rotel są najlepsze. Jakie opinie chciałeś przeczytać w sklepie Onkyo? Ze jest słabe? Najlepszym wyznacznikiem jest po prostu odsłuch, bo wiesz jak jest też z gazetami... Każdy lubi inne brzmienie, a akurat te marki Denon, Onkyo i Yamaha oferują w miarę podobną funkcjonalność w podobnej kwocie, za to właśnie inne brzmienie, więc tutaj powinien decydować odsłuch w głównej mierze.

Marshal3D każda z tych marek kłamie w podawaniu mocy mniej lub bardziej, natomiast w dużej mierze też basy zależą od tego jakie się ma głośniki, jakie to jest pomieszczenie itd. bo jak byś podpiął do obojętnie jakiego amplitunera głośniki plastikowe Onkyo, czy Yamahy bez suba, to nie będziesz miał nic basu, a jak podepniesz JBL ES 100 do tego samego amplitunera, to okaże się, że jest 1000 razy więcej basu. Na ceneo raczej wypowiadają się ludzie, którzy mają zestaw z określonymi głośnikami, a jak to jest zestaw za 2000 i gra na 70m2, do tego np. są głośniki M-audio, to wiadomo, że napiszą, iż nie ma basu. Oczywiście ampli też mają określoną charakterystykę brzmienia i też jedne mają więcej inne mniej basu, ale chyba nie będziesz słuchał samego basu, tylko całego pasma, więc warto sobie sprawdzić jakie zestawienie wszystkich częstotliwości Tobie pasuje. Najlepiej sobie wybierz kilka opcji z różnych marek, idź odsłuchaj i sam oceń, bo to, że komuś się nie podoba, to nie znaczy, że Tobie nie może.

marshal3d

New member
Mam pytanie odnośnie ampli onkyo:
Chciał bym aby wszystkie urządzenia czyli:
Laptop (ma dobrą grafikę i podłączam go do tv poprzez HDMI)
TV Sharp LC-46LE810E Quattron
Playstation 3
były podpięte do kina domowego żebym mógł cieszyć się dobrym dźwiękiem.
Jest to możliwe, jeżeli tak to w jakie kable będę musiał się zaopatrzyć i jaki może być ich szacunkowy koszt?

Do góry