Kino domowe Onkyo 2500

wifrkdaa

New member
Witam Wszystkich.
Planuję zakup kina domowego, które będzie wykorzystywane do filmów 50% i słuchania muzyki 50% w pokoju 25m2. Ze względu na małe Dzieci chciałbym, aby kolumny stały możliwie blisko ściany i bass-reflex w kolumnach był zakryty. Wstępnie planowałem przeznaczyć na ten cel ~ 2000pln. Wybrałem taką ofertę:
Denon AVR-1513 + Jamo S426
Blu-ray Samsung BD-E5300
przewody do kolumn frontowych: „kabel głośnikowy 2x2,5 polski HURTOWNIA 1699”
do pozostałych :”kabel głośnikowy 2x1,5 polski HURTOWNIA 0067”

Co sądzicie o takim zestawie?
Oglądając z Małżonką różne zestawy (ze względów estetycznych - ponieważ sprzęt będzie stał na widocznym miejscu), skłaniamy się bardziej do Onkyo.
Czytając Wasze opinie skłaniamy się Onkyo TX-NR414, kolumny TAGA HARMONY TAV-606.
Nurtuje mnie również Blu-ray – czy zakup jednego z tańszych napędów będzie dobrym rozwiązaniem.

Z góry dziękuję za Wasze uwagi i sugestie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zestaw z subwooferem czy bez w tej kwocie? Ciężko Ci będzie kupić takie kolumny żeby grały blisko ściany i jednocześnie z zakrytym BR. A dlaczego chcesz żeby BR był zakryty, przecież dzieciak nic tam nie zepsuje? Jeśli w tej cenie same kolumny bez suba, to mieścisz się w cenie Denon 1513/Onkyo 414 + Jamo s606, które do tego metrażu lepiej się sprawdzą. Tylko one nie mogą stać blisko ściany.Zerknij również na Jamo s506. Zamiast Taga 606 też mieścisz się z Taga 806, mają BR przedni. Jeśli chcesz Onkyo, a nie potrzeba Ci funkcji internetowych czy USB, to zobacz model 608. Jest dużo mocniejszy od 414, lepszy dźwięk i dynamika.

wifrkdaa

New member
Zestaw bez subwoofera, wolałbym kupić lepsze kolumny.
Co do BR to może mało precyzyjnie wyraziłem się. Niektóre kolumny mają BR widoczny, a niektóre mają za maskownicą i ja wolałbym za maskownicą. Gdy BR będzie widoczny to może robić za "kryjówkę" na różne rzeczy...
Zastanawiałem się również nad Onkyo 608 bo funkcje sieciowe mogę mieć w Blu-rayu. Chciałbym znaleźć jakiś kompromis pomiędzy ceną a jakością i tak np.:
Onkyo TX-NR414 + TAGA HARMONY TAV-606 ~ 2000
ONKYO TX-NR414 + TAGA TAV-806 ~ 2500
ONKYO TX-NR515 Taga TAV-606 ~ 2600
ONKYO 608 + TAGA TAV 806 ~ 2800
Wiem, że każdy kolejne 100 pln to lepiej, ale chciałbym zmieścić się ze wszystkim w cenie 3000.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To zobacz jeszcze zestaw Quadral Quintas 6000, tylko z frontami 505, bo mają one tylni BR. Osobiście nie jestem wielkom fanem nowinek tech., więc zamiast Onkyo 414 wolę 608 ( ciut wyższa klasa). Do tego te Tagi 806 lub QQ. Ale zobaczymy co jeszcze koledzy doradzą. Ze sprzetem jest tak, że można sporo w salonach utargować, dlatego czasami nie ma co patrzeć na ceny Allegro czy sklepowe. Napisz do Blackninja z forum i niech Ci wyceni te zestawy, będziesz wiedział na czym stoisz. Chociaż pewnie Onkyo 608 już nie będzie miał.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

wifrkdaa

New member
krzysiek1980 a co sądzisz o tym Blu-rayu Samsung BD-E5300 i przewodach 1,5 i 2,5 mm polskiego producenta. Obecnie mam telewizor Samsung LE32B530, do którego podłączony jest tuner n. Do telewizora podłączyłbym Blu-raya i później kablem optycznym do amplitunera. Amplituner będzie stał w pewnej odległości od telewizora więc wygodniej byłoby mi ciągnąć tylko jeden przewód, tym bardziej, że mam ograniczone miejsce na przewody w "kanale".

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Większość na forum poleca BD Panasonica, za dobrą jakość dźwięku i obrazu. Uważam że czy to będzie LG, Panas czy Samsung, dla osoby co nie ma wygórowanych wymagań jeśli chodzi o dźwięk, to bez znaczenia co wybierze. Panasy ponoć mają ciut lepszą jakość dźwięku po analogu, nie wiem jak sprawa wygląda w sekcji cyfrowej? Wątpię żeby obraz z nośnika BD był dyżo lepszy na Panasie niż na Samsungu. Ja mam DVD Samsunga już z 8 lat i do tej pory super chodzi bez naprawy. Kiedyś jak będę zmieniał, to albo kupię jakieś BD np. Panasonic DMP-BDT500, bo zależy mi na w miarę dobrym analogu, albo jak dokupię odtwarzacz CD to wtedy jakieś zwykłe BD za 400zł, żeby tylko filmy śmigały. Co do podłączenia, to proponuję dekoder N-ki po HDMI do TV, a po optyku do amplitunera. BD podłącz po HDMI do amplitunera i z amplitunera HDMI do TV. Podłączająć BD optykiem do ampli, pozbawisz się dźwięku w formacie HD, bo tylko idzie on po kablu HDMI. Kabelki głośnikowe ja mam zwykłe polskie za parę zł/m. Kable zawsze zdążysz zmienić na lepsze, ale czy ma to sens...? to już są setki stron i postów w necie, i jak na razie nikt nie doszedł do konkretnych wniosków:)

dominlesne

New member
Jak zestaw ma być bez sub-a to może Harman Kardon . Zamiast Jamo Wharfedale Diamond hcp - z tym AVR-1513 za to można znaleźć w lepszej cenie w komplecie.

wifrkdaa

New member
dominlesne, obecnie w grę wchodzi tylko amplituner Onkyo. I obecnie są to 4 modele TX-NR515, TX-NR414, TX-SR608, TX-NR579. Co do kolumn to Wharfedale również są w moich rozważaniach.

Skłaniam się powoli do modelu TX-NR515, jak uważacie czy kolumny Taga 806 będą w pełni wykorzystane przy tym amplitunerze?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ampli Onkyo Ok. ale kolumny jeśli do muzyki to zacznij od Dali Concept.

dominlesne

New member
dominlesne, obecnie w grę wchodzi tylko amplituner Onkyo. I obecnie są to 4 modele TX-NR515, TX-NR414, TX-SR608, TX-NR579. Co do kolumn to Wharfedale również są w moich rozważaniach.

Skłaniam się powoli do modelu TX-NR515, jak uważacie czy kolumny Taga 806 będą w pełni wykorzystane przy tym amplitunerze?

Z tego co wiem to Onkyo lubią się grzać, więc nie wiem czemu tylko te bierzesz pod uwagę. No i pod te Wharfedale też przyda się coś co będzie mieć wystarczająco mocy żeby dać kopa głośnikom.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To zobacz HK jak się grzeją:) Ja mam wyższy model Onkyo od serii 4xx czy 5xx, i przy 15 mkw oraz głośnym słuchaniu, jeszcze nie słyszałem żeby wentylator się załączył. Jak jest mocny zasilacz, to i musi ampli odprawadzać ciepło. Z tego co kojarzę Yamaha nie ma wentylatorów, i nie pamiętam jak Marantz? Przy Onkyo nie jest tak źle. Ludzie mają nieraz powciskane w wąskie półki i nie narzekają, chociaż najlepiej zapewnić przepływ powietrza z tyłu i od góry. Bi-amping powoduje że ampli mniej oddaje ciepła, i przeważnie to lekka poprawa brzmienia. Do kina jak bym miał wybierać Denon VS Onkyo, to wybrałbym Onkyo. Denon może ciut lepszy w stereo, ale to też kwestia gustu. Ja na 608 się do tej pory nie zawiodłem. Teraz jak widzę to tylko wyścig na bajery i krojenie na materiałach. Wszystko też zależy jaki Denon i jakie Onkyo:)

mors111

Active member
Bez reklam
To zobacz HK jak się grzeją:) Ja mam wyższy model Onkyo od serii 4xx czy 5xx, i przy 15 mkw oraz głośnym słuchaniu, jeszcze nie słyszałem żeby wentylator się załączył. Jak jest mocny zasilacz, to i musi ampli odprawadzać ciepło. :)

u mnie 609-tka dość często załącza wentylator , ale nie ma za dużo luzu w szafie bo tylko 12cm nad ampli i od 20cm bo bokach , z tyłu niewiele , ale ja to mam pokój 30m2 i słuchać cicho nie umiem

w kinie też pow. głośności 40-45 wentylator załącza się raz na jakiś czas , ale generalnie mi nie przeszkadza bo praktycznie go nie słychać

Do góry